Home 9 Ondernemen 9 Debiteuren crediteuren, verschil tussen crediteuren en debiteuren

Debiteuren crediteuren, verschil tussen crediteuren en debiteuren

debiteuren crediteuren
Auteur:
Kaj
Laatst bijgewerkt:

Leestijd:
4 minuten

Auteur: Kaj

Laatst bijgewerkt: 6 december 2022

Leestijd: 4 minuten

Bij het doen van je boekhouding kom je de termen debiteuren en crediteuren vaak tegen. Het is goed om het verschil hiertussen te weten. De meesten van ons kennen de debiteuren crediteuren van de bekende video’s van Jiskefet, maar in de boekhouding zijn het serieuze onderwerpen.

In dit artikel gaan we daarom in op het verschil tussen debiteur en crediteur. We geven je handige ezelsbruggetjes om het te onthouden en vertellen je bovendien hoe je dit goed kunt verwerken in de boekhouding. 

Met het gebruik van boekhoudsoftware maak je het jezelf gemakkelijk.
 

Wat zijn crediteuren?

Crediteuren zijn mensen of bedrijven die jij nog moet betalen. Het zijn leveranciers van producten of diensten waar jij nog geld aan schuldig bent.

Wat zijn debiteuren?

Debiteuren zijn de mensen of bedrijven van wie jij nog geld krijgt. Op het moment dat je een factuur de deur uit doet, is het andere bedrijf de debiteur in jouw boeken. Degene die nog geld verschuldigd is.

Verschil crediteur en debiteur

De twee termen zorgen altijd voor veel verwarring. Ze lijken op elkaar en hebben allebei iets met je geld te maken. Als jij een factuur verstuurt is de ontvanger in jouw boeken de debiteur. Die partij moet jou nog betalen. Jij bent de crediteur in dit geval, jij ontvangt nog geld.

Op het moment dat je een factuur ontvangt ben jij de debiteur in de boeken. Jij bent nog een betaling verschuldigd aan de andere partij. De andere partij is in dit geval de crediteur, degene die nog geld moet ontvangen.

Ezelsbruggetje verschil debiteuren crediteuren

Om de verwarring voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen vind je hieronder een ezelsbruggetje. Hiermee kun je hopelijk in de toekomst te termen uit elkaar houden.

De Debiteur moet geld Dokken

De Crediteur moet geld Krijgen

Een ander ezelsbruggetje dat je kunt gebruiken is:

Debiteur = debit = debitcard = je moet geld betalen voordat het gebruikt kan worden

Crediteur = credit = creditcard = je creditcard maatschappij krijgt nog geld van je 

Debiteuren en crediteuren in de boekhouding

Hoewel deze termen veel op elkaar lijken zijn het natuurlijk tegenpolen van elkaar. Helemaal met het doen van de boekhouding is het goed om deze twee niet door elkaar te halen. Dat kan je veel geld kosten.

Je debiteuren- en crediteurenbeheer is daarom heel belangrijk. Goed bijhouden wie nog geld aan je moet betalen en wie jij nog geld verschuldigd bent. 

Debiteurenbeheer

Het debiteurenbeheer is het bijhouden van de klanten die jou nog moeten betalen oftewel de debiteuren administratie. Hierbij kun je denken aan openstaande facturen, platformen die je nog moeten uitbetalen en dat soort dingen. Al het geld dat nog open staat en dat jij nog moet ontvangen valt hieronder.

Met behulp van een boekhoudprogramma is dit heel eenvoudig bij te houden. Niet alleen heb je een handig overzicht van alle facturen die nog open staan. Je kunt ook automatische betalingsherinneringen versturen.

Standaard staat de betalingstermijn van een factuur op 15 dagen. Met boekhoudsoftware kun je instellen dat na het verstrijken van deze datum automatisch een mailtje naar de debiteur verzonden wordt met een herinnering.

De laatste herinnering kun je vervolgens ook nog instellen, bijvoorbeeld nog eens twee weken later. Tot slot is het mogelijk om een aanmaning te versturen als de debiteur dan nog steeds niet verzonden heeft.

Hiermee krijg je niet direct je geld. Wel bespaar je hier veel tijd mee. Deze administratie zelf bijhouden en alle klanten handmatig mailtjes versturen is tijd die je liever niet wilt investeren. Het is veel beter om in deze tijd gewoon door te werken voor je klanten.

Met dit boekhoudprogramma is het heel makkelijk om je debiteurenbeheer bij te houden. Ook kun je gemakkelijk voorzieningen maken op het moment dat een debiteur om welke reden dan ook helemaal niet meer over gaat tot betaling. Op deze pagina kun je boekhoudprogramma’s vergelijken.

Crediteurenbeheer

Het crediteurenbeheer is het bijhouden van de administratie van geld dat jij nog verschuldigd bent aan anderen oftewel de crediteuren administratie. Facturen die je binnengekregen hebt en die nog niet betaald zijn.

Persoonlijk adviseer ik je om deze facturen altijd direct te betalen. Veel bedrijven wachten met het betalen van de facturen tot het laatste moment. Hoe zou jij het vinden om altijd tot het laatste moment te wachten op je geld?

De dienst of het product is al geleverd. Wel zo netjes om ook snel te betalen. Sterker nog, je kunt hiermee een goede relatie opbouwen met je leverancier. Het achterna zitten van facturen is een vervelende klus (debiteurenbeheer). Het zal je leverancier opvallen als je altijd de facturen netjes direct betaald. Dit versterkt jullie relatie.

Met een boekhoudprogramma heb je altijd direct een overzicht van facturen die nog open staan. Het is helemaal makkelijk om je klanten bij je factuurgegevens ook een speciaal mailadres te geven van je boekhoudpakket. Deze kunnen ze in de CC doen bij het verzenden van de mail zodat het direct ingeschoten wordt in je boekhoudprogramma.

Dit kost jou dan geen moeite meer om het in je administratie te plaatsen en de klant weet zeker dat je de factuur niet over het hoofd ziet. Een win win situatie voor beide. Ben je een zzp’er? Dan is dit helemaal handig. Je hoeft niet alle facturen zelf door de handen te halen, enkel nog even betalen. Je kunt op deze pagina de beste boekhoudprogramma’s zzp vergelijken. Vind hier een voorbeeld factuur.

Onze ervaring met de crediteuren debiteuren

Crediteuren en debiteuren zijn verwarrende termen die simpelweg de mensen omvatten die nog geld van je krijgen en van wie jij nog geld moet ontvangen. Het bijhouden van deze administratie is heel belangrijk. 

Onbetaalde facturen zijn heel vervelend voor iedere ondernemer. Ook een eventuele aanmaning ontvang je liever niet in de bus. Door altijd netjes te betalen roep je dit ook over jezelf af met je eigen facturen. Waarom zou iemand jouw facturen snel betalen als jij altijd op het laatste moment het geld overmaakt?

Het verschil tussen debiteuren en crediteuren is je hopelijk duidelijk na het lezen van dit artikel. Het beheer van deze geldstromen is heel makkelijk te doen met software voor je boekhouding. Samen met de ezelsbruggetjes op deze pagina moet het allemaal duidelijk zijn. Heb jij de debiteuren crediteuren administratie op orde?

0 reacties
Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj is als student begonnen met ondernemen en hier niet meer mee opgehouden. Begonnen met een simpele website, samen met Chris uitgegroeid tot een serieuze marketing agency. Al deze ervaringen zet ik hier voor je op papier zodat je van onze fouten kunt leren en je bedrijf naar een hoger niveau kunt tillen.