Je hebt vast wel eens van een subdomein gehoord. Maar weet jij wat een subdomein is? Hoe je er eentje aan moet maken en wat er zoal bij komt kijken? We leggen het je graag uit. Het beste kun je daarom op je gemak alles over een subdomein doornemen. Je bent dan goed voorbereid op wat je tegen gaat komen als je er zelf mee aan de slag wilt gaan.
Het voordeel van subdomeinen is dat deze eenvoudig te beheren zijn. Je hoeft dus geen nieuw internetadres aan te maken en je te registreren. Ook een nieuwe domeinnaam is niet meer nodig (en dus ook geen extra kosten). Maar je kunt wel meerdere websites aanmaken. Lees je er ook goed over in en starten maar!
Wat is een subdomein?
Een antwoord op de vraag wat is een subdomein kan je hier worden gegeven. Het is namelijk een onderdeel van een domein, welke voor het hoofddomein en een domein extensie komt. Een subdomein wordt vaak aangemaakt voor een test website. Maar ook als je een website wil maken in meerdere talen, kan dit een goede optie zijn.
Wat ook vaak wordt gedaan, is een netwerk aan websites maken via subdomeinen. Er kan dus erg veel op een subdomein worden geplaatst, je kunt hier echt je creativiteit in kwijt. Misschien houd je er wel van om een overzichtelijke site te ontwerpen met veel informatie. Dit zou dan een goede optie voor je zijn om daarmee aan de slag te gaan.
Subdomein WordPress
Sommige mensen willen graag een subdomein gebruiken, dit kan als je je website wil scheiden in diverse onderdelen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een forum of klantenservice. Je kunt bij een subdomein alles wat je bij een hoofddomein ook kunt. Zo kun je bijvoorbeeld een WordPress website maken op een subdomein.
Met een subdomein WordPress heb je erg veel mogelijkheden en het wijst zichzelf eigenlijk. Steeds meer mensen komen er achter wat alle voordelen van WordPress zijn, want je kunt er echt alle kanten mee op. Ook op je subdomein kun je dus weer je creativiteit kwijt. Het voordeel is ook dat je alles tussendoor even op kunt slaan en niet direct hoeft te publiceren.
Subdomein aanmaken
Weet jij hoe een subdomein aanmaken in zijn werk gaat? Het aanmaken van een subdomein kan alleen als je een hoofddomein hebt. Vervolgens moet er gekeken worden naar je provider of je eenvoudig een subdomein kunt maken. Er moet ook gekeken worden hoe je alles kunt koppelen aan de hosting provider.
Meestal kun je een subdomein aanmaken bij een domein- en hostingpakket. Hoe?
- Je gaat naar de klantenlogin.
- Kies dan voor domeinen en dan domeinenbeheer.
- Er komt in beeld welke geactiveerde domeinnamen je allemaal in je pakket hebt.
- Als je een subdomein wil aanmaken dan kies je configureren bij het domein waar je dat wil doen.
Het kan echter soms iets afwijken van, maar over het algemeen zijn dit de stappen die je dan moet doorlopen. Het zal altijd wel bij de hosting provider zijn aangegeven hoe het daar specifiek in zijn werk gaat. Als jij al zeker weet dat je met subdomeinen wil werken, kun je ook een provider zoeken waar dit sowieso mogelijk is.
URL voorbeeld subdomein
Het is interessant om meer te weten te komen over hoe dat een URL is opgebouwd.
- Het begint altijd met https: en dat is het protocol welke een browser als richtlijn gebruikt zodat zij een verzoek naar een server kunnen versturen. Bij het maken van een eigen website is HTTPS enorm belangrijk. Het staat namelijk voor een beveiligde verbinding. Via Cloud86 wordt dit gratis en bovendien automatisch voor je geregeld bij het starten met een website.
- Dan krijg je het domein, bijvoorbeeld Google.nl. Hierbij is Google de naam van je hoofddomein. .nl staat dan voor de domein extensie van je domein.
- Maar er kan soms ook nog iets tussen het protocol en de hoofddomein staan.
Voor het gemak hebben we een aantal subdomein voorbeelden. Je kunt er bijvoorbeeld een maken voor:
- Het organiseren van je inhoud. Eenvoudiger toegang krijgen tot bepaalde onderdelen van de site.
- Marketen van de inhoud. Hierbij kun je bijvoorbeeld een nieuw product of een nieuw bericht even eruit lichten.
- Duidelijke informatie. Een subdomein maak je bijvoorbeeld om een product te omschrijven.
- Testmogelijkheden. Op deze manier kun je bijvoorbeeld nieuwe plug-ins testen.
- Mobiele apparaten. Zo kun je je mobiel vriendelijke website scheiden van de desktop versie.
- Speciale plaatsen of talen. Iedereen kan zo in zijn of haar eigen taal je website bekijken.
Subdomein voorbeeld, wat is het nut?
Het maken van een of meerdere subdomeinen kan heel handig zijn. Toch is het 9 van de 10 keer niet nodig als je gewoon een normale website begint, bijvoorbeeld een blog of bedrijvenpagina. Hieronder een aantal subdomein voorbeelden voor in de praktijk.
- Organisatie van Content:
- Subdomeinen helpen bij het organiseren van verschillende secties of categorieën van een website, wat de navigatie voor gebruikers vergemakkelijkt.
- Blog of Nieuws Sectie:
- Een subdomein kan dienen als een aparte plek voor een blog of nieuwssectie, waardoor deze inhoud netjes gescheiden blijft van de rest van de website.
- Webshop:
- Door een webshop te hosten op een subdomein, kan deze functioneel en visueel worden gescheiden van de hoofdwebsite, wat kan helpen bij het beheren van de online winkel.
- Lokalisatie:
- Subdomeinen zijn nuttig voor het aanbieden van gelokaliseerde content voor verschillende regio’s of talen, wat de gebruikerservaring verbetert voor internationale bezoekers.
- Testomgeving:
- Een subdomein kan dienen als een veilige testomgeving voor het testen van nieuwe functies, designs of andere website-aanpassingen voordat deze wijzigingen live gaan op de hoofdwebsite.
Subdomein aanmaken WordPress
Als je gekozen hebt voor Cloud86, dan werk je met Plesk. Dit is de ‘achterkant’ waarin je aanpassingen kunt maken. Een subdomein aanmaken voor je WordPress website doe je hier ook door de volgende stappen te volgen.
- Inloggen op Plesk:
- Begin met het inloggen op je Plesk-account.
- Navigeer naar Websites & Domeinen:
- Ga naar het gedeelte “Websites & Domeinen” in het hoofdmenu aan de linkerkant.
- Zoek naar de knop “Subdomein Toevoegen”:
- Zoek en klik op de knop “Subdomein Toevoegen” (Add Subdomain). Deze knop bevindt zich meestal bovenaan de pagina of naast het domein waaraan je een subdomein wilt toevoegen.
- Vul de Details in:
- Vul de naam van het subdomein in het veld “Subdomeinnaam” in (bijvoorbeeld: blog, shop, support, etc.).
- Optioneel kun je de documentroot wijzigen als je een andere map wilt gebruiken voor het subdomein. Standaard zal Plesk een nieuwe map aanmaken met dezelfde naam als het subdomein.
- Selecteer Eventuele Extra Instellingen:
- Afhankelijk van je behoeften, kun je extra instellingen configureren zoals PHP-instellingen, webserver-instellingen, en meer.
- Klik op OK of Toepassen:
- Klik op de knop “OK” of “Toepassen” om het subdomein aan te maken. Plesk zal nu het subdomein aanmaken en configureren.
- Controleer het Subdomein:
- Na het succesvol aanmaken van het subdomein, controleer je het door het subdomein in je webbrowser te typen (bijvoorbeeld: blog.jouwdomein.com).
- Upload Je Content:
- Nu kun je beginnen met het uploaden van je content naar het subdomein via de Plesk File Manager of een FTP-client zoals FileZilla.
- Configureer Indien Nodig Verder:
- Je kunt nu eventuele extra configuraties uitvoeren zoals het instellen van e-mailaccounts, databases, of andere instellingen voor je subdomein.
Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk!
e-Boekhouden.nl - Geschikt voor beginners (eerste 15 maanden gratis)
Twinfield - Persoonlijke service en veel koppelingen
Moss - Automatisch boekhouden en OCR
0 reacties