Home » Marketing » 15 tips voor affiliate marketing & online geld verdienen

15 tips voor affiliate marketing & online geld verdienen

Leestijd: 9 minuten

Affiliate marketing is als je het mij vraag een erg leuke en bovendien goede manier om online geld te verdienen. Het is alleen wel belangrijk dat je weet wat je doet. Er zijn veel manieren om affiliate marketing te doen en hier zullen we ons vooral, maar niet uitsluitend, richten op affiliate websites. In dit artikel geef ik je 15 tips voor affiliate marketing aan de hand van mijn eigen ervaringen. 

Werk voor de lange termijn

Iedereen wil wel binnen een dag op een passief inkomen zitten van €100 – €1000 maar helaas gaat dat niet lukken. Uit die droom kan ik je wel halen. Helemaal wanneer je een affiliate site maakt met behulp van SEO kan het zelfs maanden duren voordat je de resultaten begint te zien.

Zolang je je hier bewust van bent en werkt voor de lange termijn laat je je niet kisten door een slechte week. Veel mensen, in ieder geval in mijn omgeving, willen wel werken maar dan alleen als ze er direct iets voor krijgen of resultaten zien. 

In de wereld van de online marketing kan dit natuurlijk wel als je bijvoorbeeld gebruikmaakt van Google Adwords. Het ‘probleem’ is alleen dat duurzame groei altijd even tijd nodig heeft. Lees hier meer over SEA marketing. Naar mijn idee dan ook de eerste en belangrijkste tip: 

Zet je vizier op de lange termijn en blijft gestaag doorwerken. 

Zolang jij je werk goed doet komt het resultaat vanzelf, of dit nu 1, 4 of 10 maanden duurt. Heb je deze instelling niet dan zul je snel afhaken. Het kan frustrerend zijn om maanden te werken zonder resultaat te zien. Dit betaald zich alleen op de lange termijn allemaal uit!

Maak een plan en volg dit ook

Het maken van een plan en jezelf hier accountable voor houden klinkt misschien een beetje lame maar belangrijk is het wel. Niet iedereen heeft evenveel tijd om aan het affiliate project te werken en dat is prima.

Stel jezelf daarom een realistisch doel en volg dit plan altijd. Wil je traffic genereren door het schrijven van SEO teksten? Spreek dan met jezelf af hoeveel artikelen je per dag / week / maand wilt schrijven en op welke dag. 

Iedere maandag een artikel publiceren bijvoorbeeld, of om de week op zondag. Allemaal goed! Je zult merken dat je in het begin even moet wennen wat betreft je tijdsindeling maar het komt snel in je systeem. 

Schrijf je iedere week een artikel (op de goede manier natuurlijk) dan heb je na één jaar werken 52 artikelen online staan. Hier kun je echt je eerste knaken wel mee verdienen, meer dan dat zelfs. 

Stel realistische doelen

Hoe meer je aan je affiliate project werkt hoe beter, dat mag duidelijk zijn. Het is alleen doodzonde dat je twee weken fulltime werkt en vervolgens nooit meer. Je kunt daarom veel beter een realistisch doel stellen dat je voor de komende jaren aan kunt houden.

Als je net de motivatie hebt gevonden om te beginnen kun je hard uit de startblokken komen. De eerste week direct 10 artikelen geschreven! Het probleem is alleen dat je op deze  manier redelijk snel je motivatie kunt verliezen. Hierdoor wordt het sneller een k*t klus in plaats van ‘lekker werken aan je project’. 

Iedere week een artikel, video of wat dan ook is veel makkelijker vol te houden en tikt op de lange termijn lekker aan!

Zet realistische doelen
Zet realistischeh doelen

Begin direct en denk niet te veel na

Het mag duidelijk zijn dat je het beste je vizier op de lange termijn kunt hebben. Het is dan ook niet nodig om nu alles al uitgedacht te hebben. Heel veel mensen hebben grote plannen maar er zijn er weinig die het ook echt uitvoeren.

Mensen zijn naar mijn idee vaak te bang om de sprong in het diepe te nemen. Je hoeft echt niet te weten wat je precies bij stap 100 moet doen. Stap 1 is de eerste stap die je moet nemen om te beginnen, stap 2 zie je wel zodra je stap 1 perfect uitgevoerd hebt.

Persoonlijk wist ik dat ik graag een affiliate site wou maken. Online geld verdienen leek me wel wat. Dat was zo ongeveer het enige wat ik wist. Stap 1 voor affiliate marketing is een website hebben dacht ik toen, maar hoe fix ik dat?

Duurt even maar dan heb je ook wat, de eerste website. Wat nu? WordPress installeren is opzich wel handig als ik artikelen wil plaatsen. Even uitzoeken hoe dat werkt.. Hierdoor ga je een stuk sneller dan eerst alles uit willen zoeken.

Ik weet zeker dat als je de eerste stap niet gewoon nu maakt je volgende week weer een nieuw interessant artikel tegen komt dat je eerst wil lezen. Iemand die nu wel begonnen was heeft tegen die tijd 100% zeker de eerste artikelen al online staan, het is namelijk niet zo ingewikkeld. Je moet gewoon de stap nemen! 

Snelheid en functionaliteit zijn naar mijn idee het belangrijkste, als je dat op orde hebt kun je later nog wel bezig met logo’s, kleuren en ga zo maar door..

Om je even op gang te helpen:

Maak die sprong in het diepe!

Pruts niet te lang met de opmaak

Een leuke website met kleuren, handige tools en noem het maar op is natuurlijk lachen. Het gaat je alleen niet direct helpen met traffic. Hiervoor zul je toch echt content moeten maken in de vorm van video’s, artikelen of wat dan ook.

Nadat je een website hebt is het verstandig 1 dag bezig te gaan met de opmaak en het daarna te laten voor wat het is. Je kunt dan veel beter beginnen met het schrijven van artikelen! Begin je flink wat traffic te krijgen? Dan kun je altijd overwegen weer eens naar je opmaak te kijken.

Een grote valkuil voor affiliate marketing is alleen dat je te veel tijd besteedt aan dingen die je geen traffic opleveren (en dus geen extra sales). De basis van je uiterlijk moet gewoon goed zijn, de website moet snel zijn maar het hoeft niet direct de mooiste website van het internet te zijn. Dat komt later wel. 

Ik wil echt niet weten hoeveel dagen ik verprutst heb met het knutselen aan websites, dood zonde eigenlijk..

Maak zoveel mogelijk gebruik van automatische tools

Handmatig mailcampagnes schrijven, tweets versturen of deur tot deur gaan om je affiliate artikelen onder de aandacht te krijgen.. Allemaal prima maar kost wel veel tijd. Als je het mij vraagt kun je veel beter gebruik maken van automatische tools voor dit doeleinde. Dit scheelt een hoop tijd die je weer kunt besteden aan het maken van content.

Het instellen van een automatische mail campagne en het automatisch posten op social media heb je allemaal binnen enkele uren ingesteld. Hierna hoef je er nooit meer naar om te kijken en bouw je toch automatisch een ‘following’ op. Al je berichten worden zo gedeeld en naar verloop van tijd zullen steeds meer mensen deze berichten te zien krijgen.

Enkele handige artikelen waarin dit uitgelegd wordt:

Blijf je verdiepen in SEO

SEO is als je het mij vraagt een van de beste manieren om duurzame traffic op te bouwen. Het duurt even voordat artikelen geïndexeerd worden maar het levert je daarna wel voortdurend gratis verkeer op. 

Helaas hebben mensen die doen aan SEO regelmatig ruzie met Google. Dan worden de algoritmes weer aangepast waardoor je ineens veel verkeer verliest. Probeer je daarom zoveel mogelijk te verdiepen in Search Engine Optimization of in ieder geval de basis.

Je kunt hele mooie artikelen schrijven maar als je echt niets weet van SEO zal dit waarschijnlijk niet zoveel gelezen worden en dat is zonde. Zorg dat je weet hoe je een goed SEO artikel moet schrijven voordat je los gaat. Dit zal zich op de lange termijn uitbetalen in veel traffic en sales!

Belangrijke onderdelen van SEO waar je veel winst mee kunt behalen zijn:

 • Keyword research
 • Concurrentie onderzoek
 • Technisch optimaliseren van je website
 • Regelmatige content creatie
 • Het uitlezen van je statistieken (Google Analytics, Search Console)
 • Linkbuilding

Je hoeft niet direct overal een expert in te zijn maar het is wel handig dat je weet wat je doet. Gaandeweg zul je enorm veel dingen leren die je verder kunnen helpen, helemaal als je zo af en toe wat artikelen leest met extra informatie (Lekker bezig dus!).

H1 tag meme
De SEO basis moet goed zijn

Maak een content lijst voor de toekomst

Je bent ongetwijfeld enthousiast over je niche, anders was je er geen affiliate site over begonnen neem ik aan. Noteer dan ook interessante onderwerpen als je ze tegenkomt, bijvoorbeeld op social media of het nieuws. Hierover kun je later goede artikelen gaan schrijven (als er voldoende zoekvolume op zit dan). Een handige tool die je hiervoor kunt gebruiken is bijvoorbeeld Todoist.

Zoek een goed affiliate programma

Het is hard werken om sales te doen online. Je doet er daarom goed aan om voordat je 100 artikelen verder bent onderzoek te doen naar de juiste affiliate programma’s. Commissies van een euro bijvoorbeeld schieten niet echt op, tenzij je deze euro iedere maand weer krijgt in de vorm van een abonnement referral. Dit kan op termijn lekker aantikken en zorgt bovendien voor een recurring income. 

In dit artikel kun je meer informatie vinden over affiliate marketing en de verschillende manieren waarop je geld kunt verdienen.

Verkoop niet zomaar iets

Je reputatie is belangrijk, helemaal met affiliate marketing. Verkoop daarom niet zomaar ieder product. Je doelgroep krijgt snel genoeg door wanneer je producten probeert te verkopen die nergens over gaan. Ze kunnen wellicht een hoge commissie hebben maar zullen afbreuk doen aan je ‘merk’ en je toekomstige sales.

Zoek een aantal producten uit die winstgevend kunnen zijn maar bovendien enorm nuttig voor je doelgroep. Alleen dan kan je een win-win situatie creëren. Ook zal je doelgroep sneller terug komen als je ze kennis hebt laten maken met een product waar ze daadwerkelijk iets aan hebben.

Zorg voor goede en duidelijke informatie

Een artikel schrijven is één ding. Je kunt helemaal veel winst boeken op het gebied van affiliate marketing en SEO als je deze informatie ook nog eens duidelijk kunt opmaken. Gebruik hiervoor tabellen, opsommingen of lijsten. Niet alleen wordt het hierdoor een stuk duidelijker voor de lezer maar je kunt er ook nog eens featured snippets mee verdienen!

Zorg dat je informatie duidelijk is
Zorg dat je informatie duidelijk is

Wees nuttig

Probeer niet altijd maar iets te verkopen, dit valt op! Pas op het moment dat je je doelgroep daadwerkelijk iets kunt bijbrengen zullen ze overgaan tot een conversie. Het is heel logisch dat iemand die een enorm lekker recept deelt ook even vermeldt welke keukenspullen gebruikt zijn. Mocht jij dan toevallig een mes zoeken dan snap je wel dat het een logische aankoop is. 

Schrijf je alleen maar recensies over messen? Dan zullen de sales waarschijnlijk wel meevallen. Je probeert overduidelijk alleen maar te verkopen en biedt je lezers niks nieuws. Het leuke aan affiliate marketing is dat je je kennis kunt delen om daar anderen mee te helpen. Zodra jij anderen helpt zal jij ook geld gaan verdienen.

Wees geen machine

Het is heel makkelijk om een machine te worden als je veel content maakt. Het wordt ons namelijk aangeleerd om zakelijk te schrijven maar echt aantrekkelijk leest dit vaak niet. Probeer zoveel mogelijk in ‘spreektaal’ te schrijven, zoals je eigenlijk ook tegen een vriend zou praten. Straattaal is nou ook weer niet nodig maar je begrijpt wel wat ik bedoel.

Ook is het goed om bijvoorbeeld je eigen mening te geven, je eerlijke mening. Niet alles hoeft perfect te zijn. Dit zorgt ervoor dat het hele verhaal authentiek overkomt!

Noteer je data

Om je voortgang in de gaten te houden is het handig om je data iedere maand te noteren. Je hebt wellicht het idee dat je lekker bezig bent, maar blijkt dit ook uit de cijfers? Handige data om iedere maand te noteren zijn:

 • Verdiensten
 • Bezoekersaantallen
 • Verdiensten per 1000 bezoekers
 • Nieuwe referrals (als je leden werft voor een bedrijf)

Ga je nog een stapje verder en ben je al veel met SEO bezig dan zijn de volgende gegevens ook nuttig:

 • Hoeveelheid organische bezoekers
 • Hoeveelheid backlinks / referring domains
 • Ranking keywords

Er zijn verschillende tools waarmee je dit kunt checken maar helaas zijn dit meestal betaalde tools wil je goede data hebben. Een paar van de beste SEO tools zijn Ahrefs, SEMrush en Mangools

Een simpel tabelletje in Excel of Spreadsheet volstaat wel om je gegevens bij te houden. Naar verloop van tijd zouden al deze statistieken omhoog moeten gaan. In het begin is het overigens niet zo vreemd dat er nog niet zoveel gebeurt, met SEO kan dit soms wel een paar maanden duren. Schrijf rustig door, dan komt dat vanzelf.

Noteer je data
Noteer je data

Zoek contact met anderen in je niche

Je bent de komende tijd nog wel even actief in je niche. Het kan daarom geen kwaad om even kennis te maken met andere websites / YouTube kanalen in je niche. Wellicht kun je iets van ze leren of kunnen jullie zelfs iets voor elkaar betekenen.

Het verkrijgen van backlinks bijvoorbeeld is altijd lastig. Het wordt een stuk makkelijker en leuker als je elkaar hiermee kunt helpen. Hetzelfde geldt voor het delen van je content.

Conclusie

Affiliate marketing is een interessant vakgebied en hier in het bijzonder gaan meerdere wegen naar Rome. Iedereen doet het anders en dat is maar goed ook. Gaandeweg zul je voor jezelf meer handigheid krijgen en je eigen ‘stijl’ ontwikkelen.

Hopelijk heb je iets aan één of meerdere tips voor affiliate marketing uit dit artikel. Helaas zul je alleen met het lezen van dit artikel nog niks verdienen, hiervoor zul je toch echt zelf aan de bak moeten. Succes!

Meest recente update: januari 3, 2024 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie