Wat is dropshipping? Alles over het beginnen met dropshipping

Leestijd: 8 minuten

Online ondernemen en geld verdienen is iets waar veel mensen van dromen. Maar hoe doe je dat? Een fantastische manier om online geld te verdienen is door middel van dropshipping.

Er zijn een aantal belangrijke zaken die je moet weten voordat je succesvol kunt beginnen met dropshipping, dropshipping leveranciers benaderen en jouw dropshipping webshop lanceren. 

In dit artikel ga ik op wat de vraag: “wat is dropshipping?”, de dropshipping betekenis en vertel ik onder andere over mijn eigen ervaringen en mijn start.

Wat is dropshipping?

Dropshipping is het verkopen van producten via het internet zonder dat je hiervoor zelf voorraad in beheer hebt. Je verkoopt als het ware de producten direct vanuit het magazijn van de groothandel of fabrikant.

Bij dropshipping maak je een webshop zoals iedere andere webshop waar je producten op plaatst. Het grote verschil tussen een ‘normale’ webshop en dropshipping is dat je bij de laatstgenoemde zelf geen voorraad in beheer hebt.

Ook hoef je na een order niet richting het postkantoor om de bestelling weg te en hoef je niets aan productontwikkeling te doen. Je verkoopt de producten van de fabrikant als een tussenpersoon welke dit allemaal uit handen neemt. Jij bent enkel en alleen verantwoordelijk voor de sales.

Vaak zie je dat orders gedaan bij een dropshipper direct doorgezet worden naar de daadwerkelijke verkoper. Deze zal vervolgens het pakket bij elkaar sturen en verzenden. Jij int het geld van de klant en krijgt een factuur van de fabrikant. In het geval van dropshipping ben jij echt de tussenpersoon.

Dropshipping geld verdienen

Soms verdien je geld met dropshipping in de vorm van een commissie. Ofwel, een percentage van de verkoopprijs van een verkocht product. Ook kan het zo zijn dat de leverancier een bepaalde prijs voor elk product hanteert en dat alles wat jij hierboven verkoopt zelf kan houden. Hoe je geld verdient met dropshipping kan dus per leverancier verschillen.

Het laatstgenoemde voorbeeld komt het meeste voor. Jij koopt als het ware direct in bij de groothandel en betaald groothandel prijzen. De verkoop prijs die jij op de website zet is de prijs die de klant betaald en het verschil tussen deze prijzen is je winst.

Wat is belangrijk bij dropshipping?

Dropshipping lijkt makkelijk maar er zijn een paar kerntaken die je goed moet kennen en beheersen. Deze zaken zul je nodig hebben om jouw dropshipping webshop tot een succes te maken. 

1) Het gouden trio

Het gouden trio dat voor elke (online) onderneming belangrijk is, ongeacht wat jij aanbiedt. Ook bij dropshipping zijn ze goud waard: 

2) Branding

Jouw brand, dat is jouw merk, moet jij zo positioneren in de markt dat je een eigen niche aanspreekt. Een niche kun je zien als een subgroep of specifiek onderdeel van de markt waarop jouw producten worden aangeboden.

Je wilt mensen trekken voor wie je wat kunt betekenen. Ook wil je jezelf onderscheiden van concurrenten en een unieke positie in de markt verwerven. 

Een goed merk/ merknaam is erg belangrijk. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat een goede merknaam zelfs bijdraagt aan het krijgen van klikken in Google Adwords!

Is je merknaam daarnaast ‘catchy’ en goed te onthouden? Dan zul je zien dat je ook eenvoudiger ‘returing visitors’ zult krijgen. Dit zijn bezoekers waarvoor je niet nog eens hoeft te betalen door advertenties.

Zorg dat je ook aanwezig bent op alle sociale media zoals bijvoorbeeld Twitter. Ook hier kunnen mensen je merknaam tegen komen en op zoek gaan naar je website om producten te kopen.

3) Marktonderzoek

Gronding marktonderzoek is belangrijk om precies de doelgroep voor jouw product grondig te leren kennen. Dit komt ook weer handig van pas bij branding, marketing, sales en copywriting. Sterker nog, zonder goed marktonderzoek gaat dit waarschijnlijk fout. 

