Home » Economisch nieuws » Terugleveren stroom uit zonnepanelen levert minder op

Terugleveren stroom uit zonnepanelen levert minder op

Leestijd: < 1 minuut

Eigenaren van zonnepanelen krijgen steeds minder voor de overtollige elektriciteit die ze terugleveren aan het stroomnet. Deze maand hebben vier energieleveranciers de vergoeding voor die zonnestroom verlaagd, constateert vergelijkingssite Keuze.nl.

Huishoudens met eigen zonnepanelen kunnen geld verdienen als ze meer elektriciteit aan het net leveren dan ze zelf verbruiken. Maar energiebedrijven Greenchoice, Budget Energie en Engie betalen volgens Keuze.nl sinds deze maand een stuk minder. Eerder werd al bekend dat Vattenfall de zogeheten terugleververgoeding deze maand had gehalveerd tot net geen 8 cent per kilowattuur.

Bij Greenchoice zakken de prijzen van 12 naar 8 cent per kilowattuur. Budget Energie verlaagt de vergoeding met een kwart tot 6 cent per kilowattuur en bij Engie daalt het tarief van 9 naar 8 cent.

Terugleververgoeding

“Zonnepanelen op daken zijn in Nederland gelukkig steeds meer vanzelfsprekend geworden, maar kunnen op een mooie lente- of zomerdag ook leiden tot negatieve prijzen op de markt”, zegt een woordvoerster van Greenchoice in een reactie. Ze benadrukt dat het nieuwe teruglevertarief bij het energiebedrijf alleen geldt voor nieuwe klanten. “Voor bestaande Greenchoice-klanten, zowel vast als variabel, verandert er niks.”

De verlaging van de terugleververgoedingen heeft veel te maken met de toegenomen populariteit van zonnepanelen. Als de zon hard schijnt leveren alle in Nederland geïnstalleerde panelen soms zoveel op dat de marktprijs voor elektriciteit op die momenten negatief wordt door het overaanbod. Daardoor zou de oude terugleververgoeding veel hoger zijn dan de werkelijke waarde van de geleverde elektriciteit, verklaarde Vattenfall onlangs.

Terugverdienen panelen

Volgens Geert Wirken van Keuze.nl duurt het nu langer voordat eigenaren van zonnepanelen hun investering hebben terugverdiend. “Vorig jaar waren terugleververgoedingen van plusminus 50 cent nog gangbaar. Met een teruglevering van 1000 kilowattuur scheelt dit ruim 400 euro per jaar.”

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie