Het kabinet wil een toelatingsstelsel in het leven roepen voor alle uitzendbureaus en allen andere ondernemingen die arbeidskrachten ter beschikking stellen. Dit worden ook wel uitleners genoemd. Bedrijven die arbeidskrachten inhuren van uitleners, mogen hier alleen gebruik van maken als deze worden uitgezonden door een bedrijf dat is toegelaten. In dit artikel vertellen we alles over het wetvoorstel: Wtta.
Wat is de wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten? (Wtta)
De wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten is een wetvoorstel voor uitzendbureaus en andere bedrijven die arbeidskrachten ter beschikking stellen. Dit soort bedrijven worden ook wel intermediairs of uitleners genoemd. In het nieuwe stelsel mogen dit soort bedrijven alleen actief zijn als ze daarvoor toegelaten zijn.
Er zal periodiek gecontroleerd worden of de bedrijven voldoen aan de toelating en zich aan de regels houden. Met deze nieuwe wet wordt het misbruik dat plaatsvindt in de markt aangepakt. Hierover zo meteen meer.
Voor bedrijven die gebruik maken van uitzendbureaus, ook wel inleners, geldt dat dat deze alleen zaken mogen doen met bedrijven die zijn toegelaten.
Wat zijn de toelatingeisen voor de Wtta?
Voor een toelating in het nieuwe stelsel moet een bedrijf:
- Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) indienen
- Een waarborgsom van €100.000 overmaken
- Laten zien dat ze het juiste salaris betalen
- Laten zien dat ze hun belastingen betalen
Er is vanuit de NBBU (hierover zo meteen meer) veel kritiek op de hoge waarborgsom. Dit levert namelijk een hoge drempel op voor mkb-bedrijven en starters in de markt. Helaas is de politieke wens van deze waarborgsom groot en lijkt het er daarom niet op dat dit zal wijzigen.
Waarom is de wtta belangrijk?
De Wtta wordt in het leven geroepen omdat er veel misbruik wordt gemaakt door uitzendbureaus en andere intermediairs. Ze ontwijken regels en maken misbruik van kwetsbare uitzendkrachten, om hier vervolgens zelf beter van te worden. Het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten, van Commissie Roemer, heeft in 2020 meerdere aanbevelingen gedaan om dit probleem aan te pakken. Het gevolg is de Wtta.
Zo wordt misbruik aangepakt en wil het kabinet er voor zorgen dat er een gelijk speelveld wordt gecreëerd voor alle in- en uitleners. Het kabinet vindt het namelijk belangrijk om toezicht te houden en te controleren of dit soort bedrijven zich wel aan de wetgeving houden.
Wanneer treedt de Wtta in werking?
Op het moment van schrijven (13-08-2024) wordt er nog gedebatteerd over dit nieuwe wetvoorstel. Het is heel waarschijnlijk dat deze nieuwe wet er ook daadwerkelijk komt. Er wordt gestreefd naar een ingangsdatum van 1 januari 2026, waarbij de toelatingsplicht geldt per 1 januari 2027. Concreet betekent dit dus dat als de streefdatum van 1 januari 2026 wordt gehaald, het vanaf 1 januari 2027 in Nederland verboden is om arbeidskrachten ter beschikking te stellen zonder toelating.
Wat zijn de consequenties als de WTTA niet wordt nageleefd?
Als een in of uitlener zich niet aan de regels houdt kunnen er verschillende consequenties zijn. Deze worden bepaald aan de hand van de ernst van de overtreding. De SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) kunnen boetes opleggen als er niet aan de eisen wordt voldaan. Deze kunnen behoorlijk oplopen als er sprake is van herhaaldelijke overtredingen.
Ook kan er een schorsing volgen en kunnen uitleners aansprakelijk worden gesteld voor bijvoorbeeld schadeclaims. In extreme gevallen kunnen er zelfs strafrechtelijke vervolgingen plaatsvinden. Het is dus erg belangrijk voor in en uitleners om zich goed en op tijd aan te melden.
Wat is de rol van de NBBU in dit wetsvoorstel?
De NBBU is de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen. Dit is een brancheorganisatie van intermediairs op de arbeidsmarkt en heeft ruim 1400 leden. Ze zorgen ervoor dat de belangen van de uitzendkrachten, uitzendbureaus en werkgevers behartigd worden. Zo hebben zij een cao die voor alle uitzendkrachten geldt en flexibel is,
Ook in dit nieuwe wetvoorstel speelt de NBBU een rol. Zoals aangegeven worden intermediairs periodieke gecontroleerd, dit wordt gedaan door Private Inspectie instellingen. De NBBU krijgt een adviesrol als sociale partner.
Hoe kan ik mijn onderneming aanmelden voor de toelating van de Wtta?
Om in 2027 arbeidsmigranten ter beschikking te mogen stellen moet je bedrijf per 1 januari 2027 toegelaten zijn. Hoe de aanmeldprocedure er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk. Hier hopen we snel informatie over te kunnen verschaffen. Wat wel is vastgelegd is dat de eerste aanvraag in de eerste helft van 2026 moet worden gedaan. Concreet betekent dit dat je tot 30 juni 2026 de tijd hebt.
Bij een aanvraag moet de onderneming voldoen aan de vier genoemde eisen. De toelating moet elke 4 jaar opnieuw ingediend worden. De verantwoordelijkheid voor een tijdige aanmelding ligt bij de ondernemer. Je moet ook zelf een afspraak maken met een inspectie-instelling om ervoor te zorgen dat het inspectierapport op tijd kan worden aangeleverd.
0 reacties