Home » Economisch nieuws » Werkgevers plaatsen minder vacatures, arbeidsmarkt blijft krap

Werkgevers plaatsen minder vacatures, arbeidsmarkt blijft krap

Leestijd: 2 minuten

Werkgevers zijn de laatste tijd wat minder hard op zoek naar nieuwe medewerkers. Ondernemers hebben in april, mei en juni namelijk minder vacatures geplaatst dan voorgaande maanden. Maar de spanning op de arbeidsmarkt is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog steeds hoog. Het grote aantal onvervulde vacatures leidt al langer tot personeelstekorten en een hoge werkdruk voor werknemers.

Eind juni stond de teller van het aantal openstaande vacatures op 427.000, aldus het CBS. Dat is 10.000 minder dan aan het einde van het eerste kwartaal. Daarvan waren 354.000 vacatures nieuw, wat neerkomt op een afname met 27.000 ten opzichte van de drie maanden daarvoor. De sterkste afname van het aantal vacatures was in de horeca, de informatie- en communicatiesector en het onderwijs.

Volgens het CBS is de krapte op de arbeidsmarkt hierdoor niet minder geworden. Het statistiekbureau meldt dat er 122 vacatures openstonden tegenover elke honderd werklozen, net als de twee kwartalen daarvoor. Verder is de werkloosheid licht gedaald vergeleken met de eerste drie maanden van dit jaar, van 3,6 tot 3,5 procent van de beroepsbevolking. De meeste banen stonden open in de handel, de zakelijke dienstverlening en de zorg. Samen waren zij goed voor de helft van alle openstaande vacatures.

Meer banen in loondienst

De krapte op de arbeidsmarkt is niet meer zo hoog als in de eerste helft van vorig jaar. Toen stonden 143 plekken open voor elke honderd werklozen. Na de coronacrisis is de economie hard gegroeid en was er opeens veel meer werk.

Het CBS meldt verder dat het aantal banen van mensen in loondienst afgelopen kwartaal is gegroeid met 11.000 naar iets meer dan 9 miljoen werknemersbanen. Daarentegen werd de groep zelfstandigen 4000 mensen kleiner. Ruim 1 op de 5 banen is tegenwoordig een zelfstandigenbaan, zegt het statistiekbureau. Vorig jaar werden juist meer mensen zzp’er. Veel oproep- en uitzendkrachten begonnen toen als zelfstandige.

We verwachten dat je deze artikelen ook wel kunt waarderen:

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie