Home » Economisch nieuws » ACM: bijna alle leveranciers bieden contracten onder prijsplafond

ACM: bijna alle leveranciers bieden contracten onder prijsplafond

Leestijd: 2 minuten

Bijna alle leveranciers van gas en elektriciteit bieden nieuwe klanten contracten aan met prijzen onder het prijsplafond. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ondanks dit ruime aanbod van voordelige contracten heeft volgens de toezichthouder meer dan de helft van de huishoudens echter nog een energiecontract met prijzen boven het prijsplafond.

Volgens gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de subsidieregeling van het prijsplafond uitvoert, betalen huishoudens voor 49 procent van de elektriciteitsaansluitingen en voor 59 procent van de gasaansluitingen prijzen boven het prijsplafond. De subsidieregeling stopt op 31 december 2023 en vanaf die datum moeten consumenten weer de volle prijs van hun energiecontract betalen, waarschuwt de ACM.

Consumenten die nu meer gas en elektriciteit gebruiken dan de maximumhoeveelheden van het prijsplafond kunnen volgens de toezichthouder vaak direct profiteren van een overstap naar een goedkoper contract. Huishoudens die er zeker van willen zijn dat ze na 31 december niet meer hoeven te betalen dan de prijzen van het prijsplafond, kunnen volgens de ACM op dit moment kiezen voor een vast contract met een looptijd van minimaal een jaar met prijzen onder het prijsplafond.

Definiëring contracten

Met de nieuwe regels die op 1 juni zijn ingegaan is een vast contract ook echt een vast contract. Bij een dynamisch contract verschillen de tarieven per dag of zelfs per uur. Huishoudens zijn met deze contracten dus niet zeker van de hoogte van de tarieven. Consumenten moeten volgens de toezichthouder goed bedenken wat voor contract het beste bij hun situatie past en aanbiedingen van verschillende leveranciers met elkaar vergelijken.

De ACM meldt verder dat er momenteel 59 leveranciers zijn met een vergunning. Sommige daarvan moeten nog extra stappen zetten om volledig aan in oktober vorig jaar aangescherpte regels te voldoen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over het hebben van een goed ondernemingsplan. Bij zes partijen voert de ACM extra controles uit om er zeker van te zijn dat ze alles goed doen. Van één leverancier worden de tarieven en financiële situatie uitgebreid onderzocht. Rijksdienst RVO doet ook onderzoek naar die partij en heeft de subsidie in het kader van het prijsplafond onlangs al opgeschort. Om welk bedrijf het gaat is niet naar buiten gebracht.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie