Home » Ondernemen » Willekeurige afschrijving, hoe werkt willekeurig afschrijven?

Willekeurige afschrijving, hoe werkt willekeurig afschrijven?

Leestijd: 3 minuten

Heb je weleens gehoord van willekeurig afschrijven? Dit is een regeling die voor startende ondernemers erg interessant kan zijn. In dit artikel ontdek je wat een willekeurig afschrijven is, hoe het werkt en waarom het interessant is voor jou als startende ondernemer. Laten we erin duiken!

Willekeurige afschrijving starters

Willekeurig afschrijven is een regeling die startende ondernemers in staat stelt om de totale afschrijvingskosten van bedrijfsmiddelen in één keer af te schrijven. Om hiervan gebruik te kunnen maken, moet je ook recht hebben op de startersaftrek. 

Willekeurig afschrijven kan starters fiscaal voordeel opleveren doordat met versneld afschrijven over bedrijfsmiddelen de winst extra belast wordt. En minder winst betekent dat er minder inkomstenbelasting hoeft te worden betaald. 

Versneld afschrijven

Willekeurig afschrijven wordt ook wel versneld afschrijven genoemd. Je mag in dit geval zelf weten hoe je de afschrijving over bedrijfsmiddelen, zoals een laptop of auto, wilt verdelen. Soms is het handig om het eenmalig mee te nemen om je winst (en dus belastingen) te verlagen. In andere gevallen wil je het over een aantal jaar verdelen.

Regels willekeurige afschrijving starter

Om in aanmerking te komen voor de regeling, moet je in de eerste plaats recht hebben op de startersaftrek. Dit hangt af van de volgende zaken:

  1. Je bent ondernemer bent voor de inkomstenbelasting
  2. Je hebt de laatste 5 jaar de zelfstandigenaftrek niet vaker dan 2 keer gebruikt
  3. Je was de afgelopen 5 jaar niet ieder jaar ondernemer voor de inkomstenbelasting

Als dit allemaal klopt en je hebt recht op de startersaftrek, dan zou je ook willekeurig af mogen schrijven. Hou er wel rekening mee dat de regeling alleen geldt voor nieuwe bedrijfsmiddelen die duurder waren dan €450, exclusief BTW.

Belangrijk om te weten is ook dat er bepaalde bedrijfsmiddelen zijn die niet in aanmerking komen voor de willekeurige afschrijving. Dit zijn onder andere gebouwen, grond, personenauto’s (behalve voor taxi’s en rijlesauto’s) en bedrijfsmiddelen die bestemd zijn voor de verhuur aan derden.

Willekeurig afschrijven voorbeeld

Stel je bent net met je onderneming gestart Je checkt of ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en dat ben je en je voldoet ook aan de andere eisen voor de startsaftrek.

Vervolgens koop je een laptop van €1000 incl. BTW. Dit bedrijfsmiddel is dus duurder dan €450 excl. BTW. 

Je mag nu zelf kiezen wanneer je dit bedrag afschrijft, bijvoorbeeld volledig in het eerste jaar of over verschillende jaren verspreid. Dit is dus hoe simpel het willekeurig afschrijven in de praktijk is.

Naast willekeurig afschrijven is er ook nog fiscaal afschrijven. Dit is voor ondernemers die geen recht meer hebben op de startersaftrek.

Willekeurig afschrijven vs. fiscaal afschrijven

Bij willekeurig afschrijven heb je dus de mogelijkheid om de totale afschrijvingskosten van een bedrijfsmiddel een keer af te schrijven. Bij fiscaal afschrijven werkt dat anders. Hier schrijf je een bedrijfsmiddel van minimaal €450 over meerdere jaren af. Je verdeelt deze kosten evenredig over 5 jaren en brengt deze kosten in mindering op je belastbare winst.

Ook hier zie je weer dat minimale bedrag van €450 excl. BTW weer terug. Dit komt doordat €450 het minimale aankoopbedrag voor een bedrijfsmiddel is dat als een investering geldt. Onder dit bedrag ziet de Belastingdienst je nieuwe aankoop niet als een investering om in meerdere jaren af te schrijven. 

Afschrijven in online boekhoudprogramma

Ongeacht je manier van afschrijven, de makkelijkste manier om alles bij te houden is in een boekhoudprogramma. Bekijk hier en vergelijk boekhoudprogramma’s, zo weet jij welke het beste bij jou past. Een van de populairste software vind je hier.

Conclusie

Willekeurig afschrijven is een aantrekkelijke optie voor startende ondernemers. Wel is het belangrijk om even goed te controleren of je aan de eisen voldoet. Vereiste is hiervoor dat je in aanmerking komt voor de startersaftrek en dat het bedrijfsmiddel minimaal €450 excl. BTW kostte . 

Willekeurig afschrijven biedt je de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe je de eerste periode je bedrijfsmiddelen afschrijft, Hierdoor bespaar je mogelijk belasting. Zodra je niet meer in aanmerking komt voor willekeurig afschrijven, kun je gebruik gaan maken van fiscaal afschrijven.

Meest recente update: oktober 18, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie