Home » Economisch nieuws » EU-akkoord strengere regels online financiële dienstverlening

EU-akkoord strengere regels online financiële dienstverlening

Leestijd: < 1 minuut

De EU-lidstaten en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe wetgeving die consumenten beter beschermt bij het online of per telefoon afsluiten van financiële contracten, zoals een verzekering of lening. De strengere regels voor banken, verzekeraars, pensioenfondsen en andere financiële dienstverleners moeten consumenten beschermen tegen bijvoorbeeld overhaaste aankopen en onvolledige informatie.

Het aanscherpen van de bestaande wetgeving, die meer dan twintig jaar oud is, is nodig omdat EU-burgers steeds meer financiële producten en diensten via het internet kopen en ook over de grens shoppen. Door de coronapandemie heeft de online dienstverlening een grote vlucht genomen. Consumenten kunnen ook minder vaak fysiek terecht bij een financieel adviseur, voor uitleg over de effecten van de beoogde overeenkomst op zijn of haar financiële situatie.

Wanneer de verkopende partij onlinetools gebruikt zoals chatbots, moet de consument volgens de nieuwe regels dan ook menselijke tussenkomst kunnen vragen, om de gevolgen van de overwogen aankoop te kunnen bespreken. Dienstverleners worden ook verplicht om potentiële klanten op de hoogte te stellen van verborgen kosten.

Elektronische mogelijkheid voor bedenktijd

Aanbieders ‘op afstand’ van financiële producten en diensten moeten ook een elektronische mogelijkheid ontwikkelen waarmee de aspirant-koper gedurende de wettelijke bedenktijd van veertien dagen zonder opgaaf van reden met een druk op de knop van het contract af kan. Ook wordt de verkoper verplicht een dag voor die bedenktijd verloopt de klant een waarschuwing te sturen over dit recht.

Het duurt naar verwachting ruim twee jaar voor de nieuwe regels in de lidstaten ingaan.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie