Welke kosten zijn aftrekbaar zzp?

Leestijd: 6 minuten

Als zzp’er maak je kosten en vaak zijn dat aftrekbare kosten als zzp’er. Dit betekent dat je ze op je zaak kunt boeken en hier enkele voordelen van kunt krijgen. Welke kosten zijn aftrekbaar als zzp?

In dit artikel vertel ik je alles over de aftrekbare kosten voor zzp’ers. We gaan in op welke kosten jij op kunt geven, welke juist niet en hoeveel voordelen je daarmee kunt behalen. Ken jij alle aftrekposten voor zzp’ers al? 

Wat zijn aftrekposten zzp?

Aftrekposten voor zzp’ers zijn gemaakte kosten die je als zakelijk kunt opvoeren in je boekhouding. Concreet betekent dit dat je deze kosten van je winst af mag trekken en hierover dus geen inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Aan het einde van ieder jaar moet je de boekhouding volledig doen en het resultaat over het boekjaar delen met de belastingdienst. Over het geld dat onder aan de streep overblijft moet je in principe inkomstenbelasting betalen. Je kunt hier je inkomstenbelasting zzp berekenen.

Door aftrekposten voor zzp’ers op de juiste manier toe te passen kun je de winst van je onderneming behoorlijk verlagen en dus veel minder geld betalen. Veel zzp’ers laten hier veel geld liggen, omdat ze niet precies weten welke kosten ze op mogen voeren. Mis nooit meer iets met behulp van een boekhoudprogramma.

Aftrekposten voor zzp’ers

De kosten die je maakt als zzp’er mag je opvoeren in je boekhouding. Ik vertel je later precies hoe je dat doet, maar eerst een lijst met aftrekbare kosten die je zou kunnen gebruiken. 

KostenpostWelk deel aftrekbaarToelichting
Werkruimte thuis0% (met uitzonderingen)Uitzonderingen
Relatiegeschenkendrempel van € 4800 (100%) of alles voor 80%. Voedsel, drank en genotmiddelen die u privé gebruikt, zijn niet aftrekbaar.Onder de post ‘voedsel’ vallen zakenlunches en -diners (ook de fooien).
Representatie, congressen, seminars, studiereizendrempel van € 4800 (100%) of alles voor 80%.Verblijfskosten mag u maximaal € 1.500 aftrekken. Was het voor uw werk noodzakelijk om een congres en dergelijke bij te wonen? Dan geldt dit maximum niet.
Telefoonabonnement thuis0%
Zakelijke telefoongesprekken thuis100%
Algemene literatuur0%
Vakliteratuur100%
Werkkleding100%Werkkleding is kleding die u (bijna) uitsluitend kunt dragen in het kader van uw onderneming. Dit moet blijken uit de uiterlijke kenmerken van de kleding, bijvoorbeeld: een uniform of overall.
Is de kleding ook geschikt om buiten uw onderneming te dragen? Dan moet de kleding zijn voorzien van een beeldmerk met een oppervlakte van minimaal 70 cm2. Het beeldmerk moet verwijzen naar uw onderneming.
Kleding (geen werkkleding)0%
Persoonlijke verzorging0%
Aktetassen100%
Apparatuur en instrumenten die niet tot het ondernemingsvermogen horen0%
Geldboeten0%
Zakelijke reiskosten openbaar vervoer, taxi en vliegtuig100% van de werkelijk gemaakte kostenU moet kunnen aantonen dat u deze kosten werkelijk gemaakt hebt. Bewaar bijvoorbeeld uw treinkaartje. Reist u met een OV-chipkaart? Maak dan een uitdraai van uw reizen.
StudiekostenHet deel van de kosten dat u maakt om bestaande vakkennis uit te breideU moet de studiekosten maken in het belang van uw onderneming. De kosten zijn alleen aftrekbaar als u ze maakt om bestaande vakkennis uit te breiden. Als u de kosten maakt om nieuwe kennis te verwerven, zijn de kosten niet aftrekbaar.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost waar je recht op hebt zodra je voldoet aan het urencriterium. Hiervoor moet je minimaal 1225 uur werken in een boekjaar en meer dan 50% van je tijd bezig zijn met je onderneming. 

Dit is een lucratieve aftrekpost, want zodra je hieraan voldoet mag je maximaal € 6130 aftrekken van je winst (2022)!

Startersaftrek

In de eerste vijf jaar nadat je je ingeschreven hebt bij de kamer van koophandel mag je maximaal drie van deze jaren gebruiken voor de startersaftrek. Per jaar mag je maximaal € 2123 aftrekken van je winst.

Een goede tip die ik hierbij van mijn boekhouder heb gekregen is om deze startersaftrek te bewaren voor de beste jaren. Mijn eerste jaar als ondernemer was destijds niet zo spannend vergeleken met de andere jaren. Ik heb toen gekozen om de startersaftrek dat jaar niet in te zetten omdat mijn winst toen nog relatief laag was.

Telefoonkosten

Zijn telefoonkosten aftrekbaar hoor ik vaak in mijn omgeving en dat is best lastig. Zakelijke abonnementen zijn volledig aftrekbaar als zzp’er. Hebben we het over je privételefoon dan is dit anders.

Hierbij moet je een inschatting maken van de hoeveelheid dat je je telefoon zakelijk gebruikt. Gebruik je je telefoon bijvoorbeeld de helft van de tijd? Dan mag je deze kosten dus voor 50% opvoeren in je boekhouding.

Wil je zeker weten dat er niets fout gaat? Dan is het handig om hiervoor een los abonnement af te sluiten. Dit kun je volledig opvoeren en je krijgt geen moeilijkheden bij het doen van je boekhouding.

Autokosten

De gemaakte kilometers mag je opgeven als kosten volgens de belastingdienst. Daarbij komt dat je je auto mag afschrijven als je deze direct koopt. Ieder jaar mag je dan een gedeelte van de kostprijs aftrekken van je winst.

Gemaakte reizen met het openbaar vervoer mogen ook van je winst afgetrokken worden. Bij dit onderdeel is het belangrijk dat je een goede kilometerverantwoording bijhoudt en bonnetjes verzamelt van het openbaar vervoer zodat je de aftrekposten kunt verantwoorden.

Lees hier ons artikel over de keuze voor een zakelijke of privé auto.

Laptop

Je vraag is je laptop aftrekbaar als zzp wordt veel gesteld. Vergelijkbaar met de mobiele telefoon is dit ook een lastig onderwerp. In principe is je zakelijke laptop aftrekbaar van de belasting. Je kunt in ieder geval de BTW afdragen en ook de aanschafkosten als afschrijving aftrekken. Dit als je laptop duurder is dan € 450, de grens waarbij de belastingdienst zegt dat het om een investering gaat.

Representatiekosten

Neem je een klant mee op lunch? Dan mag je deze kosten opvoeren als zakelijke kosten en dus volledig van je winst aftrekken. Boodschappen die je als zzp’er doet voor tijdens de lunch mogen in principe niet afgetrokken worden.

De regels rondom deze kosten zijn wat lastig. De belastingdienst zegt dat er in 2022 een drempel is vanaf € 4800. Hiermee heb je twee keuzes. Of al je representatiekosten 80% aftrekken van je winst of alles boven de drempel voor de volle 100% aftrekken. 

Studie

Studiekosten mag je van je winst aftrekken als zzp’er zolang het gaat om je bestaande vakkennis uit te breiden. Dit betekent dat je geen cursus pottenbakken mag doen en dit aftrekken als je online-ondernemer bent, tenzij je daadwerkelijk een cursus pottenbakken verkoopt.

Nieuwe kennis is niet aftrekbaar als zzp’er. Je kunt je dus helaas niet laten omscholen en de kosten hiervoor opvoeren in je boekhouding.

Werkkleding

Werkkleding is volledig aftrekbaar zolang je deze niet ook normaal gebruikt. Opmerking genoeg zegt de belastingdienst dat je dit aan de buitenkant moet zien door slijtage of het plaatsen van merken.

Kantoorbenodigdheden

Kantoorbenodigdheden zijn zolang je deze gebruikt voor je onderneming aftrekbaar van je winst. Je moet hierbij denken aan de spullen die essentieel zijn voor de bedrijfsvoering zoals briefpapier en dat soort zaken.

Literatuur

Voor literatuur geldt hetzelfde als voor een cursus. Als het gaat om boeken die te maken hebben met je vakgebied, dan kun je deze volledig van je winst aftrekken als zzp’er. Gaat het om de nieuwste roman terwijl je daar niets meer doet met je werk? Dan gaat dit niet op.

Reizen

Zijn reizen aftrekbaar als zzp’er? Dat hoor je de laatste tijd steeds vaker terug nu de term ‘digital nomad’ bekender wordt. Dit is een lastig onderdeel van de belasting omdat je moet kunnen beargumenteren waarom deze kosten zakelijk zijn.

Lig je de hele dag op het strand? Dan is dit natuurlijk niet zakelijk en kun je vliegtickets en verblijf niet aftrekken. Lig je de hele dag op het strand met een laptop op schoot te werken in een gebied waar veel mensen uit dezelfde branche aan het werk zijn? Dan wordt dit anders.

Probeer in alle redelijkheid je kosten op te voeren. Bijvoorbeeld je reiskosten volledig en je verblijf voor het percentage dat je ook daadwerkelijk aan het werk bent. Raadpleeg voor de zekerheid je boekhouder zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Werkruimte

Of je werkruimte aftrekbaar is als zzp’er hangt af van het soort ruimte dat je hebt. Een kantoor is altijd aftrekbaar, dat mag duidelijk zijn. Interessant wordt het wanneer we gaan kijken naar de werkruimte die je thuis hebt.

Je zou in principe een werkruimte aan jezelf kunnen verhuren en de kosten hiervoor op kunnen geven als kantoorruimte. Hiervoor zijn wel een aantal eisen bedacht, zoals een eigen ingang en sanitaire voorzieningen. Voldoe je hieraan? Dan mag je dus een eigen ruimte in je huis aan jezelf verhuren.

Conclusie

Welke kosten zijn aftrekbaar als zzp is altijd een lastig onderwerp geweest en dat zal het ook blijven. Is je laptop aftrekbaar, is je mobiel aftrekbaar en mag je je vliegticket aftrekken van je winst? Aftrekbare kosten voor zzp’ers kunnen je veel opleveren!

Allemaal vragen die open staan voor interpretatie bij de belastingdienst. Het beste wat je kunt doen is daarom een boekhouder raadplegen en je boekhouding zelf goed bijhouden zodat je in ieder geval alle bonnen nog hebt.

Met een boekhoudprogramma voer je eenvoudig in hoeveel procent van de kosten je wilt opvoeren als zakelijk. Op deze manier kun je laten zien bij een controle dat je er goed over nagedacht hebt en zal de belastingdienst je niet met een boete opzadelen.


Top 5 boekhoudprogramma's

  • e-Boekhouden.nl - Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
  • Ficsus.nl - Boekhoudpakkeet voor ZZP’ers
  • MoneyMonk - Boekhouden voor Freelancers & zzp-dienstverleners
  • AFAS SB+ - Slim boekhouden & complete oplossing
  • Visma - Makkelijk onlinen boekhouden voor ZZP’ers

.
Kaj & Chris Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Op hoebeginik.nl schrijven we over onze ervaringen met het ondernemen, online marketing (webshops, affiliate marketing & consultancy) en investeren. Kaj de organische kant (SEO) en Chris doet de advertentiekant (SEA). Kunnen wij je helpen? Dan lees je hier meer over SEA uitbesteden en hier meer over SEO uitbesteden. We komen graag met je in contact!

Plaats een reactie

Boekhouden als een PRO 🚀Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Probeer een gratis boekhoudprogramma en bespaar jezelf veel tijd.