Home » Economisch nieuws » Vertrouwen ondernemers industrie daalt verder in juni

Vertrouwen ondernemers industrie daalt verder in juni

Leestijd: < 1 minuut

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in juni voor de derde maand op rij afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

De index die het vertrouwen meet ging van 2,1 in mei naar 1,0 in juni, aldus het CBS. Het producentenvertrouwen ligt daarmee voor het eerst sinds februari 2021 onder het langjarige gemiddelde van 1,3. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in november 2021 de hoogste waarde (12,7). In april 2020 werd de laagste waarde (min 28,7) genoteerd.

In de helft van de belangrijkste branches in de industrie verslechterde het producentenvertrouwen deze maand. Net als in de voorgaande maanden waren de ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie het meest positief. Ondernemers in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren opnieuw het meest negatief.

Het statistiekbureau merkt verder op dat ook in Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, het vertrouwen van producenten in juni verder is verslechterd. Dat komt doordat de Duitse ondernemers een stuk negatiever zijn over hun toekomstige bedrijfssituatie en ook minder positief over hun huidige bedrijfssituatie.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie