Wat zijn featured snippets?

Leestijd: 6 minuten

Featured snippets zijn een kleine voorvertoning van het antwoord op je vraag in Google. Deze featured snippet wordt bovenaan de pagina van Google in beeld gebracht en worden ook wel positie 0 in Google genoemd. 

De positie die je pagina heeft in Google is heel erg belangrijk voor de click through rate. Hoe hoger je staat, hoe meer mensen op je website klikken en dit is natuurlijk het doel van SEO. Featured snippets staan pontificaal in beeld in de zoekresultaten en zorgen er dan ook voor dat niemand om je pagina heen kan zoals je kunt zien op onderstaande afbeelding.

Featured Snippet voorbeeld
Featured Snippet voorbeeld

Het verkrijgen van Featured snippets is aan de ene kant niet heel ingewikkeld. Je moet alleen weten hoe je moet schrijven zodat Google featured snippets van je zal tonen. Dit ga ik je vertellen in dit artikel. 

Aan de andere kant is het alleen wel moeilijk om voor hele competitieve termen Featured snippets te verkrijgen aangezien veel mensen dit proberen. Ook hier zal ik tips voor geven, zodat je genoeg long-tail keywords kunt benutten!

Wat is het nut van featured snippets?

Featured snippets zijn ontwikkeld door Google om zo snel mogelijk antwoord te kunnen geven op de vragen van gebruikers. Het einddoel van Google is altijd een zo’n goed mogelijk zoekresultaat weergeven en featured snippets kunnen hierbij helpen.

Als het gaat om vragen waarvan het antwoord vast staat bijvoorbeeld is dit erg handig. Hierdoor hoeft de zoeker niet naar een website te gaan maar is het antwoord direct duidelijk zoals je kunt zien in onderstaande voorbeeld.

Google featured snippet
Direct antwoord op je vraag

De keerzijde hiervan is zoals je wellicht wel kunt raden dat er in dit geval minder mensen naar de website van het koninklijk huis zullen gaan. Het is niet meer nodig om door te klikken naar de website.

Dit is waar, al blijf ik van mening dat het verkrijgen van featured snippets nog steeds enorm waardevol is. Gaat het namelijk om vragen die een wat uitgebreider antwoord nodig hebben dan alleen een geboortedatum dan is een beetje extra uitleg vaak noodzakelijk. 

Door de featured snippet komt jouw antwoord het beste naar voren en voor verdere uitleg klikken mensen nog steeds op de link naar je website. Uit een onderzoek van Ahrefs over 112 miljoen zoekwoorden blijkt zelfs dat 12,29% van de onderzochte zoektermen een featured snippet hebben. 

Wat is de click through rate van een featured snippet?

De click through rate van een featured snippet is gemiddeld ongeveer 8,6%. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de nummer 1 positie in Google nog steeds de meeste clicks krijgt en niet de nummer 0 positie. 

Wel blijkt ook uit het onderzoek van Ahrefs dat de featured snippet kliks van de nummer 1 positie afsnoept. Normaal gesproken krijgt het nummer 1 resultaat ongeveer 26% van de clicks en met een snippet in de zoekresultaten nog maar 19,6%. Hier kun je je voordeel mee doen, helemaal wanneer je nog niet zo lang bezig bent met bijvoorbeeld affiliate marketing.

Door je teksten goed te optimaliseren voor een featured snippet kun je zomaar getoond worden voor termen waar je verder nog niet op de eerste pagina staat. Veel websites optimaliseren namelijk niet goed (genoeg) voor de snippets waardoor er geen getoond wordt. Doe jij dat wel? Dan kun je zomaar voorbij deze grotere websites schieten en op de nummer 0 positie terecht komen.

Welke types featured snippets zijn er?

Er zijn drie types featured snippets die getoond kunnen worden afhankelijk van de vraag die je stelt aan Google:

 1. Paragraaf

Dit is de featured snippet zoals getoond in het eerste voorbeeld van Mailerlite. Er wordt in dit geval door Google een paragraaf van de website weergegeven waarin het antwoord staat.

 1. Lijsten

Dit zie je vaak met recepten. In deze variant van een featured snippet wordt een lijst opgehaald van de website waarin per stap uitgelegd staat hoe je bijvoorbeeld het recept kunt maken.

Featured Snippet lijst
Featured Snippet lijst
 1. Tabellen

Deze vorm van een featured snippet wordt getoond wanneer het antwoord zich op de betreffende website al in een tabel bevindt. 

Featured Snippet tabel
Featured Snippet tabel

Wat misschien opvalt is dat Google featured snippet toont zoals jij het verwerkt op je website. Het is dan ook verstandig om je informatie zo duidelijk en overzichtelijk mogelijk te verwerken.

Voor een recept is het bijvoorbeeld heel logisch dat dit in een opsomming staat in plaats van een lang stuk tekst. Hetzelfde geldt voor een tabel met calorie verbruik voor sporten. Dit zou niet overzichtelijk zijn wanneer alle verschillende sporten achter elkaar worden beschreven. Voor een antwoord op een vraag daarentegen is het heel logisch dat het in een paragraaf staat. Zo kun je er ook wat uitleg bij geven. 

Hoe krijg ik featured snippets?

Een featured snippet krijg je door duidelijk antwoord te geven op vragen en dit ook zo op te schrijven. Om een featured snippet te krijgen is het niet alleen belangrijk dat het juiste antwoord zo duidelijk mogelijk omschrijft. Het is misschien nog wel belangrijker dat je DIRECT antwoord geeft op de vragen. 

Lees de tussenkopjes op deze pagina’s maar eens na. Het zijn allemaal vragen die iemand in zou kunnen typen in de zoekmachine. De eerste zinnen na het tussenkopje geven direct antwoord op de vraag. Hierdoor kan Google duidelijk zien wat het antwoord is en welk stuk tekst ze moeten tonen bij de betreffende vraag.

Schrijf je wel het goede antwoord op maar doe je dit niet direct en duidelijk genoeg? Dan is het voor Google moeilijk inschatten welk stuk tekst ze moeten tonen. Je moet het zoekmachines in principe zo makkelijk mogelijk maken door een kant en klaar stukje tekst te schrijven dat ze kunnen tonen. 

Zoekwoord onderzoek

Je wilt natuurlijk wel featured snippets verdienen voor zoektermen waar ook daadwerkelijk naar gezocht wordt. Het doen van goed keyword research is dan ook zeer belangrijk. Door dit onderzoek kom je erachter waar je doelgroep precies naar op zoek is. Je kunt hier vervolgens antwoord op geven om de featured snippets te verdienen.

Niet alleen help je hiermee je doelgroep met het beantwoorden van hun vragen. Je laat je doelgroep ook in aanraking komen met je website. Helemaal voor affiliate marketing is dit handig. Iedere bezoeker heeft namelijk de kans om te kunnen converteren. 

Ook heb je de kans dat de bezoekers zich bijvoorbeeld aanmeldt voor je nieuwsbrief wanneer je artikel hun geholpen heeft. Dit is weer een kans om toekomstige artikelen direct onder de aandacht te brengen. Over het opbouwen van zo’n automatische mailcampagne kun je hier meer lezen

Long tail keywords

Long tail keywords zijn keywords die je kunt gebruiken voor featured snippets. Dit zijn zoekwoorden met wat meer diepgang. Zoektermen als: “hoe brouw ik bier?” in plaats van “bier”. Ook zijn dit zoektermen die vaak goed converteren. 

Iemand die zoekt naar “Hoe duur is de nieuwste iPhone?” is vaak eerder geneigd een iPhone te kopen dan iemand die alleen maar op “iPhone” zoekt. Schrijf jij over telefoons op je website en verdien je deze featured snippet? Dan heb je de kans flink wat conversies (sales) te maken. 

Een goede tool voor long-tail keyword research is Answer The Public. Hier kun je je zoekwoorden opgeven en de tool zoekt er automatisch de vragen bij die rondom dit onderwerp gesteld worden op het internet.

Check dit altijd nog even in een andere tool zoals de zoekwoordplanner van Google Adwords om erachter te komen of er ook daadwerkelijk zoekvolume op zit. Een voorbeeld van hoe dit eruit ziet vind je hieronder.

Answer The Public vragen
Answer The Public vragen

Schrijf het volledige vraag & antwoord in je tekst

Je kunt aan zoekmachines aangeven dat het om een vraag & antwoord gaat door het letterlijk op te schrijven. In deze tekst kun je ook teruglezen dat een hoop tussenkopjes de exacte vraag bevatten. 

Mensen zoeken regelmatig naar dit soort exacte vragen. Het gebruik van de volgende woorden in de vraag is dan ook belangrijk:

 • Waarom …
 • Wanneer …
 • Waar ..
 • Wie ..
 • Welke ..
 • Wat ..
 • Hoe ..
 • Is ..
 • Welk ..

Geef vervolgens in de daaropvolgende zinnen direct antwoord op de vraag en je zult zien dat je naar verloop van tijd featured snippets begint binnen te slepen.

Belangrijkste tip voor het verdienen van featured snippets

De belangrijkste tip voor het verdienen van featured snippets is dat je de schrijfwijze eigenlijk een tweede natuur zou moeten maken. Het heeft geen zin uren naar je tekst te kijken om iedere vraag tot in de puntjes geoptimaliseerd te hebben. Je kunt simpelweg niet voor iedere vraag een featured snippet verdienen. Helaas zijn wij niet de enige die dit proberen.

Schrijf je echter uit automatisme altijd in de manier zoals beschreven in dit artikel? Dan zul je ongemerkt een hele hoop featured snippets binnen slepen zonder erbij na te denken. Helemaal wanneer je je met behulp van SEO teksten richt op het verkrijgen van traffic is dit handig om jezelf aan te leren. Het is niet zo heel ingewikkeld maar vereist wel consistentie. 

Hopelijk heb ik goed antwoord kunnen geven op de vraag: “wat zijn featured snippets?” en begrijp je nu ook hoe je ze kunt verkrijgen. Geef duidelijk en direct antwoord op de vragen in je niche en schrijf dit vooral ook zo duidelijk mogelijk op papier. Doe dit consistent in al je artikelen en je featured snippets komen vanzelf!


Top 5 boekhoudprogramma's

 • e-Boekhouden.nl - Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
 • Ficsus.nl - Boekhoudpakkeet voor ZZP’ers
 • MoneyMonk - Boekhouden voor Freelancers & zzp-dienstverleners
 • AFAS SB+ - Slim boekhouden & complete oplossing
 • Visma - Makkelijk onlinen boekhouden voor ZZP’ers

.
Kaj & Chris Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Op hoebeginik.nl schrijven we over onze ervaringen met het ondernemen, online marketing (webshops, affiliate marketing & consultancy) en investeren. Kaj de organische kant (SEO) en Chris doet de advertentiekant (SEA). Kunnen wij je helpen? Dan lees je hier meer over SEA uitbesteden en hier meer over SEO uitbesteden. We komen graag met je in contact!

Plaats een reactie

Boekhouden als een PRO 🚀Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Probeer een gratis boekhoudprogramma en bespaar jezelf veel tijd.