Home » Economisch nieuws » Zo zag ondernemend Nederland eruit in 2022

Zo zag ondernemend Nederland eruit in 2022

Leestijd: 2 minuten

We zijn inmiddels begonnen aan een nieuw jaar en daarmee kunnen we mooie vergelijkingen maken ten opzichte van een jaar geleden. Helemaal in ondernemend Nederland staan we nooit een dag stil en dat is goed te zien aan de cijfers zoals beschreven door de kvk.

Aantal ondernemers in Nederland

Op 31 december 2022 telde Nederland ruim 2,3 miljoen bedrijven. Dit is 5,7% meer dan op 1 januari van hetzelfde jaar (2,2 miljoen). Opvallend aan deze stijging is dat voornamelijk de groeiende hoeveelheid zzp’ers hiervoor verantwoordelijk zijn.

Van alle werkenden in Nederland is 17% een zelfstandige ondernemer. Dat is een grote stijging ten opzichte van 10 jaar eerder, toen dit percentage nog op 10% stond. In totaal is de werkende bevolking met 14% gestegen in de periode en we kunnen dus concluderen dat er na ratio meer zzp’ers bijkomen. In totaal zijn er nu 1,6 miljoen zelfstandigen aan het werk in ons land, ruim 70% van alle ondernemingen.

Interessant aan deze stijging is dat we dit vooral terugzien in de randstad. Provincies in het zuiden en het noorden blijven iets achter. De meeste ondernemers vestigen zich in Zuid-Holland. Voor je beeldvorming: op 1 januari 2023 waren dit er zo’n 443 duizend.

Nationaliteit van de ondernemers

Een andere opvallende statistiek is dat het aantal ondernemers dat buiten Nederland geboren is, toeneemt. Waar dit 10 jaar geleden nog zo’n 14% van de ondernemers bedroeg is dat percentage in 2023 gestegen tot 18%. De meest voorkomende nationaliteiten zijn Polen, Turkije en Suriname.

Geslacht van de ondernemers

Van alle vrouwen is ongeveer 35% ondernemer. Dit percentage is gelijk gebleven gedurende de jaren. Toch is het aandeel van vrouwen gezien over alle ondernemers iets gestegen. Zo was in 2013 33,7% van de ondernemers een vrouw en op dit moment 37,3%. Wel is er nog steeds een duidelijke scheiding te zien in de vakgebieden. Mannen vertegenwoordigen het grootste aandeel in de bouw en vrouwen in o.a. de persoonlijke dienstverlening.

Conclusie

Het is interessant om te zien hoe ondernemend Nederland eruit ziet. Persoonlijk vind ik het niet zo vreemd dat het aantal zelfstandigen blijft groeien. Met het internet en de eenvoud waarmee we zelf een bedrijf kunnen beginnen lijkt het me niet meer dan logisch dat de drempel lager wordt voor mensen om de stap te wagen.

Helemaal met de economisch lastige tijden waarin we ons nu bevinden zullen meer mensen iets voor zichzelf willen beginnen om extra bij te verdienen of zelfs genoodzaakt zijn om dit te doen. Naar mijn idee een goede ontwikkeling, want meer ondernemers in Nederland betekent meer innovatie.

Verder lezen als zzp’er:

Meest recente update: oktober 16, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie