Home » Economisch nieuws » Waarde export vorig jaar flink hoger, vooral door hogere prijzen

Waarde export vorig jaar flink hoger, vooral door hogere prijzen

Leestijd: < 1 minuut

De waarde van door Nederland uitgevoerde goederen lag vorig jaar voor het eerst boven de 700 miljard euro, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek. De exportwaarde nam met 30 procent of ruim 170 miljard euro toe ten opzichte van 2021. Ook de waarde van ingevoerde goederen ging hard omhoog, met 37 procent. Dat kwam neer op 182,2 miljard euro meer import.

De forse toename kwam vooral door hogere prijzen die voor goederen werd gevraagd, met name voor brandstoffen, voedingsmiddelen en materialen. De hoeveelheid uitgevoerde en ingevoerde goederen ging slechts met enkele procenten omhoog. Ongeveer de helft van de extra exportwaarde werd veroorzaakt door dure brandstoffen als olie en met name gas.

Duitsland is Nederlands grootste exportpartner, gevolgd door België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Rusland zakte vorig jaar van de 18e naar de 29e plaats, onder meer door embargo’s en bedrijven die zich uit dat land terugtrokken, maar ook omdat we vrijwillig minder Russisch gas afnamen. Er ging ruim een derde minder goederenexport naar Rusland dan in 2021, maar daar stond tegenover dat er veel meer naar buurlanden van Rusland als Kirgizië, Armenië en Kazachstan werd uitgevoerd. Mogelijk werd van daaruit grijze export van goederen naar Rusland mogelijk gemaakt.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie