Wil je de website snelheid testen? Tegenwoordig is dit erg belangrijk! Steeds meer mensen willen dan ook de snelheid van een website meten. We leggen je er graag meer over uit wat het nut hiervan is en hoe je dit kunt doen. Lees het op je gemak door en dan kun jij de snelheid van je website testen.
Snelheid website testen
Je wil de snelheid van je website testen? Logisch eigenlijk. Je wil namelijk dat de bezoekers op je website snel de informatie kunnen vinden die ze zoeken. Daarom is de snelheid van je website ook van belang voor de gebruiksvriendelijkheid van je site. Een snelle website gaat ervoor zorgen dat bezoekers langer blijven. Een trage website jaagt bezoekers eerder weg, omdat ze gewoonweg te lang moeten wachten.
Snelheid website
De snelheid van een website is een factor binnen het algoritme van Google om de zoekresultaten mee vast te stellen. Je zou daarvoor de speed test Google kunnen gebruiken. Dit is een goede web speed test en geeft je een goed beeld van hoe je je website nog sneller kunt maken (door te optimaliseren).
Stel jezelf maar eens voor wat jij zou doen, als je een website bezoekt welke erg traag is qua laden. Blijf je dan of ga je op zoek naar een website welke sneller is? Meestal ga je snel op zoek naar een andere site die wat sneller zal laden. De website snelheid testen is een fluitje van een cent en geeft jou een goed beeld van wat jij aan je website kunt verbeteren. Alleen maar nuttig dus om er ook voor te kiezen.
Waarom snelheid website testen?
Er zijn meer dan genoeg redenen te bedenken waarom dat je de snelheid van je website regelmatig moet testen. Je kunt hierdoor namelijk een goed beeld krijgen van welke onderdelen je beter kunt optimaliseren. Google vindt snelheid ook belangrijk, en het draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van je website. Bezoekers willen een website die snel kan laden en daar ben jij dus verantwoordelijk voor.
De snelheid van een website zal er voor kunnen zorgen dat mensen sneller overgaan tot een aankoop, ze blijven namelijk langer op je website omdat alles sneller wordt geladen. Het testen van de snelheid neemt weinig tijd in beslag, maar gaat wel zorgen voor een verbetering van je website. Het zijn vaak de kleine dingen die het verschil maken en zeker als het om snelheid gaat!
GT Metrix
GT Metrix is een populair programma. Iedereen kan het eenvoudig gebruiken. Ook zijn er eenvoudige rapporten aanwezig die je kunt bekijken. Je krijgt bijvoorbeeld performance optimalisatie tips van Google PageSpeed Insights. Als je de test uit hebt gevoerd, zie je bovenaan je performance score. Daarnaast komen ook de pagina details in beeld. Daaronder komen weer een aantal tabbladen met diverse analyses die je kunt bekijken.
GT Metrix wordt gezien als een fijn, stabiel en duidelijk programma. Het bevat erg veel onderdelen en daardoor is het ook een goed programma! Er komen ook eenvoudige verbeteringen uit naar voren, zoals afbeeldingen optimaliseren. Zo kun je je eigen website dus ook sneller maken. Ook al heb jij dus geen technische kennis dan kun jij deze tool toch gebruiken. Hoe gebruik je het?
- Je gaat naar de website van GT Metrix.
- Je vult je domeinnaam in en dan klik je op analyse.
Wat zijn de voordelen van GT Metrix?
De tool zorgt voor stabiele scores, je krijgt een overzicht van technische verbeteringen, je kunt vanaf iedere locatie testen en ook vanaf diverse browsers. Het uitvoeren van de scan neemt niet veel tijd in beslag.
Google Insight
Veel mensen gebruiken Google als ze op zoek zijn naar een dienst of product. Je zou daarom zelf eens kunnen kijken hoe je website sneller kan worden door gebruik te maken van Google PageSpeed Insights tool, dit is van Google zelf. Het voordeel is dat jij de performance voor desktops en smartphones apart kunt bekijken. Hierbij geldt een maximale score van 100 en 0 is de minimale score.
Het is een tool die erg snel werkt. Je krijgt goede optimalisatie tips. Ook wordt helder in beeld gebracht hoe dat je website er op mobiele apparaten en op de desktop uit ziet. Er wordt aangegeven welke optimalisaties al zijn gedaan. Hoe gaat het in zijn werk?
- Je gaat naar de website van Google Page Speed Insights.
- Je vult je domeinnaam in en dan klik je op analyseren.
Google website speed test
Door gebruik te maken van de Google website speed test, ga je bekijken hoe je je website sneller kunt maken. De Google speed test geeft overzichtelijk weer welke zaken je dan moet verbeteren. Een snelheid test is in deze tijd van groot belang, je wil namelijk dat klanten op je website blijven en niet weggaan omdat het te traag is. Het is daarom zinvol om regelmatig een Google website speed test uit te voeren. Â
Websitesnelheid testen Google, oplossen met WP Rocket
Websitesnelheid is enorm belangrijk. Niet alleen om te ranken in Google, maar ook voor het gebruikersgemak op jouw website en daar is het uiteindelijk allemaal om te doen. Na het doen van de tests krijg je een heel aantal verbeterpunten en deze dien je op te lossen om je scores te verbeteren.
Helemaal in het begin is dit erg ingewikkeld. Als je geen kennis hebt van programmeren zelfs bijna onmogelijk om handmatig te doen. Gelukkig zijn er daarvoor Plugins ontwikkelt. De beste plugin die ik persoonlijk altijd gebruik voor eigen websites én die van klanten is WP Rocket.
Met deze plugin verbeter je de snelheid van je website meestal al direct na het installeren. Verder heb je de mogelijkheid om op talloze ‘knoppen’ te drukken die bijvoorbeeld de code van je website opschonen, links pre-loaden en dat soort zaken.
Belangrijke tip! Maak altijd eerst een backup van je website voordat je hiermee aan het werk gaat. Je kunt als je met caching bezig bent namelijk best eenvoudig iets slopen op je website. Het kunnen terugzetten is daarom cruciaal, of je kunt opnieuw beginnen..
Een aantal van de opties die je hebt met deze plugin zijn:
Functie | Fouttype |
---|---|
Paginacaching | Vertraging in laadtijd |
Browsercaching | Vertraging in laadtijd |
Database-optimalisatie | Database-query vertragingen |
Google Fonts-optimalisatie | Render-blocking resources |
Lazyloading van afbeeldingen en video’s | Onnodige laadtijd voor off-screen afbeeldingen |
Minificatie van HTML, CSS en JavaScript | Render-blocking resources |
Verwijderen van query strings uit statische bronnen | Cache-inefficiëntie |
Asynchrone laad van JavaScript | Render-blocking resources |
Mobiele detectie | Trage mobiele laadtijden |
CDN-integratie | Vertraging in laadtijd door geografische locatie |
Website snelheid testen, mijn ervaringen
Het testen van de laadsnelheid van je website is tegenwoordig cruciaal om niet alleen de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren maar ook om beter te ranken in Google’s zoekresultaten. Het artikel belicht twee prominente tools: GT Metrix en Google PageSpeed Insights, waarmee je de snelheid van je website kunt meten en optimaliseren.
GT Metrix is gebruiksvriendelijk en biedt gedetailleerde rapporten en optimalisatietips, bijvoorbeeld voor het verbeteren van afbeeldingen op je site. Na het invoeren van je domeinnaam en het uitvoeren van de analyse, verkrijg je een performance score samen met diverse analyses en verbetervoorstellen.
Aan de andere kant, Google PageSpeed Insights, een tool van Google zelf, analyseert de snelheid van je website zowel op desktop als op mobiele apparaten. Het geeft ook optimalisatietips en laat zien hoe je website presteert op verschillende apparaten. De uitvoering is simpel: je voert je domeinnaam in en klikt op analyseren.
Als de technische verbeterpunten overweldigend lijken, vooral als je geen programmeerkennis hebt, biedt het artikel een oplossing in de vorm van een WordPress plugin genaamd WP Rocket. Deze plugin helpt bij het automatisch verbeteren van vele snelheidsgerelateerde issues, zoals paginacaching, browsercaching, database-optimalisatie en meer.
Belangrijk is om altijd een backup van je website te maken voordat je dergelijke tools of plugins gebruikt om ongewenste problemen te vermijden.
In een notendop, het testen en optimaliseren van je website snelheid is een relatief eenvoudige maar cruciale stap naar een betere gebruikerservaring en zoekmachine ranking. Met behulp van de genoemde tools en de WP Rocket plugin, kun je de laadsnelheid van je website testen en verbeteren, wat uiteindelijk kan leiden tot hogere klanttevredenheid en betere verkoopconversies.
0 reacties