Eén van de eerste acties die een startende ondernemer oppakt, is vaak het openen van een zakelijke rekening. Waarom is het zo handig om een zakelijke rekening te openen? Is het openen van een zakelijke rekening duur? De antwoorden op dit soort vragen vind je terug in dit artikel.
Wanneer zakelijke rekening openen?
Uiteraard kan je zelf bepalen wanneer je een zakelijke rekening opent. Vaak wordt dit tijdens de opstartfase van een bedrijf gedaan om zo direct vanaf het begin alle zakelijke transacties goed gescheiden te houden op een zakelijke rekening. Voordat je een zakelijke rekening opent moet je je wel eerst inschrijven bij de KvK.
Waarom een zakelijke rekening openen?
Allereerst is het niet verplicht om een zakelijke rekening te hebben. Echter zijn er wel veel voordelen en weinig nadelen te bedenken om een zakelijke rekening te openen.
Allereerst is het zowel voor jezelf als voor je bedrijf handig om vanaf het begin je zakelijke en privé-uitgaven van elkaar te scheiden.
Privé- en zakelijke transacties van elkaar scheiden
Bij mijn eerste eigen bedrijf in 2015 heb ik geen zakelijke bankrekening geopend. Alle uitgaven en inkomsten liet ik binnenkomen op mijn privé-bankrekening. Achteraf was dit erg onhandig voor de administratie, omdat er doorgaans veel transacties plaatsvinden op je privé-rekening.
Voordelen van een zakelijke bankrekening
Zodra je jouw onderneming hebt ingeschreven bij de KvK kan je een eigen zakelijke rekening openen bij elke (willekeurige) bank. Ik kan je vanuit eigen ervaring dan ook adviseren om dit als een van de eerste dingen te doen.
Zoals eerder gezegd is het grootste voordeel van een zakelijke rekening misschien wel je privé- en zakelijke uitgaven van elkaar scheiden. Op deze manier heb jij een beter overzicht van de financiën van je bedrijf en heeft je boekhouder minder werk te doen.
Verder hebben sommige banken in hun algemene voorwaarden opgenomen dat je een privérekening niet als zakelijke rekening mag gebruiken. Daarnaast komt het ook veel professioneler over als je als zzp-er of startende ondernemer direct een zakelijke rekening hebt richting je klanten. De naam van de rekeninghouder komt namelijk op de afschriften van de betaler en ontvanger te staan. Bij een zakelijke rekening kies je vaak voor de bedrijfsnaam.
Zakelijke rekening koppelen aan boekhoudprogramma
Een ander groot voordeel aan een zakelijke rekening is dat je de rekening erg makkelijk kan koppelen aan je online boekhoudprogramma. Zowel jijzelf als je boekhouder zijn hier erg blij. Alle kosten zijn al vaak vooraf gedefinieerd komen waardoor ze bij de juiste kostenpost komen te staan.
Stel je hebt een boekhouder, maar geen zakelijke rekening. Dan is je boekhouder al snel een uur bezig om eerst alle privé uitgaven te scheiden van je zakelijke rekening. De extra tijd die je boekhouder hieraan kwijt is zijn vaak alleen al duurder dan de totale kosten van een zakelijke rekening.
Hieronder vind je enkele goede online boekhoudprogramma’s die allemaal de mogelijkheid bieden om je zakelijke rekening te koppelen.
Nadelen zakelijke rekening openen
Er zijn eigenlijk weinig nadelen bij het openen van een zakelijke rekening. Het enige logische nadeel is dat een zakelijke bankrekening natuurlijk geld kost. Echter verdien je deze kosten vaak terug in tijd of geld doordat je minder diep in je transacties hoeft te duiken.
Sommige startende ondernemers kiezen er ook wel eens voor om een tweede privérekening te openen. Op zich is dit slim bedacht natuurlijk, maar de bank kan je verplicht stellen om alsnog een zakelijke rekening te openen. Het is bij de meeste banken namelijk niet toegestaan om een particuliere rekening te gebruiken als zakelijk rekening.
Wat kost het om een zakelijke rekening te openen?
In Nederland hoeft een zakelijke rekening absoluut niet duur te zijn. Daarnaast zijn er veel banken die een starterstarief hanteren.
De Knab bank is een van de meest gekozen banken onder startende ondernemers. Zij bieden een startersdeal aan waarbij je in het eerste jaar slechts 3 euro per maand betaald in plaats van 6 euro per maand. Daarnaast werkt hun app overzichtelijk en is het makkelijk om ook een creditcard aan te vragen bij Knab.
Uiteraard zijn er nog veel meer aanbieders van zakelijke rekeningen. Enkele voorbeelden zijn:
- ING Zakelijk
- N26 Business
- Bunq
- Rabobank Zakelijk
- SNS (ZZP) rekening
- ASN Betalen Zelfstandigen
Maak de beste keuze
Tussen de bovenstaande aanbieders zitten grote prijsverschillen. Dit komt omdat niet alle banken dezelfde functionaliteit aanbieden.
Over het algemeen zijn zzp’ers of kleinere ondernemers met weinig eisen in het voordeel bij goedkopere zakelijke rekeningen, zoals Knab bank. Zodra je extra functionaliteiten nodig hebt zoals bankverklaringen, zakelijke kredieten of automatische incasso opties dan zijn deze goedkope banken vaak minder toereikend.
Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk!
e-Boekhouden.nl - Geschikt voor beginners (eerste 15 maanden gratis)
Twinfield - Persoonlijke service en veel koppelingen
Moss - Automatisch boekhouden en OCR
0 reacties