Veel mensen zitten op zondagavond trouw voor de buis om te kijken naar het programma Miljoenenjacht. Naarmate de avond vordert, loopt de geldkoorts bij de deelnemers, het studiopubliek en de televisiekijkers zienderogen op.
Vaak worden er fikse prijzen gewonnen. In het programma wordt niet duidelijk of er over het prijzengeld nog belasting betaald moet worden. Wij deden onderzoek en leggen je tegelijkertijd wat uit over de zogenaamde Kansspelbelasting.
Allereerst: er zijn loterijen die met een netto geldprijs adverteren. De allerbekendste is de Staatsloterij. Het voorgespiegelde prijzengeld wordt 100% netto uitgekeerd. De organisatie draagt wel Kansspelbelasting af. Zij doen dat door het bruto prijzengeld zo te berekenen dat er na aftrek van de belasting een mooi rond bedrag overblijft.
Kansspelbelasting bij Miljoenenjacht
Zo niet bij Miljoenenjacht. Deze prijs is niet belastingvrij. De winnaar van het prijzengeld uit het fameuze gouden koffertje of van de afkoopsom, moet eerst nog even langs de kassa van de fiscus. 29,5% om precies te zijn, wordt daar afgerekend. Een bittere pil kun je dat niet noemen, er blijft genoeg over. Een kleine tegenvaller blijft het wel.
Overigens hoeft de winnaar niet zelf langs de fiscus. Om er zeker van te zijn dat de Kansspelbelasting ook daadwerkelijk afgerekend wordt, houdt de organisatie het bedrag in en draagt het af. De winnaar krijgt het netto-bedrag op de bankrekening overgemaakt. Datzelfde geldt trouwens ook voor de winnaar van de straatprijs.
Wat is een kansspel?
In het verleden is er overigens discussie geweest of sommige spelen wel als kansspel kunnen worden aangemerkt in de zin van de Wet op de Kansspelbelasting, zoals deze wet officieel heet. Je zou kunnen zeggen dat de deelnemer aan Miljoenenjacht de koffers zelf kiest en dus invloed heeft.
Maar: de speler weet niet wat hij kiest en is dus als het ware blind. Dat maakt het een kansspel. Over een variant van het bekende roulettespel, toen bekend als Golden Ten, is in de jaren 80 tot in allerhoogste instantie geprocedeerd. De exploitant vond het een behendigheidsspel. Google maar eens als je geïnteresseerd bent. Juristerij op het scherp van de snede met de fiscus als winnaar.
Vrijstellingen in de Kansspelbelasting
Heeft de winnaar enorme pech en blijft de prijs onder de EUR 449, dan heeft hij/zij nog een heel klein beetje geluk. Er hoeft geen Kansspelbelasting te worden betaald over prijzen lager dan dit bedrag. Waarschijnlijk is verwerking van de aangifte door de fiscus duurder dan wat de belastingopbrengst zou zijn.
Kom je boven dit bedrag, dan houdt de organisator van de loterij of het spel de 29,5% in en betaalt je de prijs netto uit. De vakantie, de nieuwe auto of het nieuwe huis worden dus ook iets minder luxe dan je aanvankelijk dacht.
Wat gebeurt er nadat je de prijs ontvangen hebt? Als je dacht dat het daarmee klaar was heb je het mis. In principe telt het bedrag mee in de aangifte inkomstenbelasting, vanaf het jaar dat je de prijs gewonnen hebt. Dan ga je daarover de zogenaamde fictief rendementsheffing betalen.
Dat leg ik even uit: over alle bezittingen die je hebt (een paar uitgezonderd, dat lees je later) wordt gedaan alsof je een rendement haalt, verschillend per beleggingscategorie. Over dit rendement wordt vervolgens 32% belasting geheven.
Dat duurt zolang als je leeft, of totdat de wetgeving verandert. Jaar na jaar betaal je dus een percentage over je vermogen in Box 3. Er is wel een redelijk vrijgesteld bedrag, maar als je een prijs wint die in de tonnen loopt, dan gaat het alsnog om een forse belastingaanslag.
Die heffing is wel voor een deel te voorkomen. Als je gebruiksgoederen koopt, zoals een auto, een nieuwe keuken, je hypotheek aflost of een nieuwe woning koopt, dan vermindert of verdwijnt het vermogen in Box 3. Daarmee verdwijnt dus ook (een deel van) het belastbare bedrag. Dat geldt natuurlijk ook als je een leuke reis boekt.
Valkuilen
Realiseer je wel dat het over de balk gooien van geld leuk is, maar je later best wel eens spijt zou kunnen krijgen van bepaalde uitgaven. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 2/3 van de winnaars van een grote prijs, later alsnog in geldproblemen terecht komen. Hetzelfde geldt voor topsporters. Zorg ervoor dat je geen slachtoffer wordt van dit zogenaamde Sudden Wealth syndroom!
Bedenk je ook dat belasting betalen omdat je geld hebt, nog altijd beter is dan geen belasting betalen omdat je niets hebt!
Lees meer:
- Vermogensbelasting, hoe zit het met mijn heffingsvrije vermogen?
- Belastingvrije voet, hoeveel mag je belastingvrij verdienen?
- Wat is ondernemingsvermogen?
- Eigen vermogen berekenen, wat is eigen vermogen?
Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk!
e-Boekhouden.nl - Geschikt voor beginners (eerste 15 maanden gratis)
Twinfield - Persoonlijke service en veel koppelingen
Moss - Automatisch boekhouden en OCR
0 reacties