Als je wat informatie op zoekt over beleggen dan vliegen er al snel verschillende termen om je oren zoals, aandelen, obligaties, bear en bull market en nog veel meer. Een andere veelvoorkomende term is ETF, oftewel een Exchange Traded Fund.
In dit artikel leggen we je precies uit wat een ETF is, hoe dit werkt, welke soorten er zijn en waarom dit een goede manier is om te beginnen met beleggen. Lees snel verder!
Belangrijkste takeaways van een ETF
- Een ETF (Exchange Traded Fund) is een mandje met beleggingsproducten die op de beurs worden verhandeld.
- Dit mandje beleggingsproducten volgt een referentie-index zoals de S&P 500 of AEX.
- Hierdoor kan je met één investering in één keer een beetje van veel bedrijven bezitten. Je spreidt hiermee risico en bent goedkoeper uit dan een investering in een individueel aandeel.
Wat is de ETF-betekenis?
Een ETF, oftewel een Exchanged Traded Fund, is een beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt. Je kan het zien als een mandje van aandelen, obligaties en/of andere activa zoals grondstoffen of vastgoed. Samen worden ze als één geheel verhandeld.
Een ETF wordt ook wel een tracker (volger) genoemd. Dit omdat een ETF is gemaakt om de onderliggende waarde van een bepaalde groep aandelen, zoals die in een index als de AEX of de S&P 500, zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Dit wordt ook wel een referentie-index genoemd. Concreet betekent dit dat als de bedrijven in de index meer waard worden, de waarde van jouw ETF ook stijgt.
Het grote voordeel van een Exchange Traded Fund is dat je met één investering in één keer een beetje van veel bedrijven kunt bezitten. Hierdoor kan je je risico spreidden, aangezien je niet alles op één bedrijf inzet. Daarnaast is het in de meeste gevallen goedkoper en eenvoudiger om een mandje beleggingsproducten te kopen in plaats van afzonderlijk.
Hoe werkt een ETF?
Een ETF wordt vaak verward met het kopen van aandelen. Als je een aandeel koopt word je daadwerkelijk deels eigenaar van een bedrijf. Bij een ETF word je niet direct deels eigenaar van een bedrijf, maar koop je een product dat de waarde van een groep beleggingsproducten volgt. De uitgever van een Exchange Traded Fund probeert precies dezelfde resultaten te behalen als een bepaalde groep activa, zoals een index.
Om een ingewikkeld verhaal, makkelijk te maken kunnen we een ETF vergelijken met een mand met fruit. De uitgever van een ETF probeert een mand samen te stellen dat precies lijkt op een mandje dat al bestaat, zoals een bepaalde index zoals de S&P 500. Dit doen ze door goed te kijken naar welk fruit en hoeveel er van elke soort in dat bestaande mandje zit. Vervolgens proberen ze hetzelfde in hun eigen mandje, de ETF, te doen.
Om er voor te zorgen dat het mandje vers en kloppend blijft, is de uitgever constant aan het controleren of de hoeveelheden en soorten nog correct zijn. Zo proberen ze hun mandje fruit zo veel mogelijk te laten lijken op de bestaande. Doordat dit mandje veel verschillende soorten fruit (activa) bevat en constant in de gaten wordt gehouden, worden jouw risico’s gespreid. Dit maakt een ETF een populaire beleggingsmethode.
Welke soorten ETF’s zijn er?
Er zijn verschillende soorten ETF’s op de markt, die elk weer een andere functie hebben.
Aandelen ETF’s
Aandelenindex-ETF’s zijn fondsen die proberen de prestaties van een vooraf bepaalde aandelenindex na te bootsen. Deze indexen kunnen breed zijn, zoals de S&P 500 of meer gespecialiseerd zijn, zoals een index die zich richt op een specifieke sector of markt. Een aandelenindex wordt vaak gekozen door zijn transparantie en de mogelijkheid om in één keer toegang te krijgen tot een hele markt.
Valuta ETF’s
Valuta ETF’s volgen de prestaties van één enkele valuta of een mandje van valuta’s. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als er speculatie is op veranderingen in wisselkoersen of om een portfolio tegen valutarisico te hedgen.
Sector- en industrie-ETF’s
Deze ETF’s richten zich op specifieke sectoren of industrieën zoals gezondheidszorg en technologie. Dit biedt beleggers een mooie mogelijkheid om te investeren in een bepaalde markt, zonder daar individuele bedrijfsaandelen voor te hoeven kopen. Voor beleggers die geloven in de groei van een bepaalde sector is dit een hele aantrekkelijke ETF.
Grondstoffen ETF’s
Grondstoffen ETF’s stellen beleggers in staat om te investeren in fysieke grondstoffen zoals olie en goud, zonder dat ze specifieke fysieke producten hoeven te kopen. Dit kan namelijk nogal wat gedoe zijn in verband met opslag en verzekeringen.
Geografische ETF’s
Bij een geografische ETF kunnen beleggers investeren in bepaalde aandelenmarkten van specifieke landen of regio’s. Ze kunnen bijvoorbeeld gericht zijn op al ontwikkelde marketen zoals Europa of Japan, maar ook juist op opkomende markten zoals India. Deze ETF’s zijn een mooie manier voor beleggers om hun portefeuille te verbreden en te spreiden.
Inverse of short ETF’s
Inverse of Short ETF’s zijn gemaakt om te profiteren van een daling in de markt. Dit wordt bereikt door shot te gaan op aandelen. Dit betekent dat een belegger een aandeel leent van een broker, deze vervolgens verkoopt en voor een lagere prijs weer terugkoopt. Vervolgens geeft de belegger dit aandeel weer terug aan de broker. Het prijs waarvoor het aandeel is verkocht en vervolgens weer is teruggekocht is dan de winst. Bij een Inverse of Short ETF zal de waarde van de ETF stijgen als de onderliggende referentie-index daalt.
Leveraged ETF’s
Leveraged ETF’s zijn speciale fondsen die proberen om meer dan de normale rendementen van een index te behalen. Als voorbeeld: Als de index met 1% stijgt, zal een leveraged ETF die 2x de prestatie van de index volgt proberen om 2% te stijgen. Als de index 3x gevolgd wordt, zou de ETF proberen om 3% te stijgen.
Deze fondsen gebruiken leningen en derivaten om deze hogere rendementen te bereiken. Hierdoor kunnen leveraged ETF’s erg snel in waarde veranderen. Maar ze kunnen ook heel snel dalen, dit betekent dat de verliezen ook vermenigvuldigd wordn. Leveraged ETF’s zijn dan ook risicovoller en meer voor de ervaren beleggers.
Wat is het verschil tussen ETF en beleggingsfonds?
Het verschil tussen een ETF en een beleggingsfonds is de manier waarop het beheerd wordt. Een beleggingsfonds wordt beheerd door een fondsmanager die actief bezig is om de onderliggende producten te analyseren en probeert om een positief resultaat te behalen. Hierdoor vinden er in een beleggingsfonds vaker aan- en verkopen plaats.
De beheerder van een ETF probeert daarentegen enkel de waarde van een bepaalde index te volgen, in plaats van steeds de beste deal proberen te vinden. Door dit verschil in de mate van activiteit in beheer zijn de kosten van een beleggingsfonds vaak wat hoger.
Wat zijn de voordelen van beleggen in ETF’s?
ETF’s zijn niet voor niets een populair beleggingsproduct. Ze hebben veel voordelen die het aantrekkelijk maken voor (beginnende) beleggers, namelijk:
Transparant: ETF’s zijn transparant, je kan namelijk precies zien waarin je belegt. Dit is bij de meeste beleggingsfondsen niet het geval.
Spreiding: Door de verzameling van de verschillende beleggingsproducten (activa) in één mandje, spreid je als belegger je risico.
Stabiel: Bij een ETF kom je niet snel voor grote verrassingen te staan. De ETF zal namelijk nauwkeurig de referentie-index volgen. Aangezien deze index vele bedrijven omvat, is het zeer onwaarschijnlijk dat er ineens een flinke daling zal zijn in de waarde.
Eenvoudige toegang tot de markt: Met één aankoop krijg je direct toegang tot een hele reeks aan beleggingen. Hierdoor hoef jij niet uit te zoeken welke aandelen voor jou het beste werken. Je profiteert van een nauwkeurig samengesteld mandje activa.
Lage kosten: Door de passieve beheermethode zijn de kosten van een ETF doorgaans lager in tegenstelling tot andere beheerde fondsen.
Wat zijn de nadelen van ETF’s?
Ieder voordeel heeft zijn nadeel, zo ook bij ETF’s. De nadelen op een rijtje:
Valutarisico: Als je belegt in een ETF in buitenlandse markten word je blootgesteld aan valutarisico.
Liquiditeitsrisico: Hoewel veel ETF’s liquide zijn omdat ze op de beurs verhandeld worden, kunnen kleinere ETF’s minder liquide zijn. Hierdoor kan er een groter gat ontstaat tussen de bied- en laatprijs.
Trackingfouten: Een ETF probeert de prestaties van de onderliggende index zo goed mogelijk te volgen, maar er kunnen altijd kleine verschillen ontstaan tussen de ETF en de referentie-index. Dit worden ook wel trackingfouten genoemd.
Risico op daling: Als de index daalt zal de waarde van jouw ETF ook dalen. Ook bij een ETF geldt uiteraard dat je je geld kan verliezen.
Rendement cap: Met een ETF zal je nooit meer rendement behalen dan de gevolgde index.
Niet altijd goede spreiding: Let er op dat niet alle ETF’s zorgen voor een goede spreiding. Er zijn ook fondsen waarbij je maar in één sector belegt of waarbij sectoren met een verhoogd risico worden gevold. Je loopt dan meer risico. Let dus goed op de spreiding binnen een fonds.
Wat zijn de risico’s van beleggen in ETF’s?
Door te investeren via ETF’s kan je op een goede manier je beleggingsportefeuille vergroten. Onthoud echter dat beleggen nooit zonder risico’s is. Bij ETF’s ligt het grootste risico in het feit dat ze niet actief beheerd worden. Hierdoor kan er minder adequaat op veranderingen worden ingespeeld. Denk hierbij aan een wijziging in de index samenstelling. Daarnaast kan de timing van jouw investering ook een aanzienlijke invloed hebben op jouw rendement.
Je kan er namelijk voor kiezen om in één keer een bedrag te beleggen, maar het effect hiervan is dat je dan ook in één keer wordt blootgesteld aan de kosten van jouw belegging. Wij raden daarom aan om te beleggen met kleine bedragen, om zo geleidelijk over een langere periode te beleggen. Door bijvoorbeeld per maand een vast bedrag te beleggen worden jouw beleggingen minder beïnvloed door prijsschommelingen in de markt.
Deze methode van beleggen wordt ook wel Dollar Cost Averaging (DCA) genoemd. Hierbij is het belangrijk om te beleggen voor de lange termijn. Kleine bedragen kunnen door het rente op rente effect dan namelijk “snel” groot worden. Om hiervan te kunnen profiteren is het belangrijk dat je periodiek met hetzelfde bedrag belegt. Beleg alleen met geld dat je kunt missen en zorg ervoor dat je niet in de financiële problemen komt. Door goed te budgetteren weet jij precies hoeveel jij kan beleggen.
Beginnen met beleggen in ETF’s voor beginners
Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel antwoord hebt gekregen op de vraag wat is een ETF en hoe werkt het. Een ETF is een mooie manier om te beginnen met beleggen vanwege de spreiding van risico’s en de lage ksoten. Met één investering kan je een beetje van veel bedrijven bezitten. Bij het kiezen van een ETF is het belangrijk dat je let op het type, de grootte en de structuur van de ETF. Wij raden aan om te beginnen met een grootte ETF aangezien deze meer liquide zijn en dus een lager risico hebben.
Onthoud echter dat er altijd risico’s verbonden zitten aan beleggen. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Beleg alleen met geld dat je kunt missen. Om te beginnen met beleggen in ETF’s heb je als belegger een broker nodig die voor jou de transacties op de beurs verzorgd. Ik maak zelf gebruik van DEGIRO. Dit is een beleggingsplatform waarmee je wereldwijd kan beleggen tegen lage kosten. Ik maak hier al enkele jaren gebruik van en kan dit zeker aan raden. Het platform is gebruiksvriendelijk en biedt vele mogelijkheden.
Wil jij beginnen met beleggen in ETF’s? Maak dan vandaag een GRATIS account bij DEGIRO. 2.5 miljoen beleggers gingen je al voor.
Beleggen bij DEGIRO – Maak hier je account aan en begin vandaag nog
✅ Ongekend lage kosten
✅ Wereldwijd beleggen
✅ ETF’s, aandelen & meer
❌ Beleggen is nooit zonder risico, je kunt je inleg verliezen
0 reacties