Bij het doen van marktonderzoek is het belangrijk om te weten hoe groot een markt is. Hieruit kun je opmaken hoeveel potentiële klanten je hebt. Een markt voor hele speciale tuinslangen is aanzienlijk minder populair dan de kledingmarkt.

Wel is in het bovengenoemde voorbeeld de concurrentie op de ene markt waarschijnlijk hoger dan op de andere. Al dit soort zaken moet je in overweging nemen voordat je een keuze maakt.

Het is zonde om na een paar weken hard werken de conclusie te moeten trekken dat je een slechte markt uitgekozen hebt.

4) Dropshipping webshop

Om jouw producten te kunnen aanbieden heb je daar een platform voor nodig. In het geval van dropshipping is dat een webshop. Op jouw webshop zorg je voor uitmuntende productbeschrijvingen. Maak deze productbeschrijving op basis van je copywriting skills, SEO (Search Engine Optimization) vriendelijkheid en productinformatie dat je van jouw dropshipping leverancier of dropshipping groothandel krijgt.

Dit klinkt misschien als een grote drempel, maar is echt eenvoudig. Het verkrijgen van klanten, het verkopen van de producten en al het optimaliseren is een stuk lastiger. Lees de volgende artikelen en start vandaag nog je eerste website/shop:

Let op: Moeite met het kiezen van de juiste plugin’s en thema’s? Vind hier een groot aanbod speciaal gemaakt voor e-commerce.

5) Dropship partner

Dit is het allerbelangrijkste dat je GOED gefixt moet hebben! Je dropship partner is namelijk de partij waarvan je producten verkoopt. Heb je een slechte samenwerking of een nalatige partner? Dan kun jij wel ophouden. Alles valt en staat daadwerkelijk met een goede partner.

Een aantal belangrijke vragen die je MOET stellen voor je keuze van een dropship partner zijn:

 • Hoeveel verzendkosten betaal ik per pakket? Zijn hier staffels voor zodat ik korting kan krijgen bij een bepaalde omzet?
 • Hoeveel retourzendingen (procentueel) krijg je meestal terug en zijn hier kosten voor mij aan verbonden? (1-5% is prima, maar krijg je veel meer terug dan moet je je afvragen of het de moeite waard is)
 • Wat is de levertijd? Welke garanties worden hiervoor gegeven?
 • Wat gebeurt er met een pakket dat kapot gaat tijdens de levering? Wie betaalt het/ compenseert de koper?
 • Hoe verloopt de betaling? (Geloof me, dit wil je automatisch laten afschrijven ipv iedere betaling handmatig te voldoen aan je partner)
 • Worden de orders die ik binnenkrijg automatisch doorgezet naar jou (de partner) of moet ik die zelf handmatig invoeren?
 • Hoe is de klantenservice in het algemeen? Je gaat regelmatig even moeten bellen/ mailen met je partner om het over orders te hebben. Hoe beter de klantenservice, hoe makkelijker jij je werk kunt doen.
 • Hoe zit het met de aansprakelijkheid mocht er iets vreemds gebeuren met het product? (vaak wordt dit doorgezet naar de fabrikant, maar altijd goed om even te checken)

Ongetwijfeld ben ik hier nog een heel aantal zaken vergeten die ook van belang zijn. Een succesvol dropship bedrijf valt en staat echt bij een goede partner en het is dan ook de moeite waard om hier GOED onderzoek naar te doen.

Tip: via Woosa.nl kun je zeer eenvoudig kiezen uit talloze dropship aanbieders!

Voordelen dropshipping

Dropshipping heeft veel voordelen. Er zijn ongetwijfeld meer voordelen te verzinnen maar met deze lijst krijg je een aardig beeld. Laten we eens een paar op een rijtje zetten. 

 • Geen eigen product, voorkoop de succes producten van een ander
 • Lage start-up kosten 
 • Geen voorraadbeheer
 • Leverancier distribueert de producten
 • Geen eigen kantoor/opslag nodig 
 • Alles kan vanaf je laptop, waar dan ook ter wereld (zolang je internet hebt natuurlijk)
 • Gemakkelijk zonder businesspartners uit te voeren (hoewel dit erg prettig kan zijn! Even sparren over iets nieuws op de site is altijd beter met z’n tweeën.)
 • Bedrijfsactiviteiten zijn beperkt tot voornamelijk marketing, sales en copywriting hoewel je natuurlijk ook met de boekhouding te maken krijgt.

Nadelen dropshipping

Dropshipping klinkt zo bijna te mooi om waar te zijn. Geen downside en alleen maar upside. Dat is natuurlijk niet het geval. Dropshipping kent ook een aantal nadelen. 

 • Geen tot weinig controle over het productieproces
 • De marges zijn vaak relatief laag omdat jij de tussenpersoon bent
 • Zonder skills in branding, marketing, sales en copywriting of de motivatie om dit te leren wordt het moeilijk om een succesvol dropshipping bedrijf te starten. Hoewel ik je niet wil afschrikken moet je niet de illusie hebben dat je zonder inzet veel geld gaat verdienen
 • Bereikbaarheid en communicatie met een leverancier kan moeilijk zijn
dropshipping betekenis

Dropshipping leveranciers

Om een dropshipping business te beginnen heb je dropshipping leveranciers nodig. Dit zijn bestaande bedrijven die samenwerken met mensen zoals jij om meer van hun producten te verkopen. Verreweg het bekendste en grootste platform om dropshipping leveranciers te vinden is Aliexpress. 

Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar iets meer locale partners. Vandaag besteld, morgen in huis is een goed verkooppunt en is vaak alleen haalbaar met een partner uit Nederland. Hoewel het aanbod misschien iets minder groot is kun je letterlijk in ieder branche wel een (goede) dropship partner vinden.

Beste dropshipping producten

Eerlijk is eerlijk, een ‘beste’ dropshipping product bestaat niet maar toch willen we je een aantal tips meegeven die je kunt gebruiken om een goed product te kiezen voor jouw dropshipping business:

1) Vermijd zeer goedkope of zeer dure producten

Wanneer je goedkope producten verkoopt is de concurrentie zeer hoog en de winst vaak zeer laag. Het verkoopvolume moet daarom enorm groot zijn wil je een beetje geld verdienen en met de verzendkosten die je moet betalen maak je op lage orders nog vaak verlies.

Zeer dure producten daarentegen kunnen lastig zijn in verband met het klantcontact dat een aankoop vereist of het afhandelen retourneringen.

2) Kies een product met een duidelijk niche

Marktonderzoek is key voor een succesvolle online onderneming. Kies dan ook een product dat aansluit bij de pains, gains en problemen van jouw doelgroep.

Kleding dropshipping is iets wat veel mensen als eerste zoeken maar dit raden wij in de meeste gevallen af. Veelal omdat het lastig is je kleding dropshopping business echt uniek te maken. Ook is de hoeveelheid retourzendingen met kleding vaak absurt hoog en hierdoor loont het soms niet de moeite.

Ook is er zeer veel concurrentie en zijn de commissies vaak klein. Het kan natuurlijk wel dat je een succesvolle kleding dropshipping business maakt maar het is een grote uitdaging, zeker als je geen ervaring hebt met dropshipping.

Doe daarom ten eerste goed onderzoek naar een niche die jij leuk vindt. Ben je niet gemotiveerd voor het maken van een dropship winkel of de niche? Dan wordt het heel moeilijk om je te motiveren voor de lange termijn.

Pas na het opbouwen van een merk wordt dropshipping pas echt interessant en zo lang moet je het wel vol kunnen houden.

➡️ Een website starten voor VEEL online sales? Bekijk dan de Phoenix website!

Voordelen dropshipping leveranciers 

Voor leveranciers kan het handig zijn om anderen hun producten te laten verkopen. De leveranciers hoeven zich dan enkel bezig te houden met het produceren of inkopen van hun fantastische producten. Ofwel, doen waar ze het beste in zijn. Samenwerking met dropshippers en affiliate marketeers neemt zorgen over verkoop uit handen. 

Bovendien kunnen groothandels en fabrikanten op deze manier snel schalen. Ze zijn geen budget kwijt aan marketing en niet gebonden aan één winkel of webshop om producten te verkopen.

Hoe makkelijker een leverancier het maakt voor dropshippers om zich aan te sluiten, hoe meer verkopen ze zullen doen.

Nadelen dropshipping leveranciers

Als leverancier wil je meestal controle over hoe mensen jouw product zien. Anderen, zoals dropshippers, jouw producten laten ‘branden’ kan lastig zijn. Daarnaast kan het distributieproces, returns en refunds een hels karwei zijn. Ook weet je niet altijd met wie je zaken doet en kan de communicatie met dropshippers moeizaam verlopen. Daarover kun je meer lezen in deze communicatieboeken.

Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met een groei in vragen voor de klantenservice naarmate meer dropshippers zich aansluiten. De sales gaan niet alleen omhoog, maar ook het werk dat erachter weg komt.

Aliexpress dropshipping

Jack Ma, de oprichter van Aliexpress, heeft het leven voor dropshippers een stuk makkelijker en aantrekkelijker gemaakt. Op het Chinese Aliexpress, de grootste online retailer op het moment van schrijven, kun je nagenoeg alle producten vinden die je maar kunt bedenken.

Het mooie aan Aliexpress is dat veel leveranciers een dropshipping optie aanbieden. Via Aliexpress kun je contact opnemen met een leverancier om zo tot een samenwerking te komen. 

Dropshipping achterhaald?

Wanneer je zoekt naar dropshipping kom je ongetwijfeld verhalen tegen dat dropshipping achterhaald is. Wij zijn het hier niet mee eens.

Dropshipping is nog steeds een fantastische manier voor online geld verdienen en iets waar ik op dit moment nog steeds mee aan het werk ben.

Dropshipping is wel moeilijker geworden dan jaren geleden. Maar, niet getreurd, zolang je de belangrijkste skills uit dit artikel tot in de puntjes beheerst kun je nog steeds veel online geld verdienen met dropshipping.

Veel mensen zijn snel om ergens mee te beginnen maar er zijn maar weinig die ook het doorzettingsvermogen hebben om ermee door te gaan. Dit zijn vaak de mensen die aan het langste eind trekken. (!)

Conclusie

Dropshipping is een fantastisch verdienmodel en een goede manier om online geld te verdienen. De inkomsten die je kunt verdienen met dropshipping verschillen enorm, dit is afhankelijk van je eigen inzet en je niche.

Er zijn dus echt mensen miljonair geworden door middel van dropshipping. Echter zijn er een paar skills die jouw dropshipping business maken of breken. Branding, marketing, sales, niche en copywriting zijn cruciaal. Hoe je hier invulling aan geeft hangt af van jouw product en marktonderzoek.

Persoonlijk ben ik nog steeds erg enthousiast over dropshipping. Ik kan het letterlijk doen van waar ook ter wereld zolang ik mijn laptop heb met internet. Bovendien leer je enorm veel van het proces en kun je het vervolgens makkelijk kopieeren. Je weet al hoe je een succesvolle dropship webshop maakt, waarom zou je er daarna niet nog een maken?

Beginnen met dropshipping:


Top 5 boekhoudprogramma's

 • e-Boekhouden.nl - Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
 • Ficsus.nl - Boekhoudpakkeet voor ZZP’ers
 • MoneyMonk - Boekhouden voor Freelancers & zzp-dienstverleners
 • AFAS SB+ - Slim boekhouden & complete oplossing
 • Visma - Makkelijk onlinen boekhouden voor ZZP’ers

.
Kaj & Chris Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Op hoebeginik.nl schrijven we over onze ervaringen met het ondernemen, online marketing (webshops, affiliate marketing & consultancy) en investeren. Kaj de organische kant (SEO) en Chris doet de advertentiekant (SEA). Kunnen wij je helpen? Dan lees je hier meer over SEA uitbesteden en hier meer over SEO uitbesteden. We komen graag met je in contact!

Plaats een reactie

Boekhouden als een PRO 🚀Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Probeer een gratis boekhoudprogramma en bespaar jezelf veel tijd.