Home » Marketing » Zoekwoorden onderzoek | Over keyword research, tools & tips

Zoekwoorden onderzoek | Over keyword research, tools & tips

Leestijd: 7 minuten

Zoekwoorden onderzoek oftewel keyword research is, helemaal wanneer we het over SEO hebben, een van de belangrijkste dingen die je moet doen. Zonder zoekwoorden onderzoek schiet je met je artikelen met hagel en is het moeilijk om organische bezoekers naar je website te krijgen. 

Toch is het een van die dingen die veel mensen afraffelen of zelfs helemaal overslaan met alle gevolgen van dien. In dit artikel ga ik in op de vraag: “Wat is keyword research”, vertel ik over de soorten keywords en geef ik handige tips voor het doen van zoekwoorden onderzoek. Ook behandelen we de verschillende keyword tools die je kunt gebruiken voor je onderzoek.

Wat is keyword research?

Keyword research of zoekwoorden onderzoek is het onderzoeken van zoekwoorden voor je artikel of pagina op de website. Als je zelf een onderwerp in gedachte hebt waarover je wilt schrijven schieten er ongetwijfeld zoekwoorden bij je te binnen. Dit zijn zoektermen waar mensen naar zoeken rondom je onderwerp en waarvoor jij gevonden wilt worden.

Die eerste ingevingen zijn vaak goede zoekwoorden om te verwerken in je pagina maar het is vaak nog maar het topje van de ijsberg. Vaak zijn er tientallen tot honderden zoekwoorden die ook in relatie staan met jouw onderwerp waar je zelf niet eens aan gedacht hebt. Je wilt natuurlijk ook voor deze zoekwoorden ‘ranken’.

Het doen van zoekwoorden onderzoek helpt je in kaart te brengen welke zoekwoorden allemaal relevant zijn voor je onderzoek maar misschien nog wel belangrijker. Hoeveel zoekvolume er op een specifiek keyword zit. Dit betekent concreet hoe vaak iemand per maand dat specifieke zoekwoord intypt in een zoekmachine. 

Keyword research

Zoekvolume per keyword

Met je artikel of pagina ‘target’ je een hele hoop keywords. Al het volume van deze keywords samen is het maximale aantal mensen dat er gemiddeld zoekt naar het onderwerp dat je gekozen hebt. Hoe meer van deze keywords jij succesvol kunt opnemen in je artikel en uiteindelijk voor kunt ranken, hoe meer bezoekers jij ook zult krijgen.

Een grote valkuil voor mensen die pagina’s maken op het internet is dat ze niet of nauwelijks met keyword research bezig zijn. Ze kiezen een onderwerp omdat ze het interessant vinden of veel over weten en zijn hier vervolgens uren mee bezig. Dat is goed natuurlijk, maar weet je wel zeker of er überhaupt mensen naar dat onderwerp zoeken? 

Het is doodzonde om uren bezig te zijn met een goed artikel zonder dat hier ooit mensen naar zullen zoeken. Het is dan verspilde tijd want bezoekers ga je er, in ieder geval organische, niet van krijgen.

Wat is het nut van keyword research?

Keyword research is zoals eerder ook al aangegeven een must voor iedereen die online bezig is en organisch verkeer wil krijgen. Ten eerste moet je de gevonden zoekwoorden gebruiken op specifieke plekken in je tekst. Zo kunnen zoekmachines eenvoudig indexeren waar je pagina over gaat en kunnen ze je teksten tonen voor de gebruikte zoekwoorden.

Zoekwoorden onderzoek helpt je bovendien met het bepalen van onderwerpen voor artikelen of pagina’s. Persoonlijk schrijf ik zeker 90% van de artikelen puur op basis van keyword research. Ik kies een aantal toffe onderwerpen uit en kijk vervolgens of en hoeveel zoekvolume hier op zit en kies daar een onderwerp uit. 

Aan de hand van die data ga ik verder met mijn keyword research om veel gerelateerde zoekwoorden te vinden die ik ook kan gebruiken. Je krijgt zo een artikel over een onderwerp dat je interessant vindt en weet ook zeker dat er mensen naar zoeken doordat je gedegen zoekwoorden onderzoek gedaan hebt.

Daarnaast is keyword research een goede houvast voor de opmaak van je artikel. Het belangrijkste zoekwoord, het onderwerp van je artikel, kun je in titel zetten. Je hebt een aantal synoniemen gevonden die je door de hele tekst kunt gebruiken. 

Ook vind je met gedegen onderzoek een hoop vragen rondom je onderwerp. Deze kun je gebruiken als tussenkopjes waar je antwoord geeft op de vragen. Je hebt hiermee al een duidelijk skelet gemaakt voor je artikel en kunt nu simpelweg het artikel verder vullen met de antwoorden op deze vragen.

zoekwoordonderzoek

Zoekwoorden onderzoek doen

Het is niet altijd de leukste klus maar zoekwoorden onderzoek doen is wel één van de belangrijkste zaken, zeker bij affiliate marketing. Iedereen heeft zijn eigen methode en dat is prima, zolang je uiteindelijk maar een groot arsenaal aan zoekwoorden gevonden hebt waar zoekvolume op zit 

Belangrijk om in je achterhoofd te houden bij het doen van zoekwoorden onderzoek is ook de concurrentie op de zoekwoorden. De ene zoekterm levert meer geld op dan de andere en zal daarom ook moeilijker zijn om voor te ranken. Richt je je op één keyword en is de concurrentie te groot? Dan zul je geen verkeer krijgen. 

Richt je je op heel veel kleinere keywords of long tail keywords dan zul je altijd voor termen ranken terwijl je teksten voor de belangrijkste keyword nog niet geïndexeerd zijn.

Keyword research tools

Zoekwoorden onderzoek doe je met behulp van tools of de zoekmachine zelf. De ene keyword tool is relatief duur maar ook zeer uitgebreid en de ander is gratis en heeft wat minder opties. 

Helemaal in het begin zijn er ook zat gratis opties waarmee je prima uit de voeten kunt, het vergt alleen wel wat oefening om goed zoekwoorden onderzoek te doen. Voordat we ingaan op de tools is het belangrijk om te weten naar welke zoekwoorden je op zoek moet met zoekvolume!

  1. Belangrijkste zoekwoord

Dit is het onderwerp van het artikel of de pagina. Vaak zie je dat hier ook veel (het meeste?) zoekvolume op zit maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Dit zoekwoord gebruik je op veel plekken in de tekst en zul je ook invoeren in bijv. de Yoast plugin.

  1. Sub zoektermen

Dit zijn onderwerpen die sterk gerelateerd zijn aan het belangrijkste zoekwoord. Schrijf je bijvoorbeeld een artikel over de ‘Iphone’? Dan kunnen zoektermen bijvoorbeeld zijn; ‘Iphone review’, ‘Iphone kopen’, ‘iPhone batterijduur’, ‘iPhone xr’ en ga zo maar door. 

Hier moet je goed onderzoek naar doen wat dit zijn vaak de zoektermen die je veel verkeer op gaan leveren.

  1. Long tail keywords

Dit zijn zoekwoorden die meerdere woorden bevatten en waar relatief weinig mensen naar zoeken. Ook zijn dit de zoekwoorden waar veel mensen niet meer de moeite voor nemen om het op te zoeken. Je ranked dus ook relatief eenvoudig op deze zoektermen. Weet je hier veel van de vinden? Dan zal het je verbazen hoeveel organisch verkeer dit soort termen je opleveren.

Voorbeelden van long tail keywords voor het bovenstaande onderwerp zijn bijvoorbeeld; ‘Hoe lang gaat een iphone batterij mee’, ‘iPhone 6 batterij vervangen’. 

Zodra je een grote lijst hebt met al deze zoekwoorden kun je aan de slag met je artikel. In deze SEO checklist kun je nog even nalezen waar je deze zoekwoorden moet gebruiken in de tekst voor het beste resultaat. 

Keyword research tools

Als basis is het verstandig een tool te zoeken waarin je het zoekvolume kunt bepalen en welke hopelijk suggesties geeft. Daarnaast maken we gebruik van tools die meer suggesties geven rondom je onderwerp. Deze voer je vervolgens in om te checken of er ook zoekvolume op zit.

Is dit het geval dan zet je het gevonden zoekwoord op je te gebruiken lijst bij je juiste categorie (hoofd zoekterm, sub zoektermen, long tail keyword).

De basis

Als basis keyword tool heb je het liefst eentje waarbij je zoekvolumes kunt opzoeken en welke je suggesties geeft. Je kunt hiervoor de kw planner van Google gebruiken binnen Google Adwords. Je kunt hier meer lezen over SEA (zoekmachine advertising).

Heb je nog geen advertenties draaien? Dan wordt het gemiddelde zoekvolumes niet precies weergegeven maar je krijgt wel een duidelijk idee welke zoekwoorden goed zijn of niet. 

Ook kun je gebruik maken van betaalde tools zoals bijvoorbeeld Ahrefs, SEMrush of Mangools kw finder. Deze tools bieden veel meer opties voor SEO naast alleen het doen van zoekwoordonderzoek en zijn geen overbodige luxe als je wat langer bezig bent. 

In dit voorbeeld maken we gebruik van de Google keyword planner als basis voor het vinden van zoekvolume. 

Keyword suggesties vinden

Je hebt heel veel mogelijkheden voor het vinden van gerelateerde zoekwoorden maar Google is misschien nog wel het beste. Google toont je namelijk gerelateerde zoekopdrachten zodra je een keyword invoert in de zoekbalk zoals weergegeven op onderstaande afbeelding.

Google homepage suggesties keyword research
Google homepage suggesties

In dit geval zocht ik naar ‘iPhone batterij’ en je krijgt suggesties van Google van termen waar ook wel naar gezocht wordt en wat te maken heeft met jou zoekopdracht. Noteer deze termen in de Keyword planner van Google en ga verder met het zoeken van suggesties binnen Google. 

Zoekopdrachten gerelateerd Google
Zoekopdrachten gerelateerd Google

Zoek je bovenstaande term en scroll je naar onder op Google? Dan vind je hier nog meer suggesties. Bekijk voor jezelf welke relevant zijn op bovenstaande afbeelding en welke niet en noteer ook deze in de Keyword planner. Nu kun je hier gaan kijken hoeveel zoekvolume erop zit en welke zoekwoorden je dus kunt gebruiken in je artikel.

Zoekvolume gevonden zoekwoorden Keyword planner
Zoekvolume gevonden zoekwoorden Keyword planner

Op bovenstaande afbeelding zie je het resultaat van de Keyword finder en de door ons gevonden zoekwoorden. Met deze zoekwoorden heb je een leuke basis voor bijvoorbeeld een blogartikel over de iphone batterij en levensduur. 

Er zijn nog veel meer relevante zoekwoorden te vinden rondom dit onderwerp en dit onderzoek is dan ook nog niet klaar. Wel is hopelijk duidelijk hoe je te werk gaat. We zochten op Google naar de term ‘iPhone batterij’ en bekeken de suggesties, namen deze over en controleerden voor zoekvolume.

Om het echt goed te doen zou je de term ‘iPhone batterij’ nog vaak moeten vervangen met andere gerelateerde termen om te kijken of er nieuwe zoekwoorden getoond worden.

Zoekwoorden onderzoek

Conclusie

Hoe beter jij zoekvolume doet, hoe meer organische bezoekers jij zult krijgen. Iedereen kan een leuk artikel schrijven maar er zijn er maar weinig die ook daadwerkelijk verkeer krijgen. Een belangrijke factor hiervoor is het doen van gedegen zoekvolume. 

Persoonlijk rank ik liever hoog voor 1000 kleine zoektermen dan laag voor 1 gigantisch zoekwoord. Je kunt je onderscheiden van concurrerende websites door dit proces helemaal onder de knie te krijgen en er de kantjes niet vanaf te lopen. Veel mensen doen dit en je kunt dus snel inlopen!

Meest recente update: april 11, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie