Wat kost een boekhouder?

Leestijd: 5 minuten

We hebben het op onze website regelmatig over de boekhouding en onze boekhouder. Als ondernemer is dit namelijk een van de belangrijkste onderdelen van je bedrijf. Je kunt nog zoveel verkopen, maar als de boekhouding niet goed gaat sta je alsnog voor grote problemen.

We gaan het in dit artikel hebben over de kosten voor een boekhouder vanuit onze eigen ervaring. Daarnaast geven we je een handige tool om de beste boekhouder voor jouw bedrijf te vinden. Hopelijk kan ik je er ook van overtuigen om toch wél die boekhouder te nemen ongeacht de tarieven die ze soms vragen. Wat kost een boekhouder?

Kosten boekhouding

Aan het doen van je boekhouding zitten kosten verbonden. Dit kan zijn in de vorm van een boekhouder, een boekhoudprogramma en/of de tijd die je er zelf mee bezig bent. Toch zijn dit kosten waar je niet omheen kunt. Een aantal van deze kosten van je boekhouding als je het zelf doet.

Kosten boekhouding
Boekhoudprogramma€ 0 – een paar tienjes p/m
Urenx je uurtarief

In de begindagen van ons ondernemersleven hikten wij ook altijd tegen deze kosten aan. De kosten voor een boekhouder klinken vaak best hoog en het zijn kosten die je bovendien ieder kwartaal weer moet maken.

In eerste instantie heb ik toen ook gekozen om mijn administratie te doen met een boekhoudprogramma voor zzp’ers, bijvoorbeeld e-Boekhouden. Hiermee boek je zelf je kosten, doe je de BTW aangifte en zorg je dat je boekhouding up-to-date is.

Wordt de boekhouding ingewikkelder dan een paar facturen boeken per maand? Dan raden we je toch aan je te verdiepen in een boekhouder. Zelf zijn wij op een gegeven moment ook overgestapt en om eerlijk te zien wil ik nu niet meer terug.

Dat zeg ik niet om je te overtuigen of iets dergelijks. Je moet natuurlijk zelf weten hoe je je administratie gaat doen. Het enige wat ik merkte toen ik overstapte was dat mijn frustratie rondom de boekhouding verdween en dat ik heel veel tijd overhield. Deze uren kan ik nu besteden aan de daadwerkelijke belangrijke onderdelen van mijn bedrijf.

De kosten voor een boekhouder (hierover zo meer) waren ook iets waar ik tegenop keek. Een simpele rekensom na een proef periode maakte alleen snel duidelijk dat ik me drukmaakte om niets. 

Kosten boekhouder

De kosten voor een boekhouder verschillen per boekhouder. De een doet de boekhouding voor een vast bedrag per maand, de ander werkt met een uurtarief. Een boekhouder kost ongeveer tussen de € 40 en € 150 per uur afhankelijk van de expertise en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Abonnementsdiensten voor de boekhouding heb ik kunnen vinden tussen de € 80 en € 250 per maand. Wat me wel opvalt bij dit laatste is dat je alsnog de meeste werkzaamheden zelf moet doen. 

Voordat je overgaat tot het samenwerkingen met een boekhouder is het dus goed om je af te vragen wat jij wilt. Wil je een boekhouder alles voor je laten doen of wil je nog veel dingen zelf doen?

Persoonlijk heb ik gekozen voor een combinatie. Ik boek zelf nog de bonnetjes en schrijf zelf nog de facturen. Mijn boekhouder zoekt daarnaast de standaard facturen op (internet, telefoon, hosting) en voegt deze toe in de boekhouding. Daarnaast doen ze mijn kwartaalaangifte, jaaraangifte en persoonlijke belastingaangifte.

Wat kost een boekhouder per maand?

In de praktijk ben ik voor mijn eenmanszaak ongeveer € 120 per kwartaal kwijt aan de boekhouding + de BTW aangifte. De boekhouding is in dit geval heel eenvoudig. Per maand kost dit me dus omgerekend € 40. 

Hier komt aan het einde van het jaar nog een paar honderd euro overheen voor het opmaken van mijn jaarcijfers en het doen van de aangifte. Gemiddeld komen de kosten voor mijn eenmanszaak dus ongeveer uit op € 60 – 75 per maand.

Als ik alles zelf zou moeten doen was ik hier aanzienlijk meer tijd aan kwijt geweest en dat zijn de verborgen kosten voor het zelf doen van je boekhouding. Mijn uurtarief is € 80 en ieder uurtje dat mijn boekhouder sneller is, bespaart mij dus al dit geld. 

Wat betreft de kosten voor mijn VOF liggen deze iets hoger. Hier zitten webshops in waar veel transacties op gedaan worden. Je kunt hier meer lezen over de boekhouding van een webshop.

Gemiddeld betalen we voor de VOF € 300 per kwartaal voor het doen van de administratie en de wat ingewikkeldere dingen zoals de BTW aangifte in België. Samen met de jaarrekening aan het einde van het jaar komt dit neer op ongeveer € 120 per maand.

Hiervoor geldt ook weer hetzelfde. Onze boekhouder kan de facturen sneller boeken dan wij dat kunnen, weet precies waar alles moet staan en heeft hier allemaal handige trucjes voor gevonden. Die tijdsbesparing alleen scheelt ons als veel tijd en dus geld. De administratie uitbesteden kan dus een hele winstgevende keuze zijn.

Gemiddelde kosten boekhouder

Gemiddeld liggen de kosten van een boekhouder rond de € 80 blijkt uit ons onderzoek onder talloze boekhouders. De gemiddelde kosten verschillen sterk afhankelijk van de taken die uitgevoerd worden. 

Facturen boeken en het inscannen van bonnen en dergelijke gebeurt vaak voor een tarief aan de onderkant van de markt. We hebben meerdere partijen gezien die dit aanbieden voor €40 of €50.

De wat ingewikkeldere taken en het adviesgedeelte zitten aan de bovenkant van de markt. Afhankelijk van de expertise van de boekhouder kan dit bedrag oplopen van €70 tot wel €150+. Accountants die daadwerkelijk de jaarrekeningen moeten controleren voor de grote bedrijven kunnen hier zelfs nog boven zitten. 

Kosten boekhouder zzp

De kosten voor een zzp boekhouder vallen ten opzichte van het gemiddelde mee. Voor een zzp’er is een ingewikkelde boekhouding vaak niet nodig en ben je vaak voor een bedrag van € 50 tot € 80 per uur voorzien van een goede boekhouder. Je kunt hier een GRATIS offerte aanvragen voor een boekhouder bij jou in de buurt.

Wij raden je aan om een combinatie te doen van zelf de boekhouding doen met een zzp boekhoudprogramma en een boekhouder voor de controle en advies. Vaak weet een boekhouder welke fiscale regels voor jou van toepassing zijn en waarmee je geld kunt besparen.

Een goede boekhouder verdient zichzelf terug. Door de juiste regels toe te passen betaal je minder belasting, maak je geen fouten in de boekhouding en bespaar jij veel uren die je in kunt zetten om daadwerkelijk aan je bedrijf te werken.

Vind de boekhouder die bij jou past ➡️

Veelgestelde vragen kosten boekhouder

Wat kost een boekhouder?

Een boekhouder kost gemiddeld ongeveer € 80 per uur. Afhankelijk van de grootte van je boekhouding is je boekhouder hier van 1 tot meer uren mee bezig. Mijn eenmanszaak kost ongeveer 2 uur per kwartaal om bij te houden. Onze VOF met een o.a. een grote webshop kost een uur of 5. 

Afhankelijk van de uren, de taken en het tarief van je boekhouder zijn de kosten voor een boekhouder per maand voor iedereen anders. Persoonlijk zitten wij ongeveer tussen de € 75 en € 120 per maand voor onze boekhouding.

Een boekhouder kost geld, gemiddeld zo’n € 80 per uur. Waar we vaak naar de kosten kijken bespaart een boekhouder je daarnaast ook veel geld. Onze boekhouder doet onze boekhouder minstens vier keer zo snel als wij dat kunnen. Al deze bespaarde uren kan ik weer in mijn bedrijf steken. Een boekhouder kost geld, maar verdient zich op deze manier eigenlijk altijd terug.

De kosten voor een boekhouder die de belastingaangifte voor je doet liggen rond het gemiddelde. Een bedrag van € 70 – € 90 per uur is hiervoor gangbaar en kost vaak niet meer dan 1,5 uur.

Een boekhouder kost gemiddeld tussen de € 600 en € 1500 per jaar voor de medium zzp’ers. Grote bedrijven of zelfstandigen met een hele ingewikkelde of grote boekhouding zitten hier vaak iets boven. Een beginnend zzp’er kan het grootste gedeelte zelf doen en zal hier dus onder zitten.

Een boekhouder kost gemiddeld ongeveer € 80 per uur. Simpele taken zoals het boeken van facturen liggen rond een tarief van € 40 – € 50 en de ingewikkeldere taken waarvoor veel expertise nodig is liggen soms boven de € 100 per uur.

De kosten voor aangifte inkomstenbelasting voor zzp’ers zitten vaak in het pakket dat je afsluit bij je boekhouder. Het tarief bij een boekhouder voor deze taak ligt rond het gemiddelde van € 80 per uur. Je kunt hier berekenen hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen als zzp’er.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief over ondernemen, geld & marketing

Eén keer per week op de hoogte blijven van het laatste economische nieuws, tips rondom ondernemen & insides in online marketing? Schrijf je dan snel in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

.

Top 5 boekhoudprogramma's

 • e-Boekhouden.nl - Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
 • Ficsus.nl - Boekhoudpakkeet voor ZZP’ers
 • MoneyMonk - Boekhouden voor Freelancers & zzp-dienstverleners
 • AFAS SB+ - Slim boekhouden & complete oplossing
 • Visma - Makkelijk onlinen boekhouden voor ZZP’ers

Wat te doen met je geld?

  Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina

  Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency

  Let op: Beleggen is niet zonder gevaar en je kunt je inleg verliezen. Beleg daarom alleen geld dat je kunt missen. Investeren is altijd op eigen risico. Het is één van de opties die je hebt om je vermogen te bewaken.


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Op hoebeginik.nl schrijven we over onze ervaringen met het ondernemen, online marketing (webshops, affiliate marketing & consultancy) en investeren. Kaj de organische kant (SEO) en Chris doet de advertentiekant (SEA). Daarnaast schrijven we dagelijks over het laatste nieuws over onze economie, wel zo belangrijk. Lees hier meer over ons.

Plaats een reactie

Boekhouden als een PRO 🚀Veel tijd besparen op je administratie?

  15 maanden GRATIS je boekhouding doen
   Altijd en overal beschikbaar op de app
  Gebruikt door 500.000+ ondernemers