Ben jij benieuwd naar de verschillen tussen vereniging en een stichting? Hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen de twee rechtsvormen, zijn er wel degelijk verschillen. Hierbij te denken aan het bestuur, de leden en de manier waarop de organisatie ontbonden kan worden.
In dit artikel gaan we in op wat beide rechtsvormen inhouden en wat de verschillen zijn. We geven eerst een uitleg per rechtsvorm en gaan daarna dieper in op de belangrijkste verschillen. Lees snel verder om alles te weten te komen.
Wat is een stichting?
Een stichting is een organisatie opgericht zonder winstoogmerk. In plaats daarvan probeert het een maatschappelijk, sociaal of ideëel doel te verwezenlijken. Indien er toch winst wordt gemaakt wordt dit gebruikt om het gestelde doel te behalen.
Het is wettelijk bepaald dat een stichting een bestuur moet hebben. Dit bestuur bestaat meestal uit een voorzitter, secretaris en penningmeester. Soms wordt er ook een Raad van Toezicht aangesteld om toezicht te houden op de acties van het bestuur.
Door de aanwezigheid van een bestuur heeft een stichting geen leden. Hierdoor zijn er geen ledenvergaderingen nodig om beslissingen te nemen, dit doet het bestuur. De inkomsten van een stichting betreffen donaties, subsidies, erfenissen en schenkingen.
Wat is een vereniging?
Net als een stichting is een vereniging een organisatie dat niet als doel heeft om winst te maken. In de meeste gevallen organiseert een vereniging maatschappelijke activiteiten, zoals een sportverenging. Ook een vereniging mag winst maken, mits dit wordt gebruikt voor maatschappelijke activiteiten van de vereniging.
Een vereniging heeft geen bestuur en bestaat minimaal uit 2 leden. Besluiten worden genomen via een algemene ledenvergadering (alv). Alle leden hebben tijdens deze vergaderingen één stem. De algemene ledenvergadering stelt het bestuur samen uit leden van de vereniging. Dit maakt een vereniging meer democratisch.
Inkomsten van een vereniging betreffen contributies van leden, donaties en schenkingen.
De belangrijkste verschillen op een rijtje
Zo te zien zijn er dus veel overeenkomsten tussen een vereniging en een stichting. Er zijn echter wel belangrijke verschillen. In dit overzicht staan de belangrijkste op een rijtje.
Onderdeel |
Vereniging |
Stichting |
Bestuur |
Het bestuur bestaat uit leden van de vereniging. Deze leden leggen de verantwoording af aan de andere leden tijdens algemene ledenvergaderingen (alv). |
Het bestuur wordt gekozen door de aangestelde bestuurders. |
Leden |
Een vereniging heeft leden en een algemene ledenvergadering. |
Een stichting heeft enkel een bestuur en geen leden. |
Aansprakelijkheid |
Het verschilt per organisatievorm of je als bestuurder/gehele bestuur aansprakelijk bent. Controleer dit altijd goed om onverwachte verrassingen te voorkomen. |
Het verschilt per organisatievorm of je als bestuurder/gehele bestuur aansprakelijk bent. Controleer dit altijd goed om onverwachte verrassingen te voorkomen. |
Inschrijving bij de KvK |
Inschrijving is voor een vereniging niet verplicht. Voor een formele vereniging is dit wel het geval. |
Inschrijving is bij een stichting altijd verplicht. |
Statuten |
Deze mogen niet zomaar aangepast worden door het bestuur. Dit moet in een algemene ledenvergadering besproken worden. |
Deze mogen door het bestuur gewijzigd worden. |
Ontbinding |
Een vereniging kan alleen opgezegd worden door middel van een algemene ledenvergadering. |
Een stichting kan ontbonden worden door een rechter of het bestuur. |
Inkomsten |
Inkomsten betreffen contributie van leden, donaties, subsidies en schenkingen. |
Inkomsten betreffen donaties, subsidies, erfenissen, schenkingen etc. |
Wat zijn de wettelijke regels voor beide organisaties?
Voor beide organisaties gelden verschillende wettelijke regels. Deze zijn te lezen in het Burgerlijk Wetboek. Alle regels voor het stichtingen zijn te vinden in boek 2, titel 6 van het Burgerlijk Wetboek. De regels voor een vereniging zijn te vinden in boek 2, titel 6 van het Burgerlijk Wetboek.
Wat zijn de verschillen in oprichting?
Voor een stichting geldt dat deze altijd via een notaris moet worden opgesteld en vervolgens moet worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Voor een vereniging geldt dit niet, hier kunnen de oprichters namelijk zelf bepalen of deze wordt ingeschreven. Indien de vereniging toch wordt ingeschreven is het een formele vereniging.
Hoe zit het met het bestuur en de leden?
Een stichting heeft geen leden en is wettelijk verplicht om een bestuur te hebben. Dit bestuur neemt alle besluiten. Een vereniging heeft daarentegen geen bestuur en heeft alleen maar leden. Besluiten worden genomen door middel van een algemene ledenvergadering.
Hoewel het bestuur van een stichting veel zeggenschap heeft, kunnen investeerders en donateurs ook zeggenschap hebben over besluiten. Sommige stichtingen stellen daarom een Raad van Toezicht aan om de acties en besluiten van het bestuur te controleren.
Hoe zit het met de statuten?
De eisen die in de statuten van een vereniging of stichting staan verschillen van elkaar. Dit komt voornamelijk door de verschillende gestelde eisen die in het Burgerlijk Wetboek vastgelegd zijn.
De statuten van een stichting kunnen te allen tijde aangepast worden door het bestuur. Omdat een vereniging geen bestuur heeft kunnen wijzigingen in de statuten alleen doorgevoerd worden tijdens een algemene ledenvergadering.
Ontbinding van een vereniging of stichting
Voor beide organisaties geldt een andere manier van ontbinding. Een stichting kan ontbonden of opgeheven worden door een besluit van het bestuur of de rechtbank. Bij een vereniging kan dit enkel besloten worden bij een algemene ledenvergadering, faillissement of andere bijzondere bepalingen.
Conclusie
Het grootste verschil tussen de twee rechtsvormen is dat een vereniging leden heeft en een stichting niet. Daarnaast is de betrokkenheid bij een vereniging vaak groter, aangezien de vereniging echt van de leden is. Bij een stichting zijn er vooral donateurs en die staan er vaak verder van af.
Het bestuur van een stichting wordt niet gekozen uit de leden en dit kan zorgen voor een meer divers bestuur dat gekwalificeerd is voor het te verwezenlijken doel. Dit verschilt echter erg per doel en organisatie dat achter de oprichting van de vereniging of stichting zit.
Denk jij eraan om een stichting of vereniging op te richten? Het is belangrijk om direct van het begin een goede boekhouding bij te houden.
Om het je makkelijk te maken hebben wij daarom de beste gratis boekhoudprogramma’s voor je op een rijtje gezet. Bekijk ze hier.
0 reacties