Informatie voor en door ondernemers. Alles om jouw bedrijf beter te maken.

Home 9 Ondernemen 9 Werkkapitaal berekenen

Werkkapitaal berekenen

werkkapitaal berekenen
Auteur:
Kaj
Laatst bijgewerkt:

2 september 2024 @ 10:37 am

Leestijd:
3 minuten

Auteur: Kaj
Laatst bijgewerkt:

2 september 2024 @ 10:37 am

Leestijd: 3 minuten

Een positief werkkapitaal is één van de belangrijkste dingen voor ondernemers om te overleven. Maar vaak is er nog veel onduidelijkheid over wat het nou precies is. In dit artikel leggen we daarom uit hoe het precies werkt en hoe je het werkkapitaal kan berekenen. Lees snel verder!


Belangrijkste takeaways omtrent het werkkapitaal:

  • Het werkkapitaal is het kapitaal dat een bedrijf gebruikt om aan haar dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen.
  • Het netto werkkapitaal is te berekenen door de vlottende activa (bezittingen) – de vlottende passiva (schulden) te doen.
  • Een positief werkkapitaalratio ligt tussen de 1,5 en 2.

Je boekhouding eenvoudig regelen?

Welk boekhoudprogramma past het beste bij jou?

Ontdek hier al je opties
vind boekhouding die bij je past

Wat is werkkapitaal?

Werkkapitaal is het kapitaal dat een bedrijf nodig heeft om aan haar financiële verplichtingen te voldoen. Denk hierbij aan het uitkeren van salarissen, aanvullen van voorraden en het betalen van leveranciers. Het werkkapitaal is een belangrijke maatstaaf die inzicht geeft in de gezondheid van de onderneming. Dit is onder andere belangrijk als een bedrijf een lening wil aanvragen, maar natuurlijk voor het bestaan van de onderneming in het algemeen.

Waarom is werkkapitaal belangrijk voor een bedrijf? 

Door het hebben van een positief werkkapitaal zit je als bedrijf rustiger. Als je namelijk niet genoeg geld hebt om de dagelijkse gang van zaken te betalen, is het wachten op problemen. Dit zal je snel ondervinden als je bijvoorbeeld je werknemers een maand niet kan betalen. Daarnaast is het hebben van een positief werkkapitaal gunstig als je een lening wil aanvragen.

Maar het hebben van teveel werkkapitaal is ook weer niet gunstig. Dit geld staat namelijk niet op een spaarrekening waar je rente over ontvangt, het zit gewoon in je bedrijf. Je wil er eigenlijk voor zorgen dat genoeg, maar niet te veel werkkapitaal hebt. Zie werkkapitaal als olie voor in een machine. Als je te weinig hebt, loopt je machine niet lekker, maar met teveel olie stroomt het over en verspil je een boel.

Wat is het verschil tussen bruto en netto werkkapitaal? 

Het bruto werkkapitaal is de vlottende activa in een bedrijf en geeft een indicatie in hoeverre een bedrijf in staat is om aan haar dagelijkse verplichtingen te voldoen. Het houdt geen rekening met andere verplichtingen in die periode. 

Het netto werkkapitaal houdt wel rekening met de kortlopende schulden en is dan ook het bedrag dat je als bedrijf daadwerkelijk overhoudt als onderneming om mee te werken. Het netto werkkapitaal geeft dus een beter beeld van de liquiditeit van het bedrijf. 

Hoe bereken je het netto werkkapitaal?

Het netto werkkapitaal berekenen is eenvoudig. Dit doe je door de vlottende activa (het bruto werkkapitaal) minus de kortlopende schulden te doen. De netto werkkapitaal formule ziet er als volgt uit:

netto werkkapitaal formule

Vaak wordt gedacht dat het werkkapitaal hetzelfde is als de cashflow van een onderneming. Bij het berekenen van het werkkapitaal wordt namelijk naast cash ook de waarde van de voorraad meegerekend. Dit heeft namelijk ook betrekking op de korte termijn.

Om die reden worden investeringen weer niet meegenomen in de berekening, aangezien die niks te maken hebben met afbetalingen op de korte termijn en horen bij de vaste activa

Hieronder een voorbeeld van een werkkapitaal berekening.  

Werkkapitaal berekenen

Werkkapitaalratio berekenen 

Er zijn vele kengetallen waarmee je financiële verhoudingen kan aangeven. Voor het werkkapitaal bestaat er de werkkapitaalratio. Deze is eenvoudig te berekenen door de vlottende activa te delen door de vlottende passiva. Een goede werkkapitaalratio ligt tussen de 1,5 en 2. Als een bedrijf minder dan 1 heeft, wordt die beschouwd als negatief. 

Wanneer is een netto werkkapitaal positief en wat betekent dit? 

Een positief netto werkkapitaal ligt dus tussen de 1,5 en 2. We spreken van een positief werkkapitaal als de som van vlottende activa (bezittingen) groter is dan de vlottende passiva (schulden). Een positief werkkapitaal laat zien dat een onderneming voldoende liquiditeit heeft om aan de dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. 

Bij een negatief werkkapitaal, ratio 1 of lager, is logischerwijs de vlottende passiva groter dan de vlottende activa. Dit betekent dat de onderneming op termijn te maken gaat krijgen met een liquiditeitstekort. Denk hierbij aan het niet kunnen inkopen van voorraden of betalen van personeel. 

Zo heb jij altijd inzicht in jouw werkkapitaal

Zoals je hebt kunnen lezen is het hebben van een positief werkkapitaal erg belangrijk voor een onderneming. Het laat zien hoe gezond je bedrijf er voor staat en wat je eventueel beter kan doen.

Voor goede inzichten in de financiën van ons bedrijf gebruiken wij een boekhoudprogramma. Het geeft ons allerlei handige overzichten waarmee we snel kunnen zien hoe de financiële balans ervoor staat. 

Ben jij op zoek naar een manier om inzicht te krijgen in je financiën en alles op orde te houden? Vergelijk dan hier de beste boekhoudprogramma’s

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Je bedrijf optimaliseren?

Bekijk onderstaande pagina's en ontdek de mogelijkheden!

Voor je administratie Voor je bedrijfsvoering
Calculator Icon
0 reacties
Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj schrijft vanuit zijn eigen expertise als ondernemer en online marketeer dagelijks op hoebeginik.nl. Na zijn studie marketing is hij direct als ondernemer aan de slag gegaan. Eerst als kleine zzp'er, toen samen met Chris. Inmiddels hebben ze samen een groot bedrijf, nemen personeel aan en hebben ze hun bedrijf laten groeien tot een zeer winstgevende onderneming. Deze expertise op de verschillende gebieden van ondernemerschap, marketing en beleggen (want dat doen ze met hun geld), delen ze met jou. Hierdoor bespaar je jezelf veel tijd en kun je fouten voorkomen. Heb je vragen voor Kaj, stuur dan vooral een bericht.