Home 9 Ondernemen 9 Waarom een stichting oprichten? 

Waarom een stichting oprichten? 

waarom een stichting oprichten
Auteur:
Kaj
Laatst bijgewerkt:

april 3, 2024 @ 9:27 am

Leestijd:
3 minuten

Auteur: Kaj

Laatst bijgewerkt: 3 april 2024

Leestijd: 3 minuten

Een stichting oprichten kan een goede manier zijn om sociale en maatschappelijke doelen te verwezenlijken. Er zitten verschillende voordelen aan het oprichten van een stichting ten opzichte van andere rechtsvormen. 

In dit artikel gaan we in op de vraag wat is een stichting, behandelen we waarom een stichting opzetten handig is en bespreken we hoe een stichting oprichten. Lees snel verder om te weten te komen waarom een stichting oprichten handig is.


Samenvatting: de belangrijkste takeaways over een stichting oprichten

  • Een stichting oprichten biedt kansen om maatschappelijke doelen na te streven zonder persoonlijke risico’s
  • Flexibel en fiscale voordelen: Er is sprake van een eenvoudige structuur en belastingvoordeel voor ANBI’s en SBBI’s
  • Eenvoudig op te richten: Er is weinig startkapitaal nodig en een versimpelde vorm van statuten en KVK inschrijving

Met het gebruik van boekhoudsoftware maak je het jezelf gemakkelijk.
 

Wat is een stichting?

Een stichting is een organisatie zonder winstoogmerk. In plaats daarvan probeert een stichting een maatschappelijk of sociaal doel te behalen. Een stichting mag wel winst maken als deze vervolgens weer wordt uitgegeven aan het behalen van de gestelde doelen. 

Volgens de wet moet een stichting altijd een bestuur hebben. Dit bestuur bestaat meestal uit een voorzitter, secretaris en een penningmeester. In sommige gevallen wordt er ook een Raad van Toezicht aangesteld, om toezicht te houden op de handelingen van het bestuur. Dit is echter niet verplicht.

Doel van een stichting

Het doel van een stichting is het behalen van een sociaal of maatschappelijk doel. Hierbij te denken aan behoud van de natuur en hulp aan andere mensen. Ook kan een stichting worden gebruikt door een bedrijf om Stichting Administratiekantoor (STAK) op te richten. 

Dit is een bijzondere vorm van een stichting die als doel heeft om aandelen onder zich te houden en op basis hiervan certificaten uit te geven aan certificaathouders. Deze certificaten geven certificaathouders het alleenrecht op een deel van de winst. 

Voordelen stichting

Het oprichten van een stichting heeft meerdere voordelen. Zo is het een flexibele rechtsvorm en zijn er enkele fiscale voordelen. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen uitgelicht.

Beperkte aansprakelijkheid: als bestuurder van een stichting ben je in principe niet aansprakelijk voor de schulden die worden gemaakt uit naam van de stichting. Het is namelijk een rechtsvorm dat zelf de rechten en verplichtingen draagt. Het bestuur is daardoor beperkt privé aansprakelijk. 

Eenvoudige structuur: aangezien een stichting een sociaal of maatschappelijk doel voor ogen heeft, wordt er geen winst uitgekeerd aan aandeelhouders. Dit zorgt ervoor dat er geen invloeden van buitenaf komen en er geen druk op bestuurders ligt. Ook wordt er in de meeste gevallen geen lonen uitbetaald. Dit zorgt voor een makkelijke bedrijfsvoering. 

Flexibel: de flexibele eigenschappen van een stichting als rechtsvorm geven veel vrijheid. Een stichting kan gebruikt worden voor vele activiteiten en werkzaamheden. Alhoewel de meeste stichtingen worden opgericht met een sociaal of maatschappelijk doel voor ogen, kan het ook gebruikt worden met een zakelijk of commercieel doel.

Fiscale voordelen: je kan niet zomaar een stichting oprichten en daarmee profiteren van fiscale voordelen. Als je stichting een Sociaal Belang Behartigende instelling is (SBBI) of een Algemeen Nut Beogende Instelling is (ANBI), heb je recht op fiscale voordelen. 

Bij een ANBI heeft de stichting belastingvoordelen bij erven, schenken en de energiebelasting. Bij een SBBI hoeft de stichting geen schenkbelasting of erfbelasting te betalen over schenkingen of erfenissen die zij ontvangen. Dit kan het oprichten van een stichting aantrekkelijk maken. Maar hoe richt je een stichting op?

Oprichten stichting, hoe zit dat?

Het mooie aan een stichting is dat het opgericht kan worden zonder startkapitaal. Als oprichter moet je door een notaris een notariële akte laten opstellen met daarin de statuten. Statuten zijn de basis van een organisatie. Hierin staan de interne regels en afspraken van de rechtspersoon. 

Vervolgens zal de notaris de verdere inschrijving bij de Kamer van Koophandel afhandelen. De tarieven voor een oprichting verschillen per notaris. De gemiddelde kosten bedragen tussen de € 400 en de € 1000. Je kan een stichting alleen of met meerdere personen oprichten. 

Tijdens de oprichting geef je ook duidelijk aan wie de uiteindelijke belanghebbenden zijn in de stichting. Dit zijn de mensen die direct of beslissende invloed hebben op de stichting. Ook worden alle bestuurders worden ingeschreven in het handelsregister. 

Vervolgens kan je beginnen met het verwezenlijken van het gestelde doel. Zorg ervoor dat je goed alle administratie bijhoudt. Dit is namelijk verplicht voor alle rechtsvormen. Als de stichting ook commerciële activiteiten gaat uitvoeren moet het ook aan bepaalde belastingplichten voldoen. Hierover lees je op de site van de belastingdienst meer.

Administratie bij een stichting

Het bijhouden van administratie is een belangrijk onderdeel van een stichting. Stichtingen hebben vaak te maken met donaties en het is belangrijk dat dit allemaal goed wordt bijgehouden. Ook verdiensten uit evenementen en andere administratieve taken moeten goed worden bijgehouden.

Het kan daarom handig zijn om een boekhoudprogramma aan te schaffen. Daarmee heb je alles overzichtelijk op één plek en stel je gemakkelijk offertes en facturen op. Er zijn verschillende gratis boekhoudprogramma’s voor stichtingen. Zo weet je zeker dat de financiën goed zijn geregeld.

Conclusie

Het oprichten van een stichting kan een goede manier zijn om een sociaal of maatschappelijk doel te verwezenlijken. De verschillende fiscale voordelen in combinatie met de flexibiliteit maakt het een interessante rechtsvorm. Het is eenvoudig op te richten en na het samenstellen van een bestuur kan je beginnen om het doel voor ogen te realiseren. 

0 reacties
Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj is als student begonnen met ondernemen en hier niet meer mee opgehouden. Begonnen met een simpele website, samen met Chris uitgegroeid tot een serieuze marketing agency. Al deze ervaringen zet ik hier voor je op papier zodat je van onze fouten kunt leren en je bedrijf naar een hoger niveau kunt tillen.