Workation & workaction, werken op afstand als werkvakantie?

Leestijd: 3 minuten

Je ziet tegenwoordig steeds meer fancy termen voorbij komen zoals workation, workaction en digital nomad. Persoonlijk vind ik deze termen allemaal zum kotzen, maar waar het voor staat is het tegenovergestelde. Werken in een mooie en nieuwe omgeving, in een willekeurig land en lekker even uit de sleur van het dagelijkse leven! Het blijkt zelfs goed te zijn voor je productiviteit blijkt uit Zweeds onderzoek.

In dit artikel vertel ik je daarom meer over een workation en werken op afstand. Ik vertel je over de voordelen van een werkvakantie en geef je een aantal handige tips zodat ook jij dit kunt gaan doen.

Wat is een workation?

Een workation is een term bestaande uit work en vacation. Het staat voor een nieuw soort werken, namelijk dat op een andere locatie dan thuis of op kantoor. Tegenwoordig zie je steeds meer bedrijven die één maand per jaar op een mooie locatie hun werkzaamheden voortzetten.

Overdag gewoon werken, maar in de avond lekker uit eten en genieten van de natuur. Bali, Thailand, Zweden of Mexico zijn populaire bestemmingen voor bedrijven om eens per jaar samen met de collega’s op werkvakantie te gaan. 

Een workaction is niet voor iedereen, want je moet hiervoor de discipline hebben om ook daadwerkelijk te gaan werken. Persoonlijk werk ik vanuit Azië en er zijn hier veel leuke dingen te doen. Je kunt je dus wel voorstellen dat de verleiding soms groot is om lekker op het strand te blijven liggen. Dit kan ook, maar dan moet je de laptop wel op schoot hebben.

Wat zijn de voordelen van een workation?

Opvallend genoeg blijkt uit een onderzoek uit Zweden dat een workation veel voordelen heeft ten opzichte van het werken in je vertrouwde omgeving en persoonlijk kan ik deze voordelen onderschrijven. Een aantal van de belangrijkste voordelen zijn:

 • Een afname van ongeveer 50% qua stressniveau
 • Een verhoogd gevoel van welzijn, minder depressie en een algemeen gevoel van gelukkig zijn
 • Meer energie door de nieuwe omgeving en andere indrukken
 • De kwaliteit van slapen is hoger

Waarom is een werkvakantie goed voor de afwisseling?

Werken in de natuur of een nieuwe omgeving helpt je om uit de sleur te komen. We kennen dit allemaal wel. Iedere ochtend dezelfde routine voordat je naar je werk gaat, hetzelfde riedeltje op het werk en in de avond op de bank Netflix kijken.

Wat ik persoonlijk ook heel prettig vind aan het werken in een nieuwe omgeving is de verandering van je dagelijkse leven. Hiermee bedoel ik niet het werk, want dat gaat gewoon door. Hiermee bedoel ik alles wat je daarnaast meemaakt.

Vaker uit eten en nieuwe soorten eten en drinken. Niet altijd hetzelfde praatje over de Nederlandse actualiteiten, maar interessante gesprekken met mensen uit andere landen. Een hele andere omgeving om van te genieten in het weekend of na het werken.

De mensen die ik hier spreek op vakantie zeggen eigenlijk allemaal hetzelfde. De productiviteit gaat omhoog en de kwaliteit van leven ook. Je doet overdag wat je moet doen voor je werk en in de avond is het genieten geblazen. 

Hoe vaak kijk jij Netflix als je op vakantie bent? Meestal weinig. In een nieuwe omgeving ga je op onderzoek uit en wil je niet op de bank hangen. Je beleeft zo een werkdag op een hele nieuwe manier. 

Tips voor een workation

Je kunt het zo luxe opzoeken als je zelf wilt. Persoonlijk ben ik gek op Azië om een aantal dingen. Het leven is goedkoop, het eten is heerlijk en de mensen zijn heel ontspannen. Een andere grote bonus voor mij: niet meer koken, maar iedere dag uit eten. Nooit meer de was doen, maar dit laten doen voor één of twee euro. Tips voor je onderzoek naar een werkvakantie locatie:

 • Hoe duur is de vlucht?
 • Hoe duur is het onderkomen? Vaak goedkoper wanneer je met grotere groepen gaat. Ook de kwaliteit van het onderkomen wordt met een grote groep snel beter.
 • Hoe duur is het leven daar? Als je uit eten wilt, een koffie wil halen, etc

Een werkvakantie is niet voor iedereen. Toch zal het de meesten verbazen hoe ontspannen je je werk kunt doen als je in een andere omgeving bent. Een digital nomad gaat voor een langere periode, maar een workation kan ook voor één of meerdere weken zijn. Hoe lang de periode is maakt niet uit, zolang je er maar van geniet!


Top 5 boekhoudprogramma's

 • e-Boekhouden.nl - Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
 • Ficsus.nl - Boekhoudpakkeet voor ZZP’ers
 • MoneyMonk - Boekhouden voor Freelancers & zzp-dienstverleners
 • AFAS SB+ - Slim boekhouden & complete oplossing
 • Visma - Makkelijk onlinen boekhouden voor ZZP’ers

.
Kaj & Chris Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Op hoebeginik.nl schrijven we over onze ervaringen met het ondernemen, online marketing (webshops, affiliate marketing & consultancy) en investeren. Kaj de organische kant (SEO) en Chris doet de advertentiekant (SEA). Kunnen wij je helpen? Dan lees je hier meer over SEA uitbesteden en hier meer over SEO uitbesteden. We komen graag met je in contact!

Plaats een reactie

Boekhouden als een PRO 🚀Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Probeer een gratis boekhoudprogramma en bespaar jezelf veel tijd.