Valt het onder privé- of zakelijk vermogen? Als je ondernemer bent voor de belastingdienst is het handig om te weten hoe de vermogensetikettering werkt. In praktijk lijkt het soms duidelijk, maar dat blijkt achteraf toch niet zo te zijn.
Vuistregel is, gebruik je het 9 van de 10 keer voor zakelijk, dan is het zakelijk en andersom geldt voor privé. Om problemen te voorkomen bij het invullen van je belasting, zal ik in dit artikel ingaan op de keuzes bij vermogensetikettering.
Wat is vermogensetikettering?
Vermogensetikettering is de term die gebruikt wordt bij de belastingdienst om te bepalen of het onder privé- of zakelijk vermogen behoort. Dit heeft gevolgen voor de belastingheffing over de inkomsten en de waardeveranderingen van het vermogen.
Welke vermogensetikettering zijn er?
Voor de belastingdienst zijn er drie mogelijkheden waaronder je kan kiezen. Het gaat om;
- Keuzevermogen
- Verplicht privévermogen
- Verplicht ondernemingsvermogen
Wanneer spreek je over keuzevermogen?
Bij keuzevermogen kun je in sommige gevallen zelf kiezen of je een vermogensbestanddeel tot je privévermogen of je ondernemingsvermogen rekent. Bijvoorbeeld de auto van de zaak. Die je zowel privé als zakelijk gebruikt, onder privévermogen of als ondernemingsvermogen beschouwd.
De keuze die je maakt moet wel in overeenstemming zijn met de (economische) waarheid.
De Belastingdienst zegt hierover:
Wanneer u bij keuzevermogen kiest voor ondernemingsvermogen of privévermogen, moet u wel binnen redelijke grenzen blijven.
Het is niet gebruikelijk dat je een keuze kan veranderen, houdt hier rekening mee. In bijzondere situaties kan je een keuze herziening indienen.
Keuze herzien
Je kan een wijziging doen tot het moment dat de aanslag voor het jaar waarin je de keus maakt onherroepelijk vaststaat. De aanslag is definitief als je niet binnen de geldende termijn in bezwaar of beroep bent gegaan tegen je keuze.
In uitzonderlijke gevallen kan je een jaar later nog een wijziging doen. Je moet dan kunnen aantonen dat er sprake is van een bijzondere omstandigheid. Bijvoorbeeld een wetswijziging.
Wanneer spreek je over verplicht privévermogen?
Een bedrijfsmiddel is verplicht privévermogen als je het voor minder dan 10% zakelijk gebruikt. Bijvoorbeeld de auto die je vooral privé rijdt. Zoals eerder aangegeven, wanneer je het 9 van de 10 keer voor privé gebruikt, moet het onder verplicht privévermogen worden gezet.
Wanneer spreek je over verplicht ondernemingsvermogen?
Een bedrijfsmiddel is verplicht ondernemingsvermogen als je het voor meer dan 90% zakelijk gebruikt. Bijvoorbeeld een machine die je alleen voor je bedrijf inzet, of een pand dat je helemaal als bedrijfsruimte gebruikt.
De keuze die je maakt, moet je wel kunnen onderbouwen en vastleggen in je administratie.
Conclusie, verplicht privé- of ondernemingsvermogen?
Maak de juiste keuze bij vermogensetikettering. Gebruik je een bedrijfsmiddel voornamelijk privé, zat het dan onder privé. Houdt de vuistregel aan, 9 van de 10 keer voor bedrijfsdoeleinden, dan is het ondernemingsvermogen.
Het herzien van je keuze kan lastig zijn. Daarom is het belangrijk dat je bepaalt waar het vermogen onder valt. Zolang je maar binnen redelijke grenzen blijft.
Hopelijk heeft dit artikel je op weg geholpen om de juiste keuze te maken bij vermogensetikettering. Kom je er zelf niet uit, vraag dan advies aan een financieel adviseur. Mag het een winstgevend jaar worden.
0 reacties