Home » Ondernemen » The Internet of Things uitleg

The Internet of Things uitleg

Leestijd: 5 minuten

In het Internet of Things, ook wel aangeduid als IOT, zijn apparaten aangesloten voor de uitwisseling en verzameling van gegevens. De betekenis voor bedrijven en particulieren, wordt ongemerkt steeds belangrijker. Heel simpel uitgelegd: door verschillende apparaten worden connecties gemaakt via het internet. De verbonden apparaten zijn 24/7 online. Het unieke kenmerk is de 24/7 connectie. Dat betekent dat je laptop, tablet of telefoon daar niet bij horen, omdat die niet altijd, maar met tussenpozen, verbonden zijn.

Wat is Internet of Things? Betekenis & definitie

Het Internet of Things (IoT) verwijst naar het netwerk van fysieke objecten – “dingen” – die zijn uitgerust met sensoren, software en andere technologieën met als doel gegevens te verzamelen en uit te wisselen met andere apparaten en systemen via het internet.

Deze “dingen” kunnen variëren van alledaagse huishoudelijke apparaten tot geavanceerde industriële tools. Het unieke aan IoT-apparaten is hun constante verbinding met het internet, waardoor ze gegevens kunnen verzenden en ontvangen zonder menselijke tussenkomst.

De betekenis van IoT ligt in het vermogen om fysieke processen te digitaliseren en te automatiseren, wat leidt tot verbeterde efficiëntie, nauwkeurigheid en economische voordelen. In huishoudens betekent dit slimmere, verbonden apparaten die het dagelijks leven vergemakkelijken, terwijl in de industrie IoT kan leiden tot geoptimaliseerde productieprocessen en verbeterd voorraadbeheer.

De groei van IoT heeft een significante invloed op hoe we leven en werken, door een steeds slimmere en meer verbonden wereld te creëren.

Internet of Things voorbeelden

Je kunt dan denken aan sensoren die continu metingen verrichten, computer hardware, zoals camera’s met ingebouwde processoren en communicatie hardware die geschikt is om data te verzenden en te ontvangen. Vaak worden andere apparaten (router, via het WiFi netwerk) gebruikt om toegang tot het internet te krijgen.

Heel concrete Internet of Things voorbeelden zijn de populaire deurbellen met ingebouwde camera en andere geïntegreerde functies, zoals deuropeners.

Allerlei sensoren verzamelen ongemerkt data. Dat kan een videofeed zijn van de omgeving, tot zoiets simpels als temperatuur of luchtvochtigheid in een ruimte. Voor mensen die de zogenaamde fitbits of smartwatches dragen: ook dat is een element in the Internet Of Things.

Ook in de medische zorg worden sensoren 24/7 gebruikt. Waar vroeger met veel moeite een 24 uursmonitoring gerealiseerd werd van hartslag en bloeddruk, is dat nu een peulenschil. In de jaren 90 en 00 werden hartpatiënten naar huis gestuurd met een relatief groot kastje dat aan sensoren gekoppeld was en later werd uitgelezen. De opslag was maximaal 24 uur. Nu wordt er 24/7 gemonitord met in de sensor geïntegreerde software.

Hieronder een aantal van de meest voorkomende Internet of Things apparaten:

  1. Slimme Thermostaten: Deze apparaten passen de temperatuur in woningen of kantoren automatisch aan op basis van gebruikersvoorkeuren en gedrag. Voorbeelden zijn Nest en Honeywell thermostaten, die leren van de gewoonten van de gebruiker en energie-efficiëntie verbeteren.

  2. Wearable Technologie: Denk aan smartwatches en fitness trackers zoals Apple Watch en Fitbit. Deze apparaten monitoren gezondheids- en fitnessgegevens, zoals hartslag en activiteitenniveaus, en zijn vaak verbonden met smartphones voor een uitgebreide data-analyse.

  3. Slimme Verlichting: Systemen zoals Philips Hue en LIFX bieden slimme LED-lampen die draadloos bediend kunnen worden via apps of stemcommando’s. Ze kunnen automatisch worden aangepast aan het dagritme of sfeer, en sommige modellen kunnen miljoenen kleuren weergeven.

  4. Slimme Beveiligingscamera’s en Deurbellen: Apparaten zoals Ring-deurbellen en Arlo-beveiligingscamera’s stellen gebruikers in staat hun huis op afstand te bewaken. Ze bieden functies zoals bewegingsdetectie, real-time video streaming, en de mogelijkheid om te communiceren met bezoekers via ingebouwde luidsprekers en microfoons.

  5. Slimme Huishoudelijke Apparaten: Dit omvat apparaten zoals koelkasten, wasmachines en ovens die verbonden zijn met het internet. Voorbeelden zijn de Samsung Family Hub-koelkast, die gebruikers in staat stelt om hun voorraad te beheren en online boodschappen te doen, of LG slimme wasmachines die wascycli optimaliseren op basis van de belading en soort kleding.
internet of things voorbeelden

Verzending en verwerking van de data

De gegevens worden in real-time verzonden, waarna deze vaak verzameld worden in de cloud. Binnen de dataservers van dit netwerk wordt de data verwerkt en tot begrijpelijke informatie gemaakt met behulp van data-analyse software. De bewerkingen zijn heel uiteenlopend. Neem als voorbeeld een temperatuurmeting. De verwerking hiervan leidt tot een conclusie, op basis waarvan actie moet worden ondernomen (of juist niet).

Stel: je hebt de slimme thermostaat in je huis de opdracht gegeven de binnentemperatuur constant te houden op 19 graden. Sensoren in je huis meten voortdurend of dat zo is. Zodra de temperatuur lager is, zal de thermostaat een berichtje krijgen om de verwarmingsinstallatie te starten, om zo de temperatuur weer binnen de afgestelde bandbreedte te krijgen.

Het kan ook veel complexer: in bedrijven waarin zaken geproduceerd en verpakt worden, wordt visuele meting overgenomen door sensoren die afwijkingen signaleren, bijvoorbeeld een dop die niet goed vast zit. Vroeger zou de lopende band stop gaan en werd de tolerantie van de machine die de dop aandraait veranderd.

Doordat nu de sensoren de afwijkingen signaleren, registreren en verzenden kan de machine zichzelf bijstellen (met een zogenaamde actuator), zonder dat dat leidt tot stilstand.

Hierbij worden heel geavanceerde algoritmes gebruikt. Dit wordt ook wel eens aangeduid als zelflerend. Dit verklaart ook de ontwikkeling van de zogenaamde ‘slimme’ apparaten.

Waar dat allemaal toe leidt, is nog niet duidelijk, maar stel je eens voor: je hebt een slimme koelkast, die natuurlijk sensoren heeft voor het meten van temperatuur en luchtvochtigheid. Er is ook een sensor die je voorraden bijhoudt.

Een goed voorbeeld, wat dichterbij is dan je denkt, is je koelkast. Je hebt ooit ingesteld dat je minimaal 2 volle pakken melk in de koelkast wilt hebben. De koelkast signaleert dat het voorlaatste pak open is en stuurt een berichtje, zodat op je boodschappenlijstje (of je online bestellijstje) verschijnt dat je een pak melk moet kopen.

Zodra je de boodschappen gehaald hebt, of ze bezorgd zijn, scan je al je aankopen voordat je ze in de koelkast zet. Deze houdt dan bij wat de status is van die producten. Hoeveel is er nog, hoeveel gebruik je ervan, hoe lang zijn ze nog houdbaar en als je een recept wilt maken: wat heb je wel in huis en wat niet. Er kan zelfs een seintje worden gestuurd als de melk dreigt te bederven, met een waarschuwing hierover.

Wat zijn de voordelen van het IOT bij bedrijfsmatige inzet?

Sensoren zijn in de regel betere waarnemers dan mensen. Fouten worden geminimaliseerd, of helemaal uitgesloten. Dat zorgt ervoor dat het product of de dienst beter aansluit bij de wensen van de klant.

Er wordt geen tijd meer besteed aan controletaken die tijdrovend zijn en vaak overbodig. Denk aan het beheren van een magazijn. Vaak zijn er afwijkingen tussen voorraad in een computersysteem en de echt voorraad in het pakhuis. Door de slimme inzet van sensoren (soms zelfs in de producten zelf!) is op alle momenten de reële voorraad vast te stellen.

Ook het geldverkeer is met IOT veel eenvoudiger geworden. Met slimme betaalterminals worden betalingen sneller afgehandeld en ook sneller op de rekening bijgeschreven.

Met name voor bedrijven die (ook) online hun producten aanbieden, bieden trackingsensoren handige toepassingen. Producten zijn 1 op 1 te volgen op hun weg door de logistieke keten. Klanten blijven realtime geïnformeerd, zonder tussenkomst van mensen in callcentra e.d.

Ook kunnen besparingen worden gerealiseerd door de ontwikkeling van intelligente (kantoor)gebouwen. Met toepassingen uit het IOT kunnen besparingen worden gerealiseerd op het gebied van klimaatregeling, maar ook door het afsluiten van delen van een gebouw op rustige momenten. In die delen hoeft geen licht te branden en hoeft geen verwarming aan te staan. Uiteraard wordt dat allemaal vanzelf geregeld.

In alle gevallen leidt de inzet van een IOT applicatie tot een verhoogde efficiency, een veel lagere foutkans en tot flinke kostenbesparingen op allerlei gebieden. Denk daarbij vooral aan de kosten van arbeid, maar ook de kosten van bederf en diefstal. In een ongelofelijk aantal van vakgebieden is het IOT inzetbaar, waarbij de toepassingen in de loop der jaren slimmer worden. Er wordt immers meer data verzameld, waarmee de voorspellingen en beslissingen betrouwbaarder zullen zijn.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie