Home » Economisch nieuws » Voorzitter Pensioenfederatie: pak schijnzelfstandigheid aan

Voorzitter Pensioenfederatie: pak schijnzelfstandigheid aan

Leestijd: < 1 minuut

De Belastingdienst en andere overheidsinstanties moeten meer doen tegen schijnzelfstandigheid. Dat zegt voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie, de overkoepelende organisatie van pensioenfondsen.

Hij reageert op een uitspraak die de Hoge Raad vrijdag heeft gedaan over bezorgers van maaltijdbezorgingsbedrijf Deliveroo. Zij waren werknemers en geen ingehuurde zelfstandigen, besliste de hoogste rechter van Nederland. De Hoge Raad hield eerdere uitspraken in stand. “De schijnzelfstandigen van Deliveroo hebben dus recht op goede arbeidsvoorwaarden, zoals pensioen”, concludeert Jaarsma.

Pensioenfondsen kunnen volgens hem ook helpen om schijnzelfstandigheid te bestrijden, maar dan moet wel vooraf al duidelijk zijn wanneer daar sprake van is. “Anders moeten pensioenfondsen steeds terugvallen op dure en langlopende rechtszaken. Als namelijk blijkt dat zelfstandigen eigenlijk werknemers zijn, dan hebben zij in de meeste gevallen recht op pensioenopbouw bij een pensioenfonds. Dat betekent dat pensioenfondsen met terugwerkende kracht premies moeten innen bij die werkgevers.”

Als een bedrijf failliet gaat of wordt opgedoekt, kan het UWV hooguit een jaar aan achterstallige pensioenpremies vergoeden. Oudere achterstallige betalingen kunnen niet worden geïnd, en dan moeten de pensioenfondsen daarvoor opdraaien.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie