Home » Ondernemen » Wat is een VAT nummer en hoe vind je die van jou & je klanten?

Wat is een VAT nummer en hoe vind je die van jou & je klanten?

Leestijd: 3 minuten

Als je zaken doet met het buitenland zul je de vraag voor een VAT nummer wel eens krijgen. Dit is de identificatie voor de belastingdienst en is zoals je vast weet verplicht op een factuur. In dit artikel gaan we in op het VAT number van je bedrijf en hoe jij aan een VAT nummer van je klanten kunt komen.

VAT betekenis

De VAT betekenis is letterlijk voor Value Added Taxes en is in het Nederlands BTW. Het is het bedrag dat je moet betalen over de verkoopprijs van een product. Samen maakt het de consumentenprijs.

In het buitenland zijn dergelijke heffingen ook gebruikelijk en je moet daarom als je internationaal zaken doet een VAT nummer opgeven. In sommige gevallen moet je de BTW verleggen naar een ander land en in andere gevallen bij jij verantwoordelijk voor het betalen van de BTW.

Ook ben je, net zoals in Nederland, verplicht om de VAT duidelijk te vermelden op iedere factuur. Wel zo handig voor de consument en het bedrijf waarmee je zaken doet.

Wat is een VAT nummer?

Een VAT nummer is het internationale BTW nummer van je bedrijf. Het komt voor het grootste gedeelte overeen met je eigen BTW nummer, maar wordt vaak anders op papier gezet. 

Dus als je zaken doet met een buitenlands bedrijf zet je dit VAT number op je factuur zodat het duidelijk is welk bedrijf verantwoordelijk is voor de belasting. Dit kan aan de hand van het nummer herkend worden. 

Bij je inschrijving bij de KvK wordt er automatisch een VAT nummer voor je aangemaakt. Dit komt in de vorm van je eigen BTW nummer die je kunt opgeven bij internationale bedrijven.

In de meeste boekhoudprogramma’s wordt een BTW nummer automatisch omgezet naar een VAT nummer in het juiste format. Belangrijk is dat je bij iedere deal met het buitenland dit nummer vermeld om zo te voldoen aan deze plicht.

VAT Number netherlands

Je BTW nummer is hetzelfde als je VAT number. Als iemand je dus vraagt om je VAT nummer vragen ze om je BTW identificatie en je kunt je eigen nummer opgeven. Om zeker te weten of je het goede nummer hebt, vertel ik je hieronder de opbouw van je BTW nummer.

In Nederland is je BTW nummer opgebouwd met een paar vaste componenten. Een BTW identificatie nummer begint altijd met een landcode (NL), wordt opgevolgd door 9 cijfers, de letter B en twee cijfers. Deze cijfers beginnen bij 01 en kunnen vanaf hier oplopen.

Een BTW nummer ziet er als volgt uit: NL123456789B01

VAT id 

Een VAT id bevat in principe dezelfde componenten. Het enige verschil is dat het iets anders wordt opgeschreven op bijvoorbeeld een factuur. De internationale opmaak van een VAT nummer bevat een aantal punten om het leesbaarder te maken.

Een VAT nummer in Nederland ziet er zo uit (volgens ons vorige voorbeeld): NL1234.56.789.B01

Wat is mijn VAT nummer?

Je VAT nummer is hetzelfde als je BTW identificatie nummer. Dit krijg je een paar dagen na je registratie bij de KVK thuis gestuurd. Het is goed om hier direct een notitie van te maken en dit te vermelden in je boekhoudprogramma.

Hierdoor wordt het automatisch toegevoegd aan iedere factuur en zul je je BTW nummer niet vergeten. Het is namelijk vanaf januari 2020 iets anders opgebouwd. Voorheen was voor zzp’ers het BTW nummer gelijk aan hun BSN nummer. 

Vanaf die datum is dit echter verandert omdat dit nummer te persoonlijk was volgens de daarover beslissende instanties. Vanaf die datum heeft iedereen een nieuw BTW nummer (en daarmee een nieuwe VAT nummer) gekregen.

Je kunt je BTW nummer vinden op de website van de belastingdienst als je het niet opgeschreven hebt in je zzp boekhoudprogramma of terug kunt vinden op een oude factuur:

  1. Ga naar de website van de belastingdienst
  2. Klik in het menu op ‘ondernemen’
  3. Ga hier naar Btw (omzetbelasting)
  4. Login met de gegevens van je bedrijf
  5. Tada, hier vind je je BTW nummer

Om dit om te zetten naar een VAT number hoef je er alleen nog maar puntjes toe te voegen. In alle eerlijkheid. Je kunt je BTW nummer gewoon aan een buitenlandse klant geven, die puntjes ertussen redden zichzelf vaak wel.

Wat is het VAT nummer van mijn klanten?

De enige manier om aan het VAT nummer van je klanten te komen is door het te vragen. Het is verstandig om dit te doen de eerste keer dat je zaken doet. Je kunt in ieder boekhoudprogramma een nieuwe klant aanmaken en daar dit soort gegevens invoeren. Door dat te doen wordt het VAT number in het vervolg altijd ingevuld op de offertes, facturen en weet je zeker dat je voldoet aan alle eisen.

Veelgestelde vragen rondom VAT nummer

Wat betekent VAT?

VAT betekent letterlijk Value Added Taxes.

Een VAT nummer is hetzelfde als je BTW identificatie nummer in Nederland dat je voor hetzelfde doeleinde moet gebruiken in het buitenland. Het enige verschil is dat er een aantal puntjes tussen zitten wanneer je het op papier zet.

Je VAT nummer is hetzelfde als je BTW nummer in Nederland. Je krijgt het na inschrijving van je bedrijf bij de KVK en kunt het terugvinden op de website van de belastingdienst.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie