Home » Ondernemen » Techbedrijven ontslaan massaal werknemers, dé trend van dit moment

Techbedrijven ontslaan massaal werknemers, dé trend van dit moment

Leestijd: 2 minuten

Dé trend van dit moment is dat grote techbedrijven massaal hun werknemers ontslaan. Amazon ontslaat ruim 10.000 medewerkers, Twitter stuurt 3700 werknemers de deur uit en ook in Nederland doet Bol.com 300 banen weg op het hoofdkantoor. We bekijken in dit artikel waarom deze techbedrijven nu plotseling zoveel moeten bezuinigen.

Tegenvallende resultaten en hoge ambitie

Het zijn een aantal bijzondere jaren geweest voor bedrijven over de hele wereld. Een geweldige economische tijd afgewisseld met een onzekere tijd gedurende de coronacrisis. Dit werd opgevolgd met een voortdurende oorlog in Oekraïne en hoge inflatie. Niet bepaald een rustige periode kunnen we wel stellen.

Na de eerste onzekerheid heerste er bij techbedrijven echter een euforie. Iedereen werkte thuis en maakte daarom meer gebruik van software, bezorgdiensten en we gingen massaal online onze producten kopen. Een gouden tijd die de gelukkige bedrijven zagen als ticket om snel te groeien.

Er werd veel personeel aangenomen in deze tijd omdat er, achteraf naïef, gedacht werd dat deze trend zich voort zou blijven zetten. Het is waar dat meer mensen thuis zijn blijven werken en de bezorging van producten in een sneltreinvaart is gekomen. Toch had niemand rekening gehouden met de hoge inflatie die zou volgen.

Hierdoor werd het verzenden van de pakketjes duurder, gingen alle vaste lasten omhoog en werd het simpelweg veel duurder om een bedrijf te runnen. Ook al dit nieuwe personeel moest een loonsverhoging hebben om de inflatie te kunnen bijbenen.

Geen probleem als ook de verkopen omhoog zouden gaan, maar dit bleek niet het geval. Door o.a. de hoge kosten voor gas en elektra en de onzekere economische tijden door de oorlog in Oekraïne hielden veel consumenten de hand namelijk op de knop.

Volgens de CEO van Salesforce, Marc Benioff, is de reden voor een ontslagronde van 10% van het personeelsbestand dat het bedrijf te veel mensen aangenomen heeft in de goede tijden zonder rekening te houden met een eventuele omslag.

Dit lijkt bij de meeste techbedrijven het geval te zijn. Zoveel mogelijk willen groeien als het goed gaat zonder rekening te houden met een mindere periode. Dat is naar mijn idee opvallend omdat een economie altijd schommelt. 

Het ontslag van (veel) medewerkers is nu nog de enige oplossing om snel kosten te besparen en het hoofd boven water te houden voor deze bedrijven. Met de oplopende kosten is het aannemelijk dat we nog een aantal faillissementen gaan zien als de economie niet aantrekt en de consument de hand op de knip blijft houden.

Meest recente update: februari 10, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie