Home » Economisch nieuws » Wall Street eindigt lager op laatste dag van zeer sterk beursjaar

Wall Street eindigt lager op laatste dag van zeer sterk beursjaar

Leestijd: 2 minuten

De aandelenbeurzen in New York zijn op de laatste handelsdag van 2023 met minnen geëindigd. Daarmee is er een einde gekomen aan een zeer sterk beursjaar waarin de Amerikaanse hoofdgraadmeters zich richting recordstanden bewogen. Het optimisme onder beleggers groeide met name richting het einde van het jaar, toen de hoop toenam dat de Federal Reserve de rente in 2024 zou verlagen.

Beleggers werden nog positiever toen de Amerikaanse centrale bank bij zijn laatste rentebesluit van 2023 in december verklaarde dat de rente volgend jaar waarschijnlijk harder omlaag gaat dan eerder verwacht. Met name relatief dure techaandelen profiteerden van die signalen. Als de rentes stijgen, verliezen die aandelen namelijk het snelst de aantrekkingskracht voor beleggers.

De Dow-Jonesindex sloot de laatste handelsdag van dit jaar 0,1 procent lager op 37.689,54 punten. De brede S&P 500 daalde 0,3 procent tot 4769,83 punten en techgraadmeter Nasdaq eindigde 0,6 procent lager op 15.011,35 punten.

Nvidia en Meta

Een van de grote winnaars dit jaar is AI-chipmaker Nvidia, dat vrijdag vlak sloot. Door het optimisme rond kunstmatige intelligentie (AI) is de waarde van het bedrijf meer dan verdrievoudigd. Ook andere techconcerns deden goede zaken. Zo verdubbelde de waarde van Facebook-moeder Meta en elektrische autobouwer Tesla dit jaar. De aandelen van deze bedrijven gingen met minnen van respectievelijk 1,2 procent en 1,9 procent de handel uit.

Abercrombie & Fitch kan in zekere zin terugkijken op een nog beter 2023 dan Nvidia, ook al eindigde het aandeel vrijdag 2 procent lager. De kledingketen beleefde zijn meest succesvolle jaar sinds de beursgang in 1996. De aandelen van het bedrijf werden namelijk maar liefst bijna vier keer meer waard in 2023. Dat is een ommezwaai ten opzichte van 2022, toen de aandelen van het bedrijf met 34 procent daalden. Abercrombie & Fitch, dat zich richt op jongeren, profiteerde dit jaar van de gestegen vraag naar zijn kleding, nu het sociale leven van de doelgroep na de coronacrisis is teruggekeerd.

Euro en olie

De euro was 1,1040 dollar waard, tegen 1,1055 dollar bij het slot van de beurzen in Europa. Een vat Amerikaanse olie ging 0,5 procent omlaag in prijs en kostte 71,38 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 77,04 dollar per vat.

Meest recente update: december 30, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie