Home » Economisch nieuws » Krant: VS willen strengere exportregels AI-chips aan China

Krant: VS willen strengere exportregels AI-chips aan China

Leestijd: < 1 minuut

De Verenigde Staten willen strengere regels invoeren voor de export van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI), aan China. Die regels zouden mogelijk al vanaf juli van kracht worden, meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen.

De chipsector zit al in de vuurlinie van de handelsstrijd tussen de VS en China. Washington wil voorkomen dat China de meest geavanceerde chips in handen krijgt, omdat die ook kunnen worden gebruikt voor militaire doeleinden. Zo mag bijvoorbeeld het Nederlandse ASML zijn nieuwste chipmachines niet leveren aan China. Washington vreest dat China ook de AI-chips kan gebruiken voor militaire doeleinden en het hacken van computersystemen.

De strengere exportregels zullen waarschijnlijk gevolgen hebben voor de Amerikaanse chipfabrikanten Nvidia en Advanced Micro Devices (AMD). Die twee bedrijven zijn marktleiders op het gebied voor chips die van groot belang zijn voor de ontwikkeling van generatieve AI-modellen zoals chatbot ChatGPT.

Nvidia, dat ongeveer een vijfde van zijn omzet uit China haalt, ontwierp dit jaar al minder krachtige chips die onder de drempels vallen van producten waarvoor een vergunning van het Amerikaanse ministerie van Handel is vereist voordat ze naar China geëxporteerd mogen worden. Washington overweegt nu om volgende maand actie te ondernemen om de mazen in de regelgeving te dichten, zodat ze ook gelden voor deze minder krachtige chips.

Meest recente update: oktober 19, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie