Home » Economisch nieuws » Stijging afzetprijzen industrie zwakt opnieuw af in februari

Stijging afzetprijzen industrie zwakt opnieuw af in februari

Leestijd: < 1 minuut

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in februari 8,1 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsstijging is daarmee voor de achtste maand op rij afgevlakt, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In januari waren de prijzen nog ruim 11 procent hoger dan een jaar eerder en in december lagen de prijzen dik 14 procent hoger.

De prijsstijgingen zijn vooral te wijten aan toegenomen kosten voor energie, grondstoffen en transport. De oorlog in Oekraïne zorgt volgens het statistiekbureau voor extra druk op de prijzen. En die prijsdruk komt bovenop de prijsstijgingen die eerder ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.

In alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in februari hoger dan een jaar eerder. Dat komt omdat de afzetprijzen van de industrie nauw samenhangen met de olieprijzen. Zo kostte een vat ruwe Brent-olie in februari zo’n 78 euro. Dat was bijna 6 procent meer dan een jaar eerder. In de aardolie-industrie lag het prijsniveau 4 procent hoger dan een jaar terug en in de chemie stegen de prijzen met 1,1 procent.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie