Home » Economisch nieuws » Werkloosheid vrijwel stabiel in maart

Werkloosheid vrijwel stabiel in maart

Leestijd: < 1 minuut

De werkloosheid in Nederland is in maart vrijwel stabiel gebleven, na een lichte daling in de voorgaande maand. De arbeidsmarkt is al geruime tijd erg krap en economisch mindere vooruitzichten hebben daar weinig verandering in gebracht.

Vorige maand zat 3,5 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de nieuwste cijfers. In februari daalde de werkloosheid nog licht tot 3,5 procent, van 3,6 procent in januari.

In maart waren 357.000 mensen van 15 tot 75 jaar werkloos. Over de afgelopen drie maanden nam het aantal werklozen toe met gemiddeld 2000 per maand. Het aantal werkenden steeg in dezelfde periode met gemiddeld 4000 per maand en bedroeg 9,7 miljoen. Daarmee heeft bijna 73 procent van de Nederlandse beroepsbevolking een baan. Dit percentage is sinds december even hoog gebleven.

Jongeren

In maart hadden 3,6 miljoen mensen om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,2 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct beschikbaar zijn voor werk. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Het gaat voornamelijk om mensen die met pensioen zijn of niet kunnen werken vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Over het algemeen is de werkloosheid het hoogst bij jongeren van 15 tot 25 jaar. Onder hen nam de werkloosheid de afgelopen maanden toe, van 7,5 procent in december vorig jaar naar 8,0 procent in maart. Bij 45-plussers daalde de werkloosheid juist in dezelfde periode, van 2,5 naar 2,2 procent.

Het UWV verstrekte in maart 158.000 WW-uitkeringen, bijna 26.000 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van februari nam het aantal uitkeringen met ruim 4000 toe. De toename was het grootst bij de sectoren detailhandel, groothandel en overige commerciële dienstverlening.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie