Home 9 Geld 9 Wat is de Fear and Greed index?

Wat is de Fear and Greed index?

Fear and Greed index
Auteur:
Kaj
Laatst bijgewerkt:

februari 26, 2024 @ 4:53 pm

Leestijd:
5 minuten

Auteur: Kaj
Laatst bijgewerkt:

februari 26, 2024 @ 4:53 pm

Leestijd: 5 minuten

De Fear and Greed Index is een financiële indicator die wordt gebruikt om het sentiment van beleggers op de markt te meten. Het idee erachter is dat markten niet alleen worden beïnvloed door fundamentele factoren, zoals bedrijfsresultaten of economische gegevens. Maar ook door menselijke emoties zoals angst en hebzucht. De mate van angst of hebzucht bepaalt of de markt ‘bullish’ of ‘bearish’ is. Hierover lees je in dit artikel meer. 

Waarom is de Fear and Greed index belangrijk?

De Fear and Greed index is belangrijk om beleggers een snel overzicht van het huidige sentiment op de markt te bieden. Ook kan het worden gebruikt als een hulpmiddel om markttrends te begrijpen en potentiële kansen of risico’s te identificeren. 

Hoe de Fear and Greed index werkt

De score van de Fear & Greed Index wordt bepaald door een combinatie van verschillende gegevensbronnen en indicatoren die het sentiment van beleggers op de markt meten. Denk hierbij aan de snelheid waarmee de markt verandert, hoeveel opties er worden verhandeld, en hoeveel er wordt gekocht en verkocht. 

Deze gegevens worden geanalyseerd en gewogen om een enkelvoudige score te genereren die varieert van 0 tot 100. Een lage score duidt op angst onder beleggers, terwijl een hoge score wijst op hebzucht.

Een lage score betekent doorgaans dat beleggers terughoudend zijn om nieuwe investeringen te doen en eerder geneigd zijn om aandelen te verkopen. Dit kan leiden tot dalende aandelenprijzen.

Bij een hoge score zijn beleggers daarentegen vaak overmoedig en bereid om hogere prijzen te betalen voor aandelen, wat resulteert in stijgende aandelenprijzen.

Door deze score te volgen, kunnen beleggers inzicht krijgen in het overheersende sentiment op de markt en potentiële kansen of risico’s identificeren. Hiermee is dus te zien of er een bull of een bear market is.

Bull and Bear market

Een bull market verwijst naar een periode waarin de financiële markten stijgen en er sprake is van een algemeen optimisme onder beleggers. In zo’n markt zijn investeerders geneigd om aandelen te kopen, omdat ze verwachten dat de prijzen zullen blijven stijgen.

Een bearmarket is precies het tegenovergestelde. Dit is een periode waarin de financiële markten dalen en er sprake is minder vertrouwen onder beleggers. In een bearmarket verkopen investeerders vaak aandelen omdat ze verwachten dat de prijzen zullen blijven dalen.

Op de beursvloer worden vaak de termen bullish en bearish gebruikt om aan te geven of iemand van mening is dat de markt omhoog of omlaag gaat.

Angst en hebzucht

Angst en hebzucht – Psychologie van het handelen

Van nature reageren mensen heel sterk op bepaalde emoties. Angst en hebzucht zijn twee hele sterke emoties die veel invloed hebben op het beslissingsproces van de mens.

We hebben het allemaal wel eens. Terwijl je van plan bent iets te doen, word je plotseling overvallen door een golf van angst. Je vermogen om helder na te denken wordt aangetast en je neemt andere beslissingen. 

Hetzelfde geldt voor hebzucht. Wanneer je ziet dat iemand anders succesvol is in iets, of iets bezit wat jij niet hebt, kan er een gevoel van hebzucht ontstaan. Je gedachtegang wordt beïnvloed, wat je vervolgens kan motiveren om vergelijkbare resultaten te willen behalen.

Als voorbeeld. Mijn moeder wilde mij drie jaar geleden wat geld geven. Ik vertelde haar dat ze dat beter in Bitcoin kon stoppen. Ze vond het eng om het geld in Bitcoin te stoppen, omdat de prijs op dat moment laag was. Ik verzekerde haar dat het juist een goed moment was om te kopen, omdat de prijs vanzelf weer een keer omhoog zou gaan. Zoals verwacht steeg de angst boven mijn wijze woorden, en heeft ze haar geld toen niet in Bitcoin gestoken.

Nu drie jaar later de prijs van Bitcoin weer flink is gestegen, wil ze toch graag kopen. Ze ziet dat het meer waard is en dus wordt de angst vervangen door hebzucht. Echter, toen ze bijna klaarstond om te investeren, heb ik haar geadviseerd om dat niet te doen, omdat de prijs momenteel te hoog is. 

Dit is een typisch voorbeeld van de rol die psychologie heeft bij het handelen. Mensen kopen wanneer het vertrouwen hoog is en verkopen als het vertrouwen laag is. Hoewel de Fear and Greed index kan helpen bij besluitvorming, is het beheersen van emoties en het hebben van een duidelijke strategie van het grootste belang.

“Be Fearful When Others Are Greedy, and Greedy When Others Are Fearful”

― Warren Buffett

Waar is de Fear and Greed index op gebaseerd?

De Fear and Greed Index wordt bepaald aan de hand van diverse factoren, die kunnen variëren afhankelijk van de markt. In de crypto-markt wordt bijvoorbeeld meer aandacht besteed aan de interesse in Bitcoin op een gegeven moment. Terwijl andere markten andere factoren meten. Echter zijn er enkele essentiële factoren die altijd van belang zijn en bijdragen aan het bepalen van de index.

De volatiliteit van de markt is altijd een belangrijke factor. Volatiliteit houdt de beweeglijkheid van een aandeel of effect in. Dit is voor elke markt een belangrijke indicator waarop de index gebaseerd wordt. Bij een lage volatiliteit beweegt de waarde van de koers weinig omhoog of omlaag. Bij veel beweging in de koers is er sprake van een hoge volatiliteit.

Daarnaast is het momentum/volume van de markt ook van belang. Hierbij wordt er gekeken naar het aantal aandelen dat er op een dag verhandeld wordt. Een hoog handelsvolume bij stijgende koersen duidt op hebzucht, terwijl veel handel bij dalende koersen angst aangeeft.

De mate van hype rondom een markt is ook een belangrijke indicator voor de index. Denk hierbij aan hoeveel er gezocht wordt op een bepaalde termen op sociale media. Daarnaast is Google Trends hierin ook een belangrijke factor. Google Trends beheert alle gegevens van de zoekopdrachten die gemaakt worden. Indien er een duidelijke stijging of daling is in de zoekopdrachten zal dit direct invloed hebben op de index.

Crypto Fear and Greed index

Het is goed om te weten dat een toenemende dominantie van Bitcoin vaak leidt tot een tijdelijke neergang van altcoins. Dit komt doordat er meer kapitaal naar Bitcoin stroomt vanwege de stijgende dominantie.

Pas wanneer deze dominantie afneemt en de score van de index daalt, krijgen altcoins de kans om te groeien. Op dat moment nemen investeerders vaak hun winsten van Bitcoin en herinvesteren deze in altcoins, wat kan leiden tot prijsbewegingen in deze munten.

Het is belangrijk om te beseffen dat de index slechts een indicatie is. Het dient daarvoor niet als enige leidraad te worden gebruikt. Eigen onderzoek en het raadplegen van diverse bronnen zijn essentieel. Hoewel de index kan helpen bij besluitvorming, is het beheersen van emoties en het hebben van een duidelijke strategie van het grootste belang.

Hoe wordt Fear and Greed berekend?

De Fear and Greed index berekent op basis van verschillende factoren de mate van angst en hebzucht die heerst in de markt. Een hoge mate van angst (fear) kan een koopkans suggereren, terwijl hebzucht (greed) kan wijzen op een moment om winst te nemen of voorzichtig te zijn met nieuwe aankopen. Hier is een eenvoudige tabel die de belegbeslissingen per sentiment uitlegt voor een leek:

WaardesSentimentWat te doen als belegger
0 – 25Extreme FearDit kan een goed moment zijn om aandelen te kopen, omdat extreme angst vaak voorkomt bij marktbodems.
26 – 46FearWees voorzichtig, maar overweeg om geleidelijk posities op te bouwen, aangezien de markt mogelijk te pessimistisch is.
47 – 54NeutralNeem een gebalanceerde benadering; overweeg om uw portefeuille te diversifiëren of bestaande posities te heroverwegen.
55 – 75GreedWees alert op overwaardering en overweeg om winst te nemen op posities die goed hebben gepresteerd.
76 – 100Extreme GreedDit kan een teken zijn dat de markt oververhit raakt. Overweeg om voorzichtig te zijn met nieuwe aankopen en focus op risicomanagement.

De Fear and Greed Index biedt verschillende voordelen. Veel beleggers worden beïnvloed door emoties en nemen daardoor ondoordachte beslissingen. Het kan lonend zijn om tegen de stroom in te handelen. 

In tijden van marktangst en dalende aandelenkoersen kunnen er aantrekkelijke koopkansen ontstaan. Wanneer de markt echter positief gestemd is en beleggers overmoedig worden, zijn aandelen vaak overgewaardeerd.

 Het is echter belangrijk om niet alleen te vertrouwen op het beurssentiment. Het doen van gedegen onderzoek naar het beleggingsproduct is altijd essentieel.

0 reacties
Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj is als student begonnen met ondernemen en hier niet meer mee opgehouden. Begonnen met een simpele website, samen met Chris uitgegroeid tot een serieuze marketing agency. Al deze ervaringen zet ik hier voor je op papier zodat je van onze fouten kunt leren en je bedrijf naar een hoger niveau kunt tillen.