Home » Economisch nieuws » Veel werknemers en ondernemers in burn-out, hoe kan dit?

Veel werknemers en ondernemers in burn-out, hoe kan dit?

Leestijd: 4 minuten

De cijfers in Nederland liegen er niet om. Een op de zes werknemers in Nederland kampt met burn-out klachten. Voor zzp’ers in Nederland ligt dit percentage rond de 10%. Een grote groep mensen ondervindt dus klachten van hun werk die serieuze gevolgen hebben, maar wat moet ik met dit gegeven?

Autonomie en uitdaging in je werk

Van hard werken is nog niemand minder geworden is een bekende uitspraak. Toch denken veel mensen dat je juist van dit harde werken een burn-out krijgt, maar dit is volgens experts niet het geval.

Juist het gebrek aan autonomie en uitdaging in je werk zorgt voor deze klachten. Een belangrijke reden dat zoveel werknemers in Nederland met deze klachten thuis komen te zitten. 

Het is namelijk erg eenvoudig om in een ‘sleur’ terecht te komen. Hier heb ik zelf ook regelmatig last van gehad. Door lang achter elkaar hetzelfde werk te doen zonder uitdaging en zonder variatie kom je snel in de automatische piloot.

Mensen zijn hier alleen niet geschikt voor. Je hebt pas plezier in je werk als dit je uitdaagt en je ook voldoening haalt uit je werk. Bij de meeste mensen die net een nieuwe baan krijgen zit dit wel goed.

Na verloop van tijd weet je alleen hoe het werkt en kom je erachter dat je werk toch wel veel van hetzelfde is. Dit zijn de momenten waarop je waakzaam moet zijn. Doe je dit te lang dan belandt je in een burn-out. Een of de zes werknemers hebben hier last van, een heel groot percentage van werkend Nederland.

Hoe zit dit met zzp’ers?

Op het eerste gezicht zou je zeggen dat zzp’ers hier dan geen last van hebben. Ze  hebben de vrijheid om de klussen aan te nemen die ze willen. Toch heeft 10% van de zelfstandigen in Nederland last van vergelijkbare klachten.

Dit komt doordat ook bij zzp’ers het werk repetitief wordt. Als je een zzp schilder bent bijvoorbeeld ben je weliswaar vaak in andere huizen aan het werk. Toch zijn de werkzaamheden hetzelfde. 

Helemaal omdat je volledig zelf verantwoordelijk bent voor je inkomen is het gevaar dat je niet genoeg rust neemt of uitdaging zoekt. Een week vrij nemen om jezelf even te resetten, een Workation om even uit de sleur te raken. Dit zijn in sommige gevallen lastige onderwerpen omdat het voor een zzp’er direct geld kost. Een week niet werken is een week geen inkomen.

Hoe verhelp je dit?

Het verhelpen van deze klachten is makkelijker gezegd dan gedaan. Waakzaam zijn voor de sleur in je leven is het beste advies dat ik je mee kan geven. Merk je dat je het grootste gedeelte van je werkdag op de automatische piloot loopt? Dan is het tijd om op te letten en actie te ondernemen.

Persoonlijk heb ik hier nog niet zo lang geleden mee te maken gehad. Ik merkte dat na de coronaperiode mijn leven voor het grootste gedeelte hetzelfde was. Iedere dag werken, hetzelfde rondje lopen in de pauze en in de avond Netflix of een hapje eten met dezelfde vrienden.

Op zichzelf allemaal prima, maar het is goed om jezelf af en toe te resetten. Voor mij was dat tijd en ik ben snel naar het buitenland gegaan. In principe ziet mijn werkdag er hier hetzelfde uit. Werken, sporten en in de avond op zoek naar afleiding.

Wat goed helpt, is dat je in het buitenland in een hele andere omgeving bent. Je loopt nog steeds iedere dag een ronde, maar komt allemaal nieuwe dingen tegen. Juist deze nieuwe impressies zorgen voor een hele andere mentaliteit.

Aan het einde van de dag heb je veel nieuwe dingen gedaan en gezien ondanks hetzelfde werk. Dit heeft mij goed geholpen om ‘nieuw leven’ te blazen in de werkdag.

Juist die nieuwe prikkels helpen je weer plezier te vinden in je werk en je vrije tijd. Nieuwe mensen leren kennen, nieuwe skills leren en leven in een nieuwe omgeving. Voor mij was even uit mijn vertrouwde omgeving de oplossing.

Hoe kan jij een burn-out voorkomen?

Ik weet dat niet iedereen zomaar weg kan. Toch gelden ook als je thuis blijft dezelfde principes. Een nieuwe skill leren bijvoorbeeld is een zeer nuttige manier om nieuwe impressies te krijgen en weer voldoening uit je werk te halen.

Een cursus doen over een onderwerp dat je altijd interessant vindt bijvoorbeeld. Wissel je Netflix tijd in de avond in voor het maken van een eigen bedrijfje. Leer de skills die hiervoor nodig zijn en na verloop van tijd merk je dat je juist hier je voldoening uit haalt.

Een nog radicalere oplossing is het wisselen van een baan. Begin je net aan een nieuw hoofdstuk in je leven dan zit je in de avond heel anders op de bank. Je verwerkt al deze nieuwe dingen en neemt dit enthousiasme mee naar de volgende dag.

Voor mij begon dit in mijn studententijd. Lang was dit hetzelfde. College en uitgaan met vrienden waren de belangrijkste dingen. Toch kwam ik hier ook weer na verloop van tijd in een sleur terecht. Hoewel de activiteiten leuk waren was het iedere keer hetzelfde.

Een van de dingen die me hier toen uitgehaald heeft was het beginnen van mijn eerste affiliate site. Helemaal vanaf 0 beginnen om iets te leren. Met dit leren ben ik nooit gestopt en ik heb er uiteindelijk zelfs mijn werk van kunnen maken.

Heel iets anders dan waarvoor ik gestudeerd heb, maar iets waar ik mijn ei in kwijt kon. Het vinden van nieuwe activiteiten waar je weer voldoening uit haalt, is een van de belangrijke dingen die je kunt doen om een burn-out te voorkomen.

Je hoeft er geen geld mee te verdienen. Het gaat puur om het krijgen van nieuwe indrukken die je uit de sleur halen. Helemaal wanneer je merkt dat je beter wordt, begint het effect groot te worden. Of het nu gaat om een eigen bedrijf beginnen, het leren van een muziekinstrument of het beginnen met een nieuwe hobby.

In ons artikel met eigen bedrijf ideeën kun je veel inspiratie op doen. Op onze pagina over een bedrijf starten vind je nog veel meer artikelen over precies dit onderwerp. Signaleer wanneer je in een sleur zit en doe er iets aan. Alleen zo voorkom je een burn-out en weet je zeker dat je niet thuis komt te zitten.

Meest recente update: februari 10, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie