Home » Economisch nieuws » Triodos heropent na jarenlange opschorting handel in certificaten

Triodos heropent na jarenlange opschorting handel in certificaten

Leestijd: 2 minuten

Beleggers kunnen binnenkort weer handelen in certificaten van Triodos. Ruim drie jaar geleden legde de ideële bank de handel in die alternatieve aandelen stil doordat te veel mensen tegelijk hun stukken wilden verkopen, tot grote woede van veel beleggers.

Triodos maakt nu bekend op 5 juli de certificatenhandel via een alternatieve beurs te openen. Daarop kunnen beleggers een keer per week daadwerkelijk stukken verhandelen. De prijs hangt dan af van alle certificaten die beleggers die week willen kopen of verkopen. Volgende week woensdag opent voor het eerst het orderboek, waar vraag en aanbod samenkomen om een koers te bepalen.

De waarde van die certificaten zal dan veel lager liggen dan op het moment voordat de handel werd stilgelegd, vrezen gedupeerde beleggers die zich hebben verenigd in de Stichting Certificaathouders Triodos. Analisten rekenen volgens die groep op een waardedaling van 45 procent, omdat de certificaten lang niet verhandeld konden worden. Dat zou neerkomen op een verlies van 550 miljoen euro.

Winstverwachting

Een woordvoerder van Triodos zegt dat het daadwerkelijke rendement of verlies ook afhangt van het moment waarop certificaathouders hun stukken hebben gekocht of zullen verkopen. Over de verwachte ontwikkeling van de prijzen kan hij geen uitspraken doen. De hoeveelheid certificaten in omloop blijft voorlopig hetzelfde. Triodos heeft op dit moment geen plannen om er meer uit te geven.

De bank meldde ook een “substantieel” hogere winst te verwachten voor het eerste halfjaar van 2023 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is onder andere te danken aan de snelle stijging van de rentes. Op 17 augustus presenteert Triodos zijn halfjaarcijfers.

De op duurzaamheid gerichte bank gaf eerder een soort aandelen uit die nergens anders te verhandelen waren. Triodos kocht deze certificaten terug als er meer verkooporders dan kooporders waren, maar na het uitbreken van de coronapandemie in 2020 wilden zo veel mensen hun stukken verkopen dat Triodos besloot het systeem stil te leggen.

Meest recente update: juni 20, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie