Waar betaal je geen btw over?

Waar betaal je geen btw over?

Iedere Nederlander heeft dagelijks vaak te maken met btw. Wanneer je producten koopt of verkoopt reken je daar btw over. Dit geldt ook voor diensten. Btw staat voor ‘Belasting over Toegevoegde Waarde’.

Het standaard btw-tarief in Nederland is anno 2022 vastgesteld op 21%. Voor onder andere eten en drinken geldt een verlaagd btw-tarief van 9%. Tenslotte is er ook nog een 0 btw (alleen voor ondernemers), hier zullen we in dit artikel verder op inzoomen.

Waar hoef je geen btw over te betalen?

Binnen Nederland betaal je als particulier overal 21% btw of 9% btw over. Alleen voor ondernemers is hiervoor een uitzondering gemaakt, namelijk de 0% btw-regeling. 

Het 0% btw tarief geldt meestal voor ondernemers die producten in het buitenland verkopen en om diensten met betrekking op grensoverschrijdende transacties. Ook geldt het 0% bijvoorbeeld bij het leveren en bevoorraden van schepen en vliegtuigen. In de meeste gevallen is de 0% btw regeling dus niet van toepassing op jou.

Wanneer ben ik vrijgesteld van btw?

Belastingdienst btw-vrijstelling

Een btw vrijstelling houdt in dat je als ondernemer geen btw in rekening brengt aan de afnemer. De btw vrijstelling geldt alleen wanneer je producten of diensten levert in een bepaalde branche of wanneer je specifieke producten of diensten levert die zijn opgenomen in deze lijst.

Wanneer je in aanmerking komt voor het 0% btw tarief of een vrijstelling van de btw bereken je dus geen btw door aan de klant. Vermeld daarom altijd duidelijk op je factuur dat het gaat om een nultarief of een vrijstelling van de btw.

Het 0 btw tarief moet niet worden verward met de vrijstelling van btw.

Over welk product hoef je geen btw te betalen? 

Over de onderstaande producten hoef je geen btw te betalen en geldt het btw 0% tarief. Het btw 0 tarief geldt alleen voor goederen die bestemd zijn voor het buitenland en voor goederen die tussentijds worden bewaard in een douanedepot.

Producten met 0 btw tarief

Welk product geen btw
 • Export van goederen. 
  • Lees hier meer over de regels van het 0% btw tarief bij export van goederen binnen EU-landen
  • Lees hier meer over de regels van het 0% btw tarief bij export van goederen buiten EU-landen
 • Goederen in een btw-entropot. Wanneer goederen zich (gaan) bevinden in een btw-entrepot hoeft er geen btw betaald te worden. 
  • Hier vind je een lijst met goederen voor een plaatsgebonden btw-entrepot
  • Hier vind je een lijst met goederen voor een niet-plaatsgebonden btw-entrepot
 • Producten dit nog niet officieel zijn ingevoerd. Je hoeft over een product geen btw te betalen wanneer je als Nederlands bedrijf in het buitenland inkoopt en verkoopt, terwijl er nog een tussenpersoon betrokken is voordat je het product daadwerkelijk kan invoeren.
 • De levering en bevoorrading van vliegtuigen en schepen. Het 0% btw tarief geldt hier alleen als de vliegtuigen en schepen zelf ook vallen onder het 0% tarief. Benieuwd welke schepen onder het 0% tarief vallen? Lees het hier.
 • Visvangst. Het 0 btw tarief geldt alleen voor de invoer en levering aan veilingen van vis, schaal-, schelp- of weekdieren. 
 • Accijnsgoederen. De 0% btw geldt alleen als ondernemer en klant allebei woonachtig zijn in Nederland of wanneer beide bedrijven in Nederland zijn gevestigd

Voor welke diensten geldt een 0% btw tarief?

In Nederland vallen de onderstaande diensten onder het 0% btw tarief.

Diensten met btw 0 tariefVoorwaarde 0% btw tarief
Internationaal personenvervoerHet tarief geldt wanneer de plaats van bestemming of plaats van vertrek buiten Nederland ligt.
Diensten bij invoer en uitvoer buiten de EUDit zijn diensten die onderdeel zijn van de douanewaarde, zoals: verpakken, bemiddelen bij opslag, invoer en vervoer of vervoerskosten voor invoer van goederen uit niet-EU-landen.
Bemiddeling bij vervoer, opslag en invoerWanneer je handelt als tussenpersoon bij het verlenen van een aantal specifieke diensten.
Werk/onderhoud aan goederen voor niet-EU-landenGeldt alleen voor onderhoud aan goederen die worden geëxporteerd naar niet-EU-landen

Veelgestelde vragen over btw 0 tarief

Over hasj en de verkoop van cannabis betaal je als coffeeshophouder geen btw. Aangezien hasj en wiet onder het gedoogbeleid vallen en het niet legaal is mag de Belastingdienst hierover geen btw heffen. Zodra hasj en wiet legaal gemaakt zouden worden zou de Belastingdienst wel btw mogen heffen met een toepassing van het btw-tarief van 21%.

Op verzekeringen zit geen btw. Verzekeringen en overige financiële diensten zijn vrijgesteld voor de btw.

Het grootste verschil tussen accijns en btw is dat accijns tot stand komen door de hoeveelheid van een product. Btw wordt geheven op basis van percentages. Bij accijnsgoederen wordt btw geheven over het totaalbedrag inclusief de toegevoegde accijnzen.

Er zijn slechts enkele producten en diensten waarover je geen btw betaald, denk hierbij aan export van goederen, goederen die nog niet zijn ingevoerd, visvangst of accijnsgoederen. Ook heb je in sommige situaties te maken met vrijgestelde btw of verlegde btw. 

Over de onderstaande producten betaal je geen btw. Voor een toelichting hierover vind je hier meer informatie.

 • Producten die worden geleverd naar het buitenland
 • Producten die nog niet zijn ingevoerd
 • Producten die worden opgeslagen in een btw-entrepot
 • De levering en bevoorrading van schepen en vliegtuigen
 • Visvangst
 • Accijnsproducten

Btw verleggen komt meestal voor wanneer je handel drijft met het buitenland of bij personeel uitlenen en onderaannemingen. Er zijn 8 situaties waarin je de btw kan verleggen, je vindt ze hier.

 
.

Plaats een reactie

Boekhouden als een PRO 🚀Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Probeer een gratis boekhoudprogramma en bespaar jezelf veel tijd.