Informatie voor en door ondernemers. Alles om jouw bedrijf beter te maken.

Home 9 Beginnen 9 Wat als je even niet kunt werken? Hier een paar tips

Wat als je even niet kunt werken? Hier een paar tips

Man werkloos op een trap met papieren
Auteur: Kaj

Laatst bijgewerkt: 18 februari 2025

Leestijd: 2 minuten

Soms zit het even tegen en kun je tijdelijk niet werken. Misschien door ziekte, een blessure of een andere reden waardoor je even uit de roulatie bent. Dit kan behoorlijk stressvol zijn, vooral als je gewend bent om altijd bezig te zijn. Maar geen paniek! Er zijn genoeg manieren om met zo’n situatie om te gaan. En zo kun je ervoor zorgen dat je niet helemaal vastloopt. In dit artikel geven we je een paar handige tips.  

Accepteer de situatie en neem de tijd  

Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Maar de eerste stap is het accepteren. Of je nu ziek bent of om een andere reden een pauze moet nemen. Het heeft geen zin om tegen jezelf te vechten. Gun jezelf de tijd om te herstellen en probeer niet te veel te piekeren over wat je allemaal mist. Hoe sneller je accepteert dat het nu even zo is, hoe makkelijker je ermee om kunt gaan.  

Kijk naar alternatieven om bezig te blijven  

Niet kunnen werken betekent niet dat je helemaal stil moet zitten. Misschien kun je op een andere manier productief zijn, zoals:

  • Een online cursus volgen
  • Je administratie bijwerken 
  • Nieuwe plannen maken voor de toekomst

Dit helpt niet alleen om jezelf af te leiden. Het zorgt er ook voor dat je weer met frisse energie aan de slag kunt zodra het kan. En soms is een gedwongen pauze juist een kans om even na te denken over wat je echt wilt.  

Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering?  

Kun je een langere tijd niet werken? In dat geval kunnen de financiële zorgen snel oplopen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan dan een grote steun zijn. Denk aan een arbeidsongeschiktheidverzekering van Univé. Hierdoor kan een deel van je inkomen vervangen worden als je door ziekte niet meer kunt werken. Vooral voor mensen met een hypotheek of andere vaste lasten is dit een slimme manier om financiële stress te verminderen. Het is verstandig om eens te checken of je werkgever zo’n verzekering heeft geregeld. Of dat je er zelf een nodig hebt.  

Wat als je zzp’er bent?  

Voor zzp’ers is arbeidsongeschiktheid vaak een nog groter risico. Dit omdat er geen werkgever is die het loon doorbetaalt. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp is daarom geen overbodige luxe. Je bepaalt zelf hoe lang je zonder inkomen kunt overbruggen. Ook kies je een verzekering die bij jouw situatie past. Het kan een investering lijken. Maar als je bedenkt wat er gebeurt als je maandenlang niet kunt werken, is het vaak de moeite waard. Er zijn ook goedkopere opties. Denk aan schenkkringen of broodfondsen, waar ondernemers elkaar financieel ondersteunen bij ziekte.  

Blijf in contact met collega’s of opdrachtgevers  

En ben je tijdelijk uit de running? Ook dan is het slim om een beetje betrokken te blijven bij je werk. Dit betekent niet dat je constant bereikbaar moet zijn. Maar af en toe een update geven aan je collega’s of opdrachtgevers kan helpen. Zo laat je zien dat je nog steeds betrokken bent en blijft de drempel lager om straks weer aan de slag te gaan. Bovendien kan het fijn zijn om even sociaal contact te hebben en te weten wat er speelt.  

Neem de tijd voor je herstel

Soms kun je er niets aan doen dat je tijdelijk niet kunt werken. Maar met een beetje planning en de juiste mindset zorg je ervoor dat je niet in de problemen komt. Neem de tijd voor herstel, kijk naar financiële zekerheid en blijf op een ontspannen manier bezig met de toekomst. Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker in deze vervelende tijd.

Maak het jezelf gemakkelijk en bespaar veel tijd

Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk!

e-Boekhouden.nl - Geschikt voor beginners (eerste 15 maanden gratis)
Twinfield - Persoonlijke service en veel koppelingen
Moss - Automatisch boekhouden en OCR

Een vraag over dit onderwerp?

Heb je een vraag over dit onderwerp of wil je iets toevoegen dat nuttig kan zijn voor de volgende lezer? Laat hieronder een reactie achter en een van onze experts helpt je graag verder!

0 reacties
Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj is één van de twee ondernemers achter hoebeginik.nl. Hij begon als hobby met het leren van online marketing tijdens zijn studie marketing aan de Hanzehogeschool in Groningen en heeft hier inmiddels zijn beroep van gemaakt. Samen met Chris helpen ze, onder naam van hun marketingbureau ConversieOnline, ondernemers met hun (online) groei en succes. Deze ervaring delen ze met jou op Hoebeginik.nl.