Home » Economisch nieuws » VEB: verplichte rapportage had grote hack NXP kunnen voorkomen

VEB: verplichte rapportage had grote hack NXP kunnen voorkomen

Leestijd: < 1 minuut

De recente hack bij het Eindhovense chipbedrijf NXP, waarbij een Chinese hackersgroep ruim twee jaar onopgemerkt toegang had tot het netwerk, benadrukt de noodzaak voor grotere transparantie en preventie inzake cyberveiligheid bij grote ondernemingen. Dit incident, waarbij intellectueel eigendom mogelijk is gestolen zonder directe materiële schade, onderstreept het belang van een gedegen risicobeheersing.

De beleggersvereniging VEB pleit voor de invoering van een verplichte verklaring omtrent risicobeheersing (VOR) voor grote bedrijven. Deze verklaring zou details moeten bevatten over de maatregelen die een onderneming neemt om zich tegen cyberaanvallen en witwaspraktijken te beschermen. Volgens VEB-directeur Gerben Everts had een dergelijke verplichting mogelijk de hack bij NXP kunnen voorkomen, hoewel hij benadrukt dat NXP geen directe schuld treft.

Everts wijst op de groeiende geopolitieke spanningen, met name vanuit landen als China en Rusland, die een toenemend risico vormen. Hij stelt dat de VOR de bedrijven zou dwingen hun risicobeheersing te intensiveren en te managen. Het gebrek aan adequate maatregelen kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals het verlies van samenwerking met belangrijke partners of de opkomst van concurrenten met vergelijkbare technologieën.

De VEB streeft ernaar de VOR vanaf 1 januari verplicht te stellen, vergelijkbaar met de huidige vereiste financiële verklaringen in jaarverslagen. Dit zou niet alleen de bedrijven zelf beschermen, maar ook beleggers en andere belanghebbenden tegen onvoorziene cyberdreigingen. Everts benadrukt de noodzaak van deze maatregel, gezien de pijnlijke en kwaadaardige aard van dergelijke cyberdreigingen.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie