Home » Beginnen » WordPress thema | Hoe installeer je een WordPress thema

WordPress thema | Hoe installeer je een WordPress thema

Leestijd: 3 minuten

Nadat je een domeinnaam met hosting hebt afgesloten en WordPress hebt geïnstalleerd is het tijd om een WordPress thema te installeren. In dit artikel vertel ik precies hoe je dat doet, wat WordPress thema’s zijn en waar je op  moet letten.

Wat is een WordPress thema?

Een WordPress thema is als het ware de jas van je website. Het is het template van je website en is ontwikkeld in een bepaalde stijl. Er worden door veel verschillende mensen en bedrijven Thema’s gemaakt en veel daarvan kun je gratis gebruiken. Na de installatie van je thema zal de volledige website in de stijl van je thema zijn.

WordPress thema kiezen

Met een thema kies je voor een groot gedeelte het uiterlijk van je website, al kun je natuurlijk nog wel veel aanpassingen doen. Er worden thema’s gemaakt voor ecommerce websites, maar ook voor blogs of nieuwswebsites. Afhankelijk van de invulling die je wilt geven aan je website kies je een WordPress thema. Wil je een affiliate website maken? Dan is een blog thema zeer geschikt. 

WordPress thema installeren

Het installeren van een thema is erg eenvoudig. Het belangrijkste is dat je een geschikt thema uitgekozen hebt waarin de functionaliteiten die je wilt verwerkt zitten. Je kunt overigens een thema redelijk eenvoudig weer aanpassen, dus wisselen van thema is later geen enkel probleem.

Voor een affiliate website is het naar mijn idee belangrijk dat het gericht is op artikelen. Een blog of nieuws thema is daarom geschikt. Vaak worden hierbij alle nieuwe artikelen op de homepage geplaatst en heb je hiermee altijd een lijst met de laatste artikelen.

Het installeren van een WordPress thema doe je als volgt:

 1. Login bij je WordPress omgeving
 2. Ga links in het menu onder ‘weergave’ naar ‘Thema’s’.
 3. Kies een van de standaard ‘Twenty Nineteen’, ‘Twenty Seventeen’ of ‘Twenty Twenty’ thema’s of druk op ‘Nieuw thema toevoegen’ om een andere uit te zoeken.
 4. Na het klikken op ‘Nieuw thema toevoegen’ kom je in een overzicht met enorm veel thema’s. Hier kun je tussen zoeken naar een thema dat je mooi vindt. 
 5. Heb je er een gevonden? Klik dan op ‘Installeren’. 
 6. Na de installatie kun je het WordPress thema ‘activeren’ en je zult zien dat de layout van je website aangepast is naar dat thema.
WordPress thema
WordPress thema’s

De opmaak van een WordPress thema

Na het activeren van je thema moet je waarschijnlijk nog wel het een en ander aanpassen aan het uiterlijk. Dit kun je doen naar eigen smaak. Persoonlijk ben ik hier niet zo’n fan van en vind ik het verkrijgen van traffic veel belangrijker. Ik zoek daarom altijd naar thema’s die weinig aandacht nodig hebben wat betreft het uiterlijk. Misschien niet de mooiste optie, maar het werkt wel en scheelt je veel tijd.

Een grote valkuil, helemaal wanneer je net begint, is namelijk het verspillen van je tijd. Helemaal in het begin van je website kun je naar mijn idee het beste 1 dag gebruiken voor het uiterlijk en daarna niet meer.

Een logo instellen, wat kleuren aanpassen en dat soort dingen. Volledig customizen komt een andere keer wel.

Het zorgen voor traffic is veel belangrijker dan het uiterlijk. Zonder bezoekers ziet namelijk niemand je geweldige WordPress thema.

Een aantal geschikte gratis WordPress thema’s:

 • Twenty Twenty
 • Codilight Lite
 • Lovecraft
 • Publishable Mag

Dit zijn een aantal thema’s die je zou kunnen proberen, met name Lovecraft heb ik in het verleden lang gebruikt. Naast de gratis thema’s zijn er ook betaalde WordPress thema’s. Deze hebben vaak iets meer functionaliteiten of zijn gemaakt voor een specifiek doeleinde.

Als je net begint met een affiliate website is het naar mijn idee niet nodig om direct dure thema’s te kopen. WordPress templates kopen komt wel wanneer je meer traffic hebt. Het belangrijkste is dat je bezig gaat met het verkrijgen van deze website traffic.

Let op: Moeite met het kiezen van de juiste plugin’s en thema’s? Vind hier een groot aanbod speciaal gemaakt voor e-commerce.

Meest recente update: mei 25, 2022 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

  Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

  Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie