Home » Geld » Tenaamstelling rekening, wat betekent tenaamstelling rekening?

Tenaamstelling rekening, wat betekent tenaamstelling rekening?

Leestijd: 3 minuten

Bij het overboeken van geld zijn er een aantal dingen belangrijk om zeker te weten dat je geld bij de juiste persoon of bij het juiste bedrijf aankomt. Het IBAN nummer natuurlijk, een eventueel betalingskenmerk en de tenaamstelling rekening. Over dit laatste onderdeel vertellen we je in dit artikel meer. Wat betekent tenaamstelling rekening?

Wat is tenaamstelling rekening?

De tenaamstelling rekening is niets anders dan de officiële naam van de rekeninghouder. Het is de naam van de (zakelijke) rekeninghouder die bij de bank bekend is. 

De tenaamstelling rekening betekenis is dus de naam van de eigenaar. Bij een persoonlijke rekening is dat vaak je naam. Heb je een gezamenlijke rekening, dan kan dit met een en/of rekening en dus ook een en/of tenaamstelling. Bij een zakelijke rekening kan dat de naam van je bedrijf zijn.

Bij een tenaamstelling van de rekening komt het precies hoe jij dit hebt opgegeven bij de bank. Is dit je voorletter en achternaam of je gehele voornaam en achternaam?

Zolang je het juiste rekeningnummer invoert bij een overboeking zal je geld op de juiste rekening terecht komen. Wel kun je een waarschuwing krijgen bij de overboeking dat het niet zeker is of het naar de juiste rekening gaat. Dit komt voor zodra de tenaamstelling rekening niet precies overeenkomt met de bankrekening.

Tenaamstelling rekening zzp

We raden je aan om een zakelijke bankrekening te nemen als je een eigen zaak begint. Hoewel je als zzp’er je eigen rekening zou kunnen gebruiken is het verstandiger om toch over te stappen op een zakelijke rekening. 

Je kunt hiermee je zakelijke transacties en persoonlijke uitgaven eenvoudig gescheiden houden. Bij het doen van je boekhouding hoef je dan geen onderscheid te maken tussen transacties privé of zakelijk, maar kun je simpelweg je zzp boekhoudprogramma koppelen met je zakelijke bankrekening.

Alle transacties komen zo direct in je boekhoudprogramma te staan. Hierover vind je op deze pagina meer informatie. Een lijst met bekende software voor Nederlandse ondernemers:

 

Wat is de tenaamstelling van de rekening van de Belastingdienst?

Als ondernemer moet je regelmatig geld overboeken naar de belastingdienst. Je omzetbelasting of de winstbelasting aan het einde van het jaar. Hiervoor heb je o.a. de tenaamstelling van de belastingdienst nodig en die is: Belastingdienst Apeldoorn.

Om fouten te voorkomen raden we je aan om de overboekingen naar de belastingdienst voor je omzetbelasting direct vanuit je boekhoudprogramma te doen. Je weet zo zeker dat je geen fouten maakt en dat je geld altijd op de goede plek aankomt.

Hoe kan ik mijn tenaamstelling rekening wijzigen?

Je kunt de tenaamstelling van je bankrekening wijzigen door contact op te nemen met je bank. Handiger nog is om dit te doen via de app van je bank. In de meeste gevallen kun je met een druk op de knop je naam veranderen.

Tenaamstelling bankrekening ING

De ING neemt automatisch de gegevens van de KVK over voor de tenaamstelling van je bankrekening. Je kunt niet direct vanuit de app deze gegevens wijzigen, maar je zult doet moeten doen bij de kamer van koophandel. Zodra de gegevens daar aangepast zijn zal dit te zien zijn bij je bankrekening.

Tenaamstelling bankrekening ABN AMRO

Bij de ABN AMRO werkt het in principe hetzelfde. Mkb rekeningen worden bijgehouden aan de hand van de gegevens van de kamer van koophandel. Bij bedrijven boven een omzet van €2,5 miljoen (grootzakelijke klanten) zul je de gegevens bij de kvk ook door moeten geven, maar daarna zelf ook nog contact op moeten nemen met de bank.

Tenaamstelling bankrekening Rabobank

Bij de Rabobank is het mogelijk om zelf de naam te veranderen. Dit doe je door via de app in te leggen en de volgende stappen te volgen:

  • Klik op profiel
  • Kies Naam (profielnaam)
  • Klik op contactgegevens wijzigen en doe je aanpassingen

FAQ

Tenaamstelling rekening voorbeeld

Een voorbeeld voor een privérekening zou zijn Voornaam + achternaam of voorletter + achternaam. Voor een zakelijke rekening is het de volledige naam zoals ingeschreven bij de kamer van koophandel of een handelsnaam van een van de onderdelen van het bedrijf.

De betekenis van een tenaamstelling rekening is letterlijk de naam die weergegeven wordt bij de rekening oftewel de naam van de eigenaar (privé of bedrijf) van de bankrekening.

Meest recente update: juli 5, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie