Home » Ondernemen » Verjaren vordering, hoe zit het met de verjaringstermijn facturen?

Verjaren vordering, hoe zit het met de verjaringstermijn facturen?

Leestijd: 4 minuten

We gaan het op deze pagina hebben over de verjaringstermijn van een factuur. Het kan door de drukte soms voorkomen dat je een factuur vergeet te sturen. Niet erg handig, maar kan gebeuren. Wacht je alleen te lang dan zou een factuur kunnen verjaren en kun je fluiten naar je centen.

Ik zal je op deze pagina precies vertellen hoe het zit met de verjaringstermijn van een factuur. Ook vertel ik hoe je de verjaring van een factuur tegen kunt gaan. Daarnaast gaan we in op de partijen die ongeacht deze verjaring toch proberen geld van je te krijgen. Hoe werkt een verjaringstermijn vordering?

Wanneer verjaart een factuur?

In Nederland is de verjaringstermijn van facturen 5 jaar. Dit betekent dat je vijf jaar na het verzenden van de factuur, of het uitvoeren van de klus, geen recht meer hebt op betaling hoe scheef dat misschien ook is.

De verjaringstermijn voor zakelijke klanten is 5 jaar. Als je verkoopt aan consumenten is deze termijn zelfs nog korter, namelijk 2 jaar. Het is daarom belangrijk dat je attent bent op het uitschrijven van deze factuur. Verder in dit artikel geef ik je een aantal tips om dit nooit meer te vergeten. Vind hier voorbeelden van facturen om te gebruiken.

Verjaring factuur, waarom is dat eigenlijk?

De reden dat er in het wetboek iets opgenomen is over de verjaring van een factuur is omdat na een aantal jaar het moeilijk is om te achterhalen welke diensten of producten er precies geleverd zijn.

Ook kan eigenlijk niet meer achterhaald worden of de geleverde dienst goed is opgeleverd, of er iets fout ging bij de levering en dat soort dingen. Bij een rechtszaak is dergelijke bewijsvoering noodzakelijk. De overheid geeft echter aan dat het de verjaringstermijn van de factuur niet goed meer te controleren is.

Wat is een verjaren vordering?

Een verjaren vordering is een melding naar je debiteur dat er nog betaald dient te worden voor een factuur. Door de melding te doen kun je de betalingstermijn van een factuur verlengen en verjaring voorkomen.

Het is naar mijn idee een beetje krom dat je na het leveren van een dienst te maken hebt met een verjaringstermijn voor je facturen, maar de reden is begrijpelijk. Kom je erachter dat je een factuur hebt die nog steeds niet betaald is of nog niet verzonden is dan kun je nog één ding doen om deze verjaring van de factuur tegen te gaan, namelijk een verjaring vordering.

Met een verjaren vordering geef je voor het bereiken van de verjaringstermijn aan dat je nog steeds geld van een klant hoor te krijgen. Dit kun je doen door middel van een aanmaning, betalingsherinnering of dagvaarding.

Het is belangrijk dat je dit aangetekend doet zodat je bij een eventuele rechtszaak kunt aantonen dat je voor de verjaringstermijn van de factuur de melding hebt gemaakt.

Hoe verstuur ik een verjaringstermijn vordering?

Mocht het zo zijn dat je te maken hebt met een factuur die de verjaringstermijn dreigt te bereiken dan is het dus zaak om snel de melding te maken bij de debiteur. Hiervoor zijn een aantal handige tips die je daarvoor kunt gebruiken.

De belangrijkste is door het gebruiken van een boekhoudprogramma. We schrijven er op onze website vaak over en ook in dit geval is een dergelijke software onmisbaar. Je kunt namelijk automatisch een betalingsherinnering instellen na bijvoorbeeld 30 dagen.

Zodra de factuur na deze berichtgeving nog niet betaald is, kun je ook volledig automatisch een tweede betalingsherinnering versturen of zelfs een aanmaning de deur uit doen. 

Uiteindelijk moet je debiteur betalen en het kan dus zijn dat je standaard ingestelde betalingsherinneringen nog niet tot een betaling gekomen zijn. Ook in dit geval helpt de software enorm.

Je kunt namelijk heel eenvoudig een uitdraai maken van alle onbetaalde facturen en de datum. Als je dit bijvoorbeeld twee keer per jaar doet bij meerdere onbetaalde facturen kun je ervoor waken dat je een factuur ‘vergeet’.

Helemaal bij een kasboek in Excel verlies je snel het overzicht. Je kunt niet zo makkelijk een uitdraai maken van onbetaalde facturen en kunt zo geld mislopen en dat is zonde. 

De reden dat nog niet iedere zzp’er, ondernemer of MKB’er een boekhoudprogramma heeft is vaak de gedachte dat het moeilijk is of ‘onnodig’ geld kost. 

Met één onbetaalde factuur die je met behulp van de automatische betalingsherinneringen toch betaald krijgt, bespaar je veel tijd en geld dat het direct uit kan. Gebruik je nog geen software voor je administratie? Dan kun je op deze pagina boekhoudsoftware vergelijken.

Hoe vergeet ik nooit meer een factuur te sturen?

Als harde werker is het versturen van een factuur het belangrijkste. Je krijgt hiermee namelijk betaald voor je werk. Toch kun je het bij drukte wel eens vergeten, dat is mij ook vaak genoeg overkomen.

Ook om deze reden raden we je een degelijke administratie aan. Je kunt een boekhoudpakket namelijk gebruiken voor het uitschrijven van offertes. Deze offerte komt direct bij je klantgegevens in je administratie te staan en na het leveren van de offerte kun je met een druk op de knop de offerte omtoveren tot een factuur.

Samen met de door jou ingestelde betalingsherinneringen voorkom je onbetaalde facturen. Je hoeft in de meeste gevallen niet zelf meer achter je onbetaalde facturen aan en hebt geen last meer van de verjaringstermijn van facturen.

Helemaal als zzp’er kan dit een goede oplossing zijn. Je kunt dit boekhoudprogramma 18 maanden gratis proberen. Hier kun je alle zzp boekhoudprogramma’s vergelijken om zo tot een waterdichte boekhouding te komen zonder extra moeite

Onze conclusie over verjaring factuur

Het is goed om je bewust te zijn van het verjaren van een factuur. Na vijf jaar ben je niet meer verplicht om deze te betalen, al is het natuurlijk wel netjes. Het is goed om te weten dat sommige incassobureaus toch proberen geld bij je los te krijgen ondanks de verjaringstermijn van een factuur. Hier hoef je dus niet op in te gaan als je geen herinneringen hebt gehad. 

Heb je te maken met de verjaringstermijn van een factuur die jij betaald moet krijgen? Door de verjaringstermijn vordering op tijd te versturen met dagtekening kun je het verjaren van een factuur uitstellen. Door het versturen van de betalingsherinneringen op de automatische piloot zul je nooit meer facturen laten verjaren.

FAQ

Wanneer is een rekening verjaard?

Een rekening is verjaard na vijf jaar (zakelijk) en na twee jaar (consument). Met een verjaring vordering kun je deze verjaring uitstellen. Hiervoor moet je een melding maken bij je debiteur zoals een betalingsherinneringen of aanmaning.

Wanneer verjaart een factuur?

Wanneer verjaart een vordering?

Meest recente update: december 6, 2022 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie