Home » Economisch nieuws » Forbes: vermogen Russische miljardairs flink gestegen

Forbes: vermogen Russische miljardairs flink gestegen

Leestijd: < 1 minuut

Het vermogen van de rijkste personen van Rusland is het afgelopen jaar gegroeid tot 505 miljard dollar, zo’n 455 miljard euro. Dat is ruim 150 miljard dollar meer dan in 2022, meldt de Russische tak van Forbes. Het zakenblad schrijft de stijging onder meer toe aan de hogere prijzen van bijvoorbeeld metalen en kunstmest.

Rusland telt volgens Forbes officieel 110 miljardairs, 22 meer dan vorig jaar. Hun vermogen is lager dan in 2021, het laatste jaar voordat de oorlog met Oekraïne begon. Toen waren Russische miljardairs goed voor 606 miljard dollar.

De rijkste man is Andrey Melnichenko, van wie Forbes het vermogen schat op 25,2 miljard dollar. Volgens het zakenblad verdubbelde Melnichenko, topman van kunstmestproducent EuroChem, zijn vermogen het afgelopen jaar. Dat komt doordat de prijzen voor kunstmest tot recordhoogte stegen. Inmiddels zijn de prijzen weer gedaald.

Voorzitter en grootaandeelhouder

Ook de prijs van veelgebruikte metalen zoals nikkel, zink en tin stegen het afgelopen jaar in prijs. Daar lijkt Vladimir Potanin, voorzitter en grootaandeelhouder van metalenproducent Nornickel van te hebben geprofiteerd. Hij staat tweede op de lijst met een door Forbes geschat vermogen van 23,7 miljard dollar.

De economie van Rusland heeft afgelopen jaar maar beperkt last gehad van de westerse sancties vanwege de oorlog in Oekraïne. De krimp kwam volgens het Russische statistiekbureau Rosstat uit op 2,1 procent, minder dan eerdere schattingen van experts. Vooral het vele exporteren van grondstoffen voorkwam grotere schade aan de oorlogskas.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie