Verschil zzp en eenmanszaak, kies je een eenmanszaak of zzp?

Leestijd: 2 minuten

We gaan het in dit artikel hebben tussen het verschil in eenmanszaak en zzp. In Nederland zijn er namelijk talloze manieren en rechtsvormen om te werken. Voor jezelf of juist met personeel. Hier horen veel termen bij en het is handig om dit uit elkaar te kunnen houden.

Ik zal je op deze pagina meer vertellen over het verschil tussen zzp en eenmanszaak, de overeenkomsten en het verschil tussen freelance en zzp. Sta je op het punt voor jezelf te werken dan hoop ik met dit artikel wat duidelijkheid te scheppen over zzp of eenmanszaak.

Verschil zzp en eenmanszaak

Het verschil tussen zzp en eenmanszaak is dat je als zzp’er zelfstandig aan het werk bent zoals de naam zelfstandige zonder personeel doet vermoeden. Een eenmanszaak is een rechtsvorm van een bedrijf waarbij je nog wel personeel kan aannemen.

Als zzp’er werk je volledig voor jezelf. Je hebt natuurlijk wel opdrachtgevers en bedrijven waarbij jij inkoop doet, maar in principe sta je er alleen voor. Met een eenmanszaak kan hetzelfde gelden, maar je zou ook met een eenmanszaak personeel aan kunnen nemen.

Ondernemers met een winkel doen dit soms met de rechtsvorm eenmanszaak. Toch hebben ze mensen in dienst die in de winkel werken. Je kunt de ondernemer in dit geval geen zzp’er noemen omdat er personeel werkzaam is voor de eenmanszaak.

Het verschil tussen eenmanszaak en zzp is dus dat de ene een rechtsvorm is en de ander een term voor iemand die zelfstandig werkt zonder personeel.

Verschil freelance en zzp

Het verschil tussen freelancer en zzp is er eigenlijk niet. Je werkt in beide gevallen alleen voor een opdrachtgever en volledig voor jezelf zonder personeel. Je stuurt een factuur voor je werkzaamheden of verdient dit in het geval van online marketing online en je draagt ook zelf de verantwoordelijkheid voor het afdragen van de BTW en inkomstenbelasting.

Als freelancer of zzp’er kies je bewust voor een carrière waarbij je zelf aan het roer staat. Mensen kiezen voor een zelfstandig bedrijf omdat ze bijvoorbeeld waarde hechten aan vrijheid, het kunnen uitkiezen van de leuke klussen of graag willen reizen en werken.

Je mag als zzp’er of freelancer in de meeste gevallen je eigen tijden aanhouden, maar bent daarnaast ook verantwoordelijk voor het vinden van klanten, het sparen voor je pensioen en het doen van je zzp boekhouding. Dit is iets wat iedere ondernemer moet doen en deze tool kan je daarbij helpen. Andere zaken waarvoor jij als freelancer of zzp’er verantwoordelijk bent zijn:

Conclusie

Op de vraag wat het verschil tussen freelance en zzp is kan één antwoord gegeven worden, het is hetzelfde. Toch is het interessant om te zien dat per branche verschilt hoe ondernemers zich positioneren. 

In de tech branche hoor je vaak dat zelfstandigen zich freelancers noemen. In bijvoorbeeld de schoonmaak of als kapper noemen ze zich vaak zzp’ers. Het is allemaal hetzelfde, maar toch interessant om na te denken hoe jij jezelf noemt op LinkedIn.

Het verschil tussen zzp en eenmanszaak is duidelijker. Een zzp’er is iemand zie zelfstandig werkt zonder personeel. Een eenmanszaak is een rechtsvorm in Nederland die je kunt aannemen voor je bedrijf. Jij bent in dat geval zowel persoonlijk en zakelijk aansprakelijk voor het bedrijf. Wél kun je gewoon personeel nemen met een eenmanszaak, je bent dan alleen geen zzp’er of freelancer meer.


Top 5 boekhoudprogramma's

  • e-Boekhouden.nl - Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
  • Ficsus.nl - Boekhoudpakkeet voor ZZP’ers
  • MoneyMonk - Boekhouden voor Freelancers & zzp-dienstverleners
  • AFAS SB+ - Slim boekhouden & complete oplossing
  • Visma - Makkelijk onlinen boekhouden voor ZZP’ers

.
Kaj & Chris Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Op hoebeginik.nl schrijven we over onze ervaringen met het ondernemen, online marketing (webshops, affiliate marketing & consultancy) en investeren. Kaj de organische kant (SEO) en Chris doet de advertentiekant (SEA). Kunnen wij je helpen? Dan lees je hier meer over SEA uitbesteden en hier meer over SEO uitbesteden. We komen graag met je in contact!

Plaats een reactie

Boekhouden als een PRO 🚀Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Probeer een gratis boekhoudprogramma en bespaar jezelf veel tijd.