Home » Economisch nieuws » Vakbonden gaan staken bij Douwe Egberts na verlopen ultimatum

Vakbonden gaan staken bij Douwe Egberts na verlopen ultimatum

Leestijd: < 1 minuut

UTRECHT (ANP) – Vakbonden FNV en CNV roepen personeel van koffieconcern Douwe Egberts op te gaan staken. Dat doen zij nadat een ultimatum vrijdag is verlopen. De bonden eisen onder meer dat de lonen van werknemers meestijgen met de inflatie, maar daar wil het koffiebedrijf niet aan tegemoetkomen.

De stakingen vinden volgens FNV vanaf zondagavond plaats in de twee Nederlandse fabrieken van Douwe Egberts, in Utrecht en Joure. Eerst leggen medewerkers van de vestiging in Utrecht voor 48 uur het werk neer, vanaf dinsdagochtend volgt het personeel dat werkt in Joure. In totaal werken er zo’n 1800 mensen op deze locaties.

Volgens FNV-bestuurder Adem Akdeniz hebben medewerkers “duidelijk aangegeven hoe ontevreden ze zijn met de loonsverhoging die het bedrijf hen dit jaar wil geven”. Dat zou gaan om 6 procent, aldus FNV.

Redelijke reparatie

CNV eist een loonsverhoging van 8 procent plus 100 euro. “Een redelijke reparatie van de inflatie”, noemt CNV-bestuurder Nyske Boelens dat. “Vooral die structurele 100 euro is belangrijk. Met name de onderste schalen hebben daar profijt van.” In hoeverre de acties van CNV aansluiten op die van FNV is nog niet duidelijk, daarover vindt nog overleg plaats binnen de bond.

Moederbedrijf van Douwe Egberts JDE Peet’s vindt de aangekondigde acties teleurstellend. “Acties zijn in onze ogen nooit een oplossing en als bedrijf blijven we altijd openstaan voor gesprekken”, laat een woordvoerster weten. “We blijven erbij dat JDE een goed en gebalanceerd eindbod heeft gedaan. Met een verhoging van tussen de 6 en 8 procent per 1 januari en een eenmalige vergoeding van 500 euro bruto stijgen de salarissen behoorlijk.”

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie