Home » Geld » Verhoging minimumloon zwaar voor ondernemers op de grens

Verhoging minimumloon zwaar voor ondernemers op de grens

Leestijd: 2 minuten

Begin volgend jaar gaat er veel veranderen op het gebied van het minimumloon. Door een indexatie wordt dit bedrag eens per half jaar bijgesteld en vanaf januari doet de overheid hier een schepje bovenop. Met de optelsom van crisissen de afgelopen jaren is het nog maar de vraag of iedere ondernemer deze verhoging kan en wil dragen.

Grote verhoging minimumloon door de overheid

Per 1 januari stijgen de minimumlonen weer. Normaal gesproken zou dit 2% zijn, maar de overheid doet hier een schepje bovenop en verhoogt het minimumloon met 10,15%. Een gigantische stijging met grote gevolgen voor ondernemers.

Het gaat hierbij namelijk niet alleen om het bedrag dat de werknemers ontvangen. Ook de betaling voor sociale verzekeringen en de pensioenen gaat mee. Voor ondernemers betekent dit dus een gigantische stijging in de kosten.

Dat is zuur voor werkgevers, omdat de kosten de afgelopen jaren al veel gestegen zijn. De hoge inflatie treft niet alleen de werknemers waarvoor deze verhoging is ingesteld, maar ook de economie en de ondernemers.

Het consumentenvertrouwen is laag waardoor er minder gekocht wordt. Dat samen met de stijging van de kostprijs voor producten, het versturen van pakketten en de slechte jaren door corona en de gascrisis waarin we nog steeds zitten wordt het voor veel ondernemers de vraag of deze kosten nog wel betaald kunnen worden.

Het is natuurlijk een goede intentie om het salaris voor de Nederlanders te verhogen. Ook zij worden getroffen door de inflatie. De vraag of het alleen een realistische stijging is, komt bij veel ondernemers naar boven.

De stijging heeft grote gevolgen voor de branches waar er gewerkt wordt rond het minimumloon. Het concurrentievoordeel van iets meer betalen dan het minimumloon is weg. 

Het argument dat ondernemers deze kosten in de meeste gevallen kunnen dragen van de vakbonden is een begrijpelijke. Of dat ook het geval is moet nog blijken. Naar mijn idee wordt het dragen van het risico onderschat. In slechte economische tijden moeten ondernemers deze risico’s namelijk voor het grootste gedeelte ook zelf opvangen.

Dat zien we nu bijvoorbeeld heel duidelijk in de coronatijd en bij de hoge stijgingen van de gas en elektra prijzen. Nu de economische tijden zo onzeker zijn is het verhogen van het minimumloon nog een kostenpost die omhoog gaat. Ook als de prijzen later weer dalen blijft dit salaris op een bepaald niveau. 

Of ondernemen nog interessant blijft voor de mensen die hiervoor het risico dragen blijft afwachten. Je kunt je voorstellen dat ondernemers de keuze maken om de handdoek in de ring te gooien door een nieuwe prijsverhoging. Dat in combinatie met de krapte op de arbeidsmarkt kan op zijn beurt weer gevolgen hebben voor de economie.

Een eigen bedrijf beginnen zonder personeel kan een interessante optie zijn om te zorgen voor extra inkomsten. Ook het werken met zzp’ers zorgt voor ondernemers voor iets meer rust. Je weet precies welke kosten je hebt en kunt in moeite tijden ook iets eenvoudiger weer afscheid nemen van je samenwerking.

Meest recente update: februari 10, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie