ZZP advocaat, wat is het ZZP advocaat tarief?

Je kunt als advocaat in dienst zijn bij een business of aan klussen gaan als zelfstandige zonder personeel. In dienst ontvang je een vast salaris, aanvullende voorwaarden en meer vastigheid. Als advocaat ZZP heb je meer autonomie en kun je je eigen ZZP uurtarief bepalen. Beide opties hebben hun voor- en nadelen.

Op deze pagina vertel ik je alles over een ZZP advocaat en de keuzes die hierbij passen. We gaan in op het standaard ZZP advocaat tarief en hoe jij dit kunt bepalen. Ook vertel ik je hoe het geregeld is met een advocaat opleiding en hoe je daardoor je tarief kunt verhogen. Wat verdient een advocaat ZZP?

ZZP advocaat tarief

Als zelfstandige bepaal jij op eigen houtje je uurtarief en zodoende wat je kunt binnenhalen. Toch is het voor ieder ambacht verschillend en dat gaat zeker op voor advocaat zzp. Afhankelijk van jouw bedrijf beding je het noodzakelijke salaris.

Je tarief als advocaat zzp’er hangt af van de kosten die je maakt, zzp’ers die je wellicht inhuurt en de kosten die je draagt om jouw organisatie moet promoten bij toekomstige klanten. Pas op dat alle kosten die je maakt in je tarief verwerkt moeten zitten, inclusief je oude dag!

Het gemiddelde zzp tarief voor een advocaat zit rond de €120 (laag) en €180 (hoog) per uur. Het is belangrijk om te onthouden dat dit bedrag bruto is en slechts een inschatting.

Hier vind je een aantal rekenvoorbeelden van de inkomsten die jij kan hebben als ZZP advocaat per maand en per jaar. In het voorbeeld gaan we uit van de gemiddelde week werken van 35,7 uren (gemiddelde in ons land) en 1 maand niet werken. De bedragen zijn een schatting en kunnen in vele situaties ver van de realiteit liggen. Dit heeft te maken met niet op de laatste plaats ervarenheid en scholing.

Verdiensten per maand (laag)€ 17136Verdiensten per maand (hoog)€ 25704
Verdiensten per jaar (laag)€ 188496Verdiensten per jaar (hoog)€ 282744

Een advocaat ZZP worden, hier moet je op letten

Let erop dat het bedrag bruto is. Als ondernemer moet jij zelf nog de inkomstenbelasting afdragen naast alle andere kosten die noodzakelijk zijn om zulke bedragen te kunnen verdienen. In dit artikel kun je meer lezen over hoeveel inkomstenbelasting zzp je opzij zou moeten leggen. Dit bedrag kan je omlaag brengen door het belastingvoordeel ZZP juist in te zetten.

Als zzp’er krijg je niet automatisch een verhoging in loon. Dat zou jij zelf moeten regelen door je vergoeding omhoog te gooien. Door opleidingen tot advocaat te doen kun jij jouw kunde vergroten en hierdoor een beter uurtarief rechtvaardigen.

Bovendien is het verstandig om als zelfstandige de BTW op elke factuur opzij te zetten. Dit bedrag moet je altijd afstaan per jaar of drie maanden. Je kunt op de volgende pagina de BTW berekenen als jij dat handmatig doet. Ondernemers die dit niet goed fixen komen meestal voor onnodige problemen te staan.

Beter nog is om gebruik te maken van een boekhoudprogramma ZZP. Daardoor doe je altijd correct je boekhouding zonder dat je hiervoor veel kennis nodig hebt. Wist jij dat je dit zelfs helemaal KOSTELOOS kan doen? Daarover vind je hier meer informatie! Ben jij een ZZP advocaat? Door je correct voor te bereiden kan je genieten van meer autonomie en een hoog salaris!

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.