Home » Economisch nieuws » Turkse rente verder omhoog naar 40 procent

Turkse rente verder omhoog naar 40 procent

Leestijd: < 1 minuut

De Turkse centrale bank heeft een aanzienlijke renteverhoging doorgevoerd om de inflatie, die vorig jaar piekte op 85%, aan te pakken. De rente steeg met 5 procentpunten naar 40%, een hogere stijging dan analisten verwachtten.

Dit markeert de zesde opeenvolgende verhoging sinds juni, toen onder leiding van de nieuwe gouverneur Hafize Gaye Erkan een koerswijziging in het monetaire beleid werd ingezet.

Voorheen verlaagde de centrale bank juist de rente onder invloed van president Erdogan, die geloofde dat hogere leenkosten de inflatie zouden aanwakkeren. Na zijn verkiezingswinst dit voorjaar beloofde hij echter een traditioneler financieel beleid.

Ondanks deze verhogingen blijft de reële rente, aangepast voor inflatie, negatief, maar ligt nu wel boven de inflatieprognose van 36% voor 2024.

Tegelijkertijd hield de Zweedse centrale bank, de Riksbank, haar rentetarief ongewijzigd op 4%, na acht eerdere verhogingen. Deze pauze in rentewijzigingen kwam onverwachts voor economen, die een verdere verhoging hadden voorzien.

De Riksbank sluit zich hiermee aan bij de centrale banken van de VS, de eurozone en het VK, die ook hun rentetarieven hebben gestabiliseerd. Echter, de deur blijft open voor toekomstige verhogingen als de inflatie hardnekkiger blijkt dan momenteel wordt aangenomen.

Meest recente update: februari 16, 2024 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie