Informatie voor en door ondernemers. Alles om jouw bedrijf beter te maken.

Home 9 Marketing 9 Wat is een Slug? Slug voor WordPress & SEO

Wat is een Slug? Slug voor WordPress & SEO

slug wordpress
Auteur: Kaj

Laatst bijgewerkt: 19 juli 2024

Leestijd: 4 minuten

In de wereld van het internet, websites en online marketing heb je talloze termen die je tegen kunt komen. Of je deze term nu kent of niet, je bent het ongetwijfeld tegengekomen. 

In dit artikel ga ik je precies vertellen wat een slug is. Ook vertel ik je wat je met een slug kan qua SEO en hoe je er een juist kunt instellen in WordPress. 

Wat is een slug?

Een slug is een onderdeel van de URL van een pagina op een website. In het geval van www.hoebeginik.nl/wat-is-een-slug-wordpress-seo is hoebeginik.nl de website en alles achter de “/” is de betreffende pagina op die website. Die notering voor een pagina noemen we de slug, oftewel: “/wat-is-een-slug-wordpress-seo” is de slug in dit geval.

Bij het aanmaken van een pagina of blog in WordPress wordt er standaard een slug voor je aangemaakt. Hierbij pakt WordPress automatisch de titel van je pagina als slug. Dit is heel makkelijk, maar als we het hebben over SEO (zoekmachine optimalisatie) is dit niet altijd de beste optie. Daarover vertel ik je later meer.

Een slug bestaat enkel uit kleine letters en tussen ieder woord komen automatisch streepjes (-) te staan. Ook tekens als bijvoorbeeld de # worden niet meegenomen in een slug. 

Je zou een slug wel kunnen zien als een ‘adres’ voor een bepaalde pagina. Verander je iets in de slug en zoek je hier vervolgens naar? Dan kom je op een andere URL terecht. Staat er niets op dit adres? Dan krijg je te maken met een 404 error. Dit betekent dat er ‘niemand thuis is’ / dat er geen pagina op die URL te vinden is.

Slugs voor categorieën en tags

Slugs zijn zoals gezegd de adressen van bepaalde pagina’s. Ook voor categorieën en tags (als je die ingesteld hebt) kun je pagina’s op je website hebben. Deze hebben dan ook een slug en hierbij is het verstandig om deze ook juist in te stellen. Je kunt dit doen onder ‘Berichten’ links in het menu bij ‘Categorieën’ en ‘Tags’.

slug categoriepagina
Slug voor categoriepagina aanmaken
Kom hoger in Google & krijg meer bezoekers naar je website met onze SEO Checklist 🚀

Verover de zoekresultaten met onze easy to use SEO-checklist waarin we stap voor stap uitleggen hoe je een goede webpagina opbouwt & optimaliseert voor de zoekmachines.

Bekijk ons ebook
Hoebeginik met SEO teksten schrijven

Hoe werkt Slug SEO?

Voor zoekmachine optimalisatie (SEO) zijn er talloze factoren die een klein beetje invloed kunnen hebben op je rankings. Een hiervan is je slug. Het is verstandig om je belangrijkste zoekwoord(en) in de slug te zetten. Hierdoor geef je een extra signaal af aan Google dat je pagina (waarvoor je wilt ranken) over dit zoekwoord gaat.

Het is ook verstandig (of misschien is dit mijn OCD..) om hier over je gehele site een eenzelfde structuur aan vast te houden. Hierdoor wordt het voor Google eenvoudiger om je hele website te indexeren. Hoe duidelijker je slug (met keywords), hoe beter dat zal zijn voor de organische bezoekers mits je je SEO goed op orde hebt.

Hoe maak ik een slug?

Je kunt bij het bewerken van iedere pagina een slug maken. Zoals we al eerder aangaven is het verstandig om zelf een slug in te stellen voor je artikelen i.v.m. SEO en geen gebruik te maken van de automatische slug ingesteld door WordPress. Op onderstaande foto zie je de automatisch ingestelde slug voor deze pagina. Kijk nu eens naar de URL die deze pagina daadwerkelijk heeft, die is aangepast aan de hand van SEO zoekwoorden.

Automatische slug WordPress
Automatische slug WordPress

Bij het bewerken van een pagina vind je rechts in beeld onder ‘Document’ het item ‘Permalink’. Hier komt je slug te staan. Let op: je kunt de automatische slug pas bewerken nadat je je bericht een keer opgeslagen hebt als concept of hebt bekeken als voorbeeld. Beide opties hiervoor vind je boven in beeld naast de ‘Publiceren’ knoop. Zodra je dit gedaan hebt kun je de slug aanpassen naar wat je maar wilt.

Heb je net een nieuwe website gemaakt? Dan is de kans groot dat je nog even een instelling aan moet passen bij je algemene instellingen van WordPress. Dit kun je vinden in het linker menu onder ‘Settings’ -> ‘Permalinks’ en ‘standaard instellingen / common settings’. 

Standaard staan deze instellingen op ‘plain’ ingesteld. Verander dit naar ‘Post name’ om de juiste instellingen te hebben voor je slug zoals ik je hierboven heb laten zien. That’s it!

Slug SEO permalink instellingen

Kan ik een slug veranderen?

Je kunt een slug veranderen, dat is geen probleem. Je kunt je slug in WordPress aanpassen op dezelfde manier zoals je het ook aanmaakt, bij het bewerken van de pagina/blog rechts in beeld onder ‘Permalink’. 

Het is wel verstandig om hier voorzichtig mee te zijn. Heb je bijvoorbeeld al backlinks of interne links naar de betreffende URL geplaatst? Dan is het niet handig om de slug nog aan te passen. Je verandert hiermee het ‘adres’ en zult bij een wijziging veel bezoekers doorsturen naar de ‘oude slug’ naar nu geen pagina meer op staat. 

Je kunt nog steeds je slug aanpassen, maar zorg dan voor een redirect van de oude slug naar de nieuwe slug. Zo weet je zeker dat je bezoekers niet op een ‘dode’ pagina terecht komen en dat de SEO waarde van de (interne) links niet verloren gaat.

Maak je een tweede pagina aan met exact dezelfde slug? Dan komt er automatisch een -2 (of -3 bij 3 keer de exacte slug) achter te staan. Het is niet mogelijk om twee verschillende pagina’s op dezelfde slug te hebben. 

Maak het jezelf gemakkelijk en bespaar veel tijd

Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk!

e-Boekhouden.nl - Geschikt voor beginners (eerste 15 maanden gratis)
Twinfield - Persoonlijke service en veel koppelingen
Moss - Automatisch boekhouden en OCR

Een vraag over dit onderwerp?

Heb je een vraag over dit onderwerp of wil je iets toevoegen dat nuttig kan zijn voor de volgende lezer? Laat hieronder een reactie achter en een van onze experts helpt je graag verder!

0 reacties
Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj is als student begonnen met ondernemen en hier niet meer mee opgehouden. Begonnen met een simpele website, samen met Chris uitgegroeid tot een serieuze marketing agency. Al deze ervaringen zet ik hier voor je op papier zodat je van onze fouten kunt leren en je bedrijf naar een hoger niveau kunt tillen